Aktuelno

5 najčešćih grešaka koje svi prave u CV-u

05.08.2022.

S obzirom na to da je CV vaša prva prilika da ostavite konkretan utisak kod potencijalnog poslodavca, važno je (ako ne i ključno) da bude dizajniran i oblikovan tako da istakne vaše kvalifikacije. Od komplikovanog dizajna do stranica pretrpanih nečitljivim tekstom, postoji više razloga zbog kojih biste mogli da kiksnete već na ovom koraku. Razmislite – ako vas retko pozivaju na razgovore za posao uprkos tome što ste visoko kvalifikovani – možda je kriv loše formatiran CV.

KOMPLEKSAN DIZAJN

Što se tiče pisanja CV-ja, najvažnije je da bude lak za čitanje. Regruteri ponekad čitaju na stotine CV-jeva svakog dana, tako da možete biti sigurni da će sve što je teško za čitanje ili pretrpano tekstom biti preskočeno.

Prirodno je da želite da istaknete što je moguće više svojih veština, uloga i dostignuća, ali guranje gomile informacija u previše komplikovan dizajn najbrži je način da vaš CV završi nepročitan.

Takođe je najbolje izbegavati luckaste dizajne i umesto toga odlučiti se za jednostavnu strukturu i čist font. Kada je u pitanju boja, malo boje u zaglavlju je ok, ali stilizovanje radne biografije u više boja je neuredno, neprijatno za čitanje i na kraju krajeva može izgledati neprofesionalno. Držite se crnog teksta na beloj pozadini.

BESPOTREBNE LIČNE INFORMACIJE

Kao kandidat ili kandidatkinja, imajte na umu da vaš potencijalni poslodavac ne mora da zna vaš datum rođenja, bračni status ili krvnu grupu.

Ono što je najvažnije je da zna da ste sposobni da radite posao koji oni nude, tako da će popunjavanje prve polovine stranice viškom ličnih podataka uticati na konkurentnost vašeg CV-ja. Imate samo dve stranice da ostavite utisak, tako da morate da uštedite što više prostora da dokažete svoju podobnost za ciljane poslove.

Kada su u pitanju vaši lični podaci, potrebno je samo da navedete svoje ime, broj telefona, mejl adresu i eventualno prebivalište ukoliko je taj podatak važan za poziciju za koju konkurišete.

LOŠE FORMATIRAN CV

Prioritet u formatiranju teksta jeste da taj tekst bude čitljiv, a to znači da obiman tekst morate da razbijete na manje pasuse i lako čitljive informacije.

Trebalo bi da razdvojite svaki odeljak vaše radne biografije jasnim naslovima i granicama, a informacije koje dodate u svaki pasus treba da budu tačne i da služe jasnoj svrsi. Neka rečenice budu kratke, nikada ne prelazeći preko dva reda. Pri nabrajanju koristite bullets opciju jer šteti prostor i preglednije je.

PREVIŠE STRANA

Na današnjem tržištu rada, CV koji je predugačak neće biti pročitan u potpunosti. Kao što smo već pomenuli, ne bi trebalo da pređete dve stranice.

Dve stranice vam daju dovoljno prostora da istaknete svoje ključne veštine, dostignuća i odgovornosti, bez preopterećenja.

Ako je vaš CV trenutno duži od dve stranice, skratite ga tako što ćete ukloniti sve detalje koji su ili nebitni za posao za koji konkurišete.

LOŠA STRUKTURA

Loše strukturiran rezime će zbuniti regrute i loše će se odraziti na vaše ukupne organizacione sposobnosti. Bilo da se radi o odeljcima kojima nedostaju naslovi ili loše strukturirani opisi poslova, loša organizacija stranica može ozbiljno da ugrozi vašu šansu za zaposlenje.

Da biste bili sigurni da je vaš CV čitljiv, uverite se da koristite jasne naslove, podelite svaki odeljak razmakom i ivicama i razbijte sve velike blokove teksta nabrajanjem.

Takođe, informacije bi trebalo logično da poređate, na vrhu stranice rezimirajte svoju radnu biografiju kako biste privukli čitaoce, a zatim nastavite sa svojim radnim iskustvom obrnutim hronološkim redosledom. Olakšajte što je više moguće onome ko čita vaš CV da pronađe informacije koje traži, piše Fast Company.

Original magazin: https://www.originalmagazin.com/originalne-price/budi-proaktivan/cv-format/