Aktuelno

Digitalni arhitekta/ica

04.12.2017.

Arhitektura je kombinacija umetnosti i nauke. Međutim, arhitektura danas podrazumeva mnogo više od samog konstruisanja i dizajniranja građevina. Nove potrebe, nagli razvoj tehnologije i nove procedure u zaštiti životne sredine dovele su i do javljanja novih zanimanja u oblasti arhitekture. Jedno od takvih zanimanja je digitalni arhitekta/ica.

Predviđa se da će potražnja za arhitektama u budućnosti znatno porasti. Uz konstantan razvoj tehnologije u budućnosti arhitekte će biti u mogućnosti da transformišu čitave gradove i oblikuju način na koji živimo. Kako se usložnjava naša svakodnevnica, tako se usložnjavaju i problemi sa kojima se suočavamo kao pojedinci i kao društvo. Zato se predviđa da će znanja i sposobnosti arhitekata i inženjera biti ključna u npr. rešenjima izbegličkih kriza, otpornosti zgrada na tektonske poremećaje, klimatskih promena i osipanja prirodnih resursa.

U razvijenim zemljama digitalne arhitekte su sve više zastupljeni na tržištu rada. Njihov osnovni zadatak jeste da dizajniraju virtuelne zgrade i prostore u različite svrhe. Koristeći brojne softvere uz tradicionalna znanja iz arhitekture i kontinuirano upoznavanje sa potrebama tržišta, digitalni arhitekta stvara brojna virtuelna rešenja za različite svrhe: za potrebe različitih projekata, za promocije i reklamiranja, za razvoj održive životne sredine, pri razvoju digitalnih gradova (više na: http://pogledaj.to/drugestvari/digitalni-gradovi/) kao i u brojne druge svrhe.

Osoba koja radi kao digitalni arhitekta mora imati razumevanje prostornih odnosa i okoline, ali i da bude okrenuta ka detaljima i analitična. Usmena i pisana komunikacija i veštine su neophodne i važne u ovoj oblasti, a ona takođe zahteva i značajno kompjutersko znanje i veštine kao i kreativnost.

Pored znanja i veština iz arhitekture, digitalne arhitekte tokom rada primenjuju i znanja i veštine i iz sledećih disciplina:                                         

- informacione tehnologije;

- data science;

- matematika i ekologija;

- digitalna 3D štampa i modelovanje;                                                                           

- robotika;

- dizajn;

- marketing i ispitivanje tržišta.

U Srbiji trenutno ne postoje studije koje vode do zanimanja digitalnog arhitekte, ali postoje obuke putem kojih možete usavršiti veštine digitalnog projektovanja i na taj način se pripremiti za razvoj ovog interesantnog zanimanja kod nas.

Izvori: