Aktuelno

Kako do posla bez radnog iskustva?

30.05.2022.

Završili ste formalno obrazovanje ili se i dalje školujete? I sada dolazite do one tačke gde treba da sastavite svoj prvi CV radi potrage za prvim zaposlenjem i dolazite do stavke radno iskustvo, od kog vas naravno, na prvi pogled zaboli glava. Jer, Bože moj, do sada niste radili i nemate nikakvog iskustva koje biste naveli. I kako do posla u tom slučaju?

Činjenica je da je danas teško doći do posla, naročito ako nemate radnog iskustva i da ta potraga može delovati skoro pa nemoguće. Ali da li je stvarno sve tako crno? Ta fraza radno iskustvo ne treba da deluje toliko zabrinjavajuće kao nepremostiva prepreka, moramo samo da razjasnimo jedno: radno iskustvo ne mora plastično da bude odnos između poslodavca i zaposlenog i ne mora isključivo da se definiše ugovorom o radu gde ste vi plaćeni za izvršenje vaših radnih zadataka. 

Evo, ovde ćemo vam upravo navesti primeri gde ste mogli da steknete radno iskustvo tokom školovanja ili ukoliko ste završili školovanje, gde i dalje možete da ga steknete: 

  1. Prvi način kako da steknete radno iskustvo jeste svakako pohađanje prakse. Kada pričamo o srednjoškolsom, tako i visokoškolskom  pa i fakultetskom obrazovanju, on i dalje nudi mogućnost pohađanja stručne prakse.
  2. Sa druge strane, tačno je, to pšto ste mladi i nemate dovoljno radnog iskustva jeste otežavajući faktor u pronalaženju poslodavca koji će vam prvo dati priliku a potom vas i platiti za vaš rad. Ali postoji rešenje i za to: volontiranje. Jeste, razumemo, teško je ustajati svako jutro,potom raditi osam sati a na kraju ne biti plaćen za svoj rad. Međutim, nemojte na to gledati kao na izrabljivanje. Gledajte to kao na iskustvo koje je zlata vredno. Ako se još dodatno pokažete kao dobar kandidat, postoji mogućnost ui da vas taj poslodavac zadrži u svojoj firmi i da se tu i zaposlite.
  3. Takođe, danas gotovo svi fakulteti, da li samostalno ili u saradnji sa domaćim ili inostranim institucijama, nude mogućnost rada na projektima. Projekti sami po sebi mogu biti sota iscrpljujući i od vas zahtevati puno angažovanja i puno vremena. Međutim, sa sobom vam mogu doneti mnogo benefita. Oni sami po sebi vam ne mogu doneti neke možda dodatne bodove što se tiče samog školovanja, ali, iz projekata možete puno toga naučiti i sa sobom poneti dosta znanja i relevantnog iskustva za možda neko buduće zaposlenje.
  4. Moramo da podvučemo, ukoliko zaista nemate dovoljno relevantmog iskustva u oblasti koja vas interesuje, svršeno motivaciono pismo vam može omogućiti makar razgovor sa poslodavcem i tu se možete idealno predstaviti.

Tekst preuzet sa: https://poslovi.infostud.com/saveti/Kako-do-posla-bez-radnog-iskustva/356