Aktuelno

Otvoren konkurs za upis na CEU 2022/23

15.10.2021.

Centralnoevropski univerzitet (CEU) raspisao je konkurs za upis na osnovne, master i doktorske studije sa stipendijom za školsku 2022/2023. godinu. Rok za prijavu je 1. februar 2022. godine.

Lociran u Beču, CEU okuplja studente iz preko 100 zemalja u dinamičnoj akademskoj zajednici. Dobra vest je da najveći broj primljenih studenata dobije neku vrstu stipendije, a procenat studenata koji su u prethodnoj školskoj godini dobili neki vid finansijske podrške je preko 82%.

KAKO KONKURISATI:

Ukoliko ste zainteresovani za studije na CEU, svoje interesovanje možete da izrazite popunjavanjem upitnika ovde (za osnovne studije) i ovde (za mater i doktorske studije). Kako biste konkurisali na neki od CEU programa, potrebno je dostaviti: 

  • Transkript ocena;
  • Dokaz o položenom testu engleskog;
  • Popunjenu onlajn prijavu;
  • Dva pisma preporuke;
  • Primer akademskog pisanog rada;
  • Biografiju i dodatna dokumenta u zavisnosti od toga za koji departman se konkuriše.

Ukoliko se prijavljujete za osnovne studije, ili za stipendije na master i doktorskim studijama, dokumentaciju treba poslati najkasnije do 1. februara 2022. godine. 

Rok za prijavu samofinansirajućim studentima je 15. mart 2022. godine. 

Više o prijavi možete pronaći na sledećem linku. Za određene CEU master programe nije obezbeđena finansijska pomoć, kao što su: master program globalnih ekonomskih odnosa, poslovne analitike, master program u finansijama i master program za upravljanje tehnologijama i inovacijama. 

Saznaj više o CEU na BOŠ-u:

Ukoliko želiš da dobiješ informacije iz prve ruke o programima i mogućnostima CEU, prijavi se na sledeći način:

Ukoliko želite da saznate više o procesu prijave, dostupnim programima i stipendijama, ili vam je potrebna dodatna podrška pri apliciranju, kontaktirajte tim akademskog savetovanja Beogradske otvorene škole i zakažite individualne konsultacije na imejl adresu akademsko.savetovanje@bos.rs. Konsultacije se mogu realizovati putem imejla, ili zakazivanjem sastanka (uživo ili online). Konsultacije su besplatne. 

O Centralnoevropskom univerzitetu: 

Centralnoevropski univerzitet, od ove godine sa lokacijom u Beču, je od svog osnivanja 1991. godine do danas stekao reputaciju prestižnog evropskog i svetskog univerziteta koji neguje multinacionalno i multikulturalno okruženje. U 2017. godini CEU je zauzeo 39. mesto na rang listi najboljih svetskih visokoškolskih institucija (Times Higher Education Best Young University Rankings). Prema Qs World University Rankings iz 2019. godine, programi na departmanima kao što su Politika i međunarodne studije, Filozofija, Socijalne politike, Administracija i Poslovna analitika su među prvih 50 u svetu. 

Interdisciplinarni pristup kao metod učenja i istraživanja ima centralno mesto na ovom univerzitetu upravo zato što pospešuje kritičko razmišljanje i debatu među studentima i njihovim profesorima. Odnos studenata i profesora je 7:1, što znači da studenti mogu da ostvare dobar kontakt sa profesorima i sarađuju sa njima u toku školske godine. 

Univerzitet je akreditovan u Sjedinjenim Američkim Državama i u Austriji. Od prošle godine, CEU po prvi put nudi i interdisciplinarne programe za osnovne studije – Kultura, politika i društvo; Filozofija, politika i ekonomija i Kvantitativne društvene nauke. Za master i doktorske studije CEU nudi čak 50 multidisciplinarnih  programa u 15 akademskih oblasti. Više informacija u vezi sa dostupnim programima i departmanima možete pogledati ovde. 

CEU ima i veliku alumni mrežu čiji su članovi aktivni u alumni klubovima u preko 68 zemalja. Alumnisti  CEU-a  često  se  zapošljavaju  na  visokim  pozicijama u svojim  državama, ali i međunarodnim organizacijama, pa je tako više od 200 alumnista CEU-a na ministarskim pozicijama, oko 170 ih je zaposleno u nekoj od institucija Evropske unije, isto toliko u Ujedinjenim nacijama, a preko 300 je zaposleno u nekoj od međunarodnih organizacija kao što su Svetska banka, Organizacija za evropsku saradnju i bezbednost  (OEBS) i brojnim drugim.