Aktuelno

[KONKURS ZA PRAKSU] KOMS traži nove praktikante/kinje

24.05.2021.

Krovna organizacija mladih Srbije, najviše nezavisno predstavničko telo mladih u Republici Srbiji raspisuje konkurs i poziva te da se prijaviš za stručnu, plaćenu, šestomesečnu praksu za jednu od dve pozicije – za program i odnose sa javnošću ili finansije i administraciju.

Krovna organizacija mladih Srbije, najviše nezavisno predstavničko telo mladih u Republici Srbiji raspisuje konkurs i poziva te da se prijaviš za stručnu, plaćenu, šestomesečnu praksu za jednu od dve pozicije – za program i odnose sa javnošću ili finansije i administraciju

Zašto baš praksa u KOMS-u? 

KOMS na program praksi gleda kao na program obuke i mentorstva. Dakle, ovo nije praksa na kojoj ćeš zaposlenima ići po burek, gde ćeš samo slagati i overavati papire ili kuvati kafe. Ovo je program kroz koji dobijaš priliku da radiš, učiš i usavršavaš se, bilo to radom na programu i komunikacijama KOMS-a, ili na finansijsko-administrativnim poslovima. Dakle, ovaj program ti omogućava da se upoznaš sa osnovama rada organizacije kao što je KOMS, ali i da napreduješ do nivoa gde ćeš imati priliku da napišeš svoj projekat, vodiš projektne aktivnosti ili komuniciraš aktivnosti ka javnosti, kreiraš budžete i ozbiljno vodiš deo administrativnih poslova KOMS-a. Praksa takođe podrazumeva da ćeš dobiti svog mentora, odnosno, mentorku, koji će te obučavati i usmeravati tokom celokupnog trajanja prakse. Praksa će zahtevati pola radnog vremena – 4 h, tako da predstavlja idealnu priliku ako studiraš ili ako i dalje nisi spreman ili spremna za posao sa punim radnim vremenom, što ne umanjuje odgovornost koja će se od tebe tražiti. 

Fun Fact: od devet zaposlenih u KOMS Sekretarijatu, sedam je prošlo naš program prakse

Kako da znaš da si baš ti idealan kandidat ili kandidatkinja za jednu od ovih pozicija? 

  • Ako si student ili studentkinja završnih godina fakulteta (treća i četvrta godina), kao i ako si odnedavno diplomac ili diplomka sa osnovnih ili master studija; 
  • Ako dobro vladaš engleskim jezikom i poznaješ osnove Office paketa; 
  • Ako si spreman, odnosno, spremna na timski rad, ali se i dobro snalaziš prilikom samostalnog rada; 
  • Ako si precizan ili precizna i pristupaš odgovorno radu; 
  • Ako si motivisan, odnosno, motivisana si za učenje i rad. 

Kako će izgledati ove dve pozicije? 

Program i odnosi s javnošću

Kroz rad na programu KOMS-a steći ćeš nova znanja i iskustva o upravljanju projektima u oblasti omladinske politike. Takođe, učestvovaćeš u sprovođenju programskih aktivnosti postojećih projekata, ali i u procesima planiranja i pisanja novih projektnih predloga iz najrazličitijih oblasti od važnosti za mlade u Srbiji. Očekuje te prisustvo na relevantnim radnim sastancima i događajima, vođenje zapisnika i precizno izveštavanje, redovna komunikacija sa organizacijama članicama, partnerima i drugim akterima omladinske politike. 

Uz programska znanja steći ćeš i znanja i veštine u oblasti odnosa s javnošću i komunikacije organizacije. Učestvovaćeš u kreiranju poruka za javnost, pisanju sadržaja za KOMS sajt, ali i dopisa i saopštenja i steći ćeš neophodna znanja i veštine za povezivanje sa novinarima i drugim medijskim radnicima i radnicama. Uz mentorstvo u ovoj oblasti, imaćeš potpunu slobodu da predlažeš ideje za unapređenje komunikacije organizacije prema javnosti, a najviše u komunikaciji sa medijima. Naučićeš da koristiš različite komunikacijske i kreativne alate, komuniciraš vrednosti i aktivnosti organizacije i planiraš komunikacijske aktivnosti. 

Ono što od tebe očekujemo jeste:   

  • Izuzetno znanje srpskog jezika i pravopisa i dobro znanje engleskog jezika i pravopisa;   
  • Osnovno poznavanje novinarskog pisanja;   
  • Kreativnost;   
  • Izraženu komunikativnost;   
  • Posvećenost i želju za usavršavanjem. 

Finansije i administracija 

Kroz praksu u našem finansijsko – administrativnom odeljenju, steći ćeš nova znanja i iskustva o upravljanju projektima u oblasti omladinske politike. Učestvovaćeš u finansijsko-administrativnom upravljanju aktuelnim projektima i organizacijom, ali i u procesima planiranja i pisanja novih projektnih predloga s posebnim fokusom na planiranju i izradi budžeta. Asistiraćeš u održavanju postojećeg sistema evidentiranja i arhiviranja dokumentacije, praćenju potrošnje na projektima i izradi finansijskih izveštaja organizacije i pružanju podrške neometanom radu KOMS kancelarije. 

Po završetku prakse imaćeš značajno iskustvo u upravljanju projektnim ciklusom, finansijskom izveštavanju, kao i širok spektar tehničkih znanja u oblasti finansija i administracije. 

Ono što od tebe očekujemo jeste: 

  • Zainteresovanost za oblast finansija i administracije u projektnom ciklusu; 
  • Posedovanje osnovnih znanja u oblasti finansija i administracije; 
  • Poželjno prethodno učešće u realizaciji projekata, posebno pri finansijama i administraciji u projektnom ciklusu; 
  • Dobro vladanje konverzacijskim engleskim jezikom, kao i pisanoj korespodenciji na engleskom, uz akcenat na finansijsku terminologiju; 
  • Preciznost i odgovornost u radu i motivisanost za brzo savladavanje novih veština, uključujući i onlajn alata za bankarstvo i administraciju. 

Kroz program prakse oba praktikanta/kinje imaće priliku da učestvuju u organizaciji i realizaciji godišnje Skupštine najvišeg nezavisnog predstavničkog tela mladih u Srbiji i da se upoznaju i razmene iskustva sa članovima i članicama organizacija koje čine KOMS. Kroz praksu će, za sve zadatke koje obavljaju, imati obezbeđenu kontinuiranu mentorsku podršku članova i članica Sekretarijata KOMS-a.  

Kako da se prijaviš i šta te dalje očekuje? 

Prijava se vrši putem aplikacionog formulara koji se nalazi na ovom linku, uz slanje biografije (CV) na adresu: konkurs@koms.rs, do 2. juna 2021. u 23:59

Nakon analize pristiglih prijava, ukoliko tvoja prijava bude među najbolje ocenjenima, bićeš pozvan, odnosno, pozvana na intervju, koji će biti održan 7. juna. Rezultati selekcije biće poznati najkasnije do 9. juna. 

Tvoja praksa u KOMS-u počinje u junu 2021. godine i trajaće 6 meseci. 

Mesto obavljanja prakse je u kancelariji KOMS-a u Beogradu, na adresi Kralja Milutina 15, i biće organizovana u skladu sa epidemiološkim merama. 

Obim angažovanja je 20 sati nedeljno (4 sata dnevno radnim danima), uz obezbeđenu novčanu naknadu  i pokrivene troškove lokalnog gradskog prevoza. Nakon završetka prakse i u slučaju pozitivne evaluacije rada praktikanta/kinje postoji mogućnost zaposlenja koji će biti u skladu sa dinamikama projekata Krovne organizacije mladih Srbije.   

Za sve dodatne informacije u vezi sa javnim pozivom i programom prakse, možeš se obratiti koordinatorki programa KOMS Milici Borjanić na milica.borjanic@koms.rs ili na 069/738–446, radnim danima od 9 do 17 časova.

Tekst konkursa preuzet sa: https://koms.rs/2021/05/19/konkurs-trazimo-nove-praktikante-kinje/