Aktuelno

Izaberi pravi studijski program za sebe – upiši se na Univerzitet u Ljubljani

06.04.2022.

Univerzitet u Ljubljani je najveći i najstariji univerzitet u Sloveniji, a rangiran je među najboljih 3 odsto univerziteta u svetu. U ovoj studijskoj godini na njemu studira skoro 40 hiljada studentkinja i studenata. Već nekoliko godina uzastopce mnogo internacionalnih studentkinja i studenata dolazi upravo iz Srbije. U ovoj studijskoj godini na Univerzitetu u Ljubljani ih studira 482, od toga 286 na dodiplomskim i jedinstvenim master studijskim programima, 174 na master studijama i 22 na doktorskim studijama.

Slovenija je održiva destinacija jedinstvenih doživljaja koje rado delimo sa vama. Obzirom na geografiju, istoriju, kulturu i jezik, veoma je raznolika. Tokom studija odvojite vreme za otkrivanje naše prelepe zelene zemlje u kojoj se Alpi spajaju sa Mediteranom i Panonskom nizijom.

Slovenija je sa Srbijom zaključila međudržavni sporazum na osnovu kog su studenti iz Srbije oslobođeni plaćanja školarine za dodiplomske i master studije, osim u slučaju da su prethodno već stekli jednakovredan stepen obrazovanja. Školarina je obavezna i za sve vanredne studente i studente na doktoratu, pri čemu postoji mogućnost sufinansiranja doktorskih studija

Univerzitet u Ljubljani na 23 fakulteta i 3 umetničke akademije nudi studije u oblasti društvenih nauka, humanistike, prirodnih nauka, medicine, tehnike, umetnosti i sporta, a svi su osmišljeni u skladu sa smernicama bolonjskog procesa. Omogućavanje studija u svim oblastima nauke i umetnosti je sve ređe čak i u svetskom merilu. Naš cilj je da studentkinje i studenti upotrebe stečeno znanje i kompetencije na najbolji mogući način u praksi. Tokom studija studentkinje i studenti mogu da učestvuju u različitim projektima i da postanu deo raznolike internacionalne zajednice profesora i studenata. 

U poređenju sa drugim zemljama, studenti u Sloveniji imaju nekoliko pogodnosti: subvencioniranu ishranu i prevoz, a mogu i da obavljaju studentske poslove. „Posebno za internacionalne studentkinje i studente početkom studijske godine organizujemo dan dobrodošlice, na kom iz prve ruke mogu da saznaju korisne informacije u vezi sa studiranjem na Univerzitetu u Ljubljani, kao i o životu u Ljubljani i Sloveniji, a preko tutora i različitih aktivnosti podrške nudimo pomoć i podršku kod uključivanja u studiranje i život u Sloveniji. Da bismo olakšali dolazak u Sloveniju i početak studiranja na UL pripremili smo i vodič dobrodošlice”, kaže rektor Univerziteta u Ljubljani, prof. dr. Gregor Majdič.

Na našim veb-stranicama su objavljene sve informacije u vezi sa studiranjem na Univerzitetu u Ljubljani – od raspisanih studijskih programa, uslova za upis, rokova prijave, vanstudijskih aktivnosti, prilika za zapošljavanje, okolnosti u vezi sa pandemijom covida-19 i dr.

KONKURS ZA UPIS 2022/2023

Sve informacije o raspisanim programima, uslovima za upis i raspisanim mestima možete da pročitate u Tekstu konkursa za upis.

Kandidati za studije predaju prijavu za upis i sve potrebne priloge putem portala eVŠ. Informacije o rokovima prijave možete pronaći na našim veb-stranicama. Možete pogledati i videoprezentacije u vezi sa ispunjavanjem prijave i predavanjem dokumenata za priznavanje. 

Prijavu za upis u 1. godinu dodiplomskih i jedinstvenih master studijskih programa kandidati iz Srbije predaju elektronski na veb-portalu eVŠ do 20. aprila 2022. Kandidati koji još nisu završili srednju školu dokumente za priznavanje srednjoškolskog obrazovanja šalju do 1. avgusta 2022, a oni koji su je završili do 20. aprila 2022.

Rokovi prijave za master i doktorske studijske programe razlikuju se i objavljeni su u Raspisu za upis. Predlažemo da u Raspisu za upis proverite rok prijave za željeni studijski program. Takođe vas pozivamo da učestvujete na informativnim danima za master i doktorske studije i da nam postavite sva pitanja koja još imate.

Pomoć u postupku prijave i prijema je dostupna i u okviru Info tačke. Možete se prijaviti i na veb-savetovanje o postupku prijave i prijema za upis na dodiplomske studije. Upozoravamo vas da za prijavu na Univerzitet u Ljubljani nisu potrebne usluge koje nude agenti i agencije za regrutaciju.

„Izbor studija je jedna od važnijih odluka u vašem životu. Predlažem vam da dobro razmislite o tome šta vas privlači, jer to znatno olakšava studiranje. Posetite naše veb-stranice i društvene mreže fakulteta koji vas interesuju. Ako vam bude potreban savet ili pomoć, možete nam se obratiti, odnosno dogovoriti termin za savetovanje preko interneta. Potrudićemo se da dobijete sve informacije i odgovore na sva pitanja koja sigurno još imate. Pozivam vas i da nas posetite na virtuelnom sajmu obrazovanja 'NA KOJI ĆEŠ FAKS?' i da pogledate virtuelne štandove na kojima se predstavljaju sve članice Univerziteta u Ljubljani (3 akademije i 23 fakulteta). Takođe smo pripremili različite veb-prezentacije koje mogu da vam budu od pomoći kod donošenja odluke o izboru studija. U ime Univerziteta u Ljubljani želim vam uspešan završetak studija i nastavak studijskog i karijernog puta i nadam se da ćemo na jesen moći da vas pozdravimo u Ljubljani.” kaže rektor Ljubljanskog univerziteta, prof. dr. Gregor Majdič.

Leto plus (Godina plus) i mogućnosti učenja slovenačkog jezika

Budući da se studij odvija na slovenačkom jeziku, a na nekim studijskim programima i na engleskom ili na drugim jezicima, internacionalnim studentima i studentkinjama radi lakšeg uključivanja u slovenačko okruženje i uspešnije studije dostupna je opcija Leto plus (Godina plus). Godina plus je sklop sadržaja i predmeta (osim slovenačkog jezika), koji uz ispunjavanje određenih uslova internacionalnim studentkinjama i studentima omogućava produženje statusa studenta. 

Takođe su dostupni različiti kursevi slovenačkog jezika, koji se održavaju uživo ili preko interneta i u obliku jesenjih, zimskih, prolećnih i letnjih škola, a na raspolaganju je i besplatan veb-kurs slovenačkog jezika Slonline. Na Univerzitetu u Beogradu i Univerzitetu u Novom Sadu rade i lektorati slovenačkog jezika

Letnje škole 

Univerzitet u Ljubljani svake godine organizuje bogatu lepezu letnjih škola iz različitih oblasti: od ekonomsko-poslovnih nauka i prava, socijalnih nauka do umetnosti, veterine, teoloških i tehničkih nauka. U okviru letnjih škola slovenačkog jezika učesnici mogu da nauče, odnosno da nadograde znanje slovenačkog jezika, a letnje škole su i sjajna prilika za upoznavanje slovenačke kulture i okruženja. Neke letnje škole su namenjene osnovnoškolcima, druge srednjoškolcima, studentima dodiplomskih i master studija, kao i istraživačima i profesorima. 

Iskustva internacionalnih studentkinja i studenata na Univerzitetu u Ljubljani

Univerzitet u Ljubljani je otvoreni univerzitet koji želi da primi što više studentkinja i studenata iz drugih zemalja. Studenti su naši najbolji ambasadori, zato smo izabrali različite utiske studenata o studiranju na Univerzitetu u Ljubljani i životu u Sloveniji, koje možete pronaći na našoj veb-stranici.

Informacije o studiranju na Univerzitetu u Ljubljani

Sve informacije o studiranju možete pronaći na veb-stranici Univerziteta u Ljubljani.

Kontakt:

FB: @unilj
IG: @univerza_v_ljubljani
LinkedIN: @University of Ljubljana
Youtube: Univerza v Ljubljani / Univerzitet u Ljubljani