Aktuelno

Efektivne tehnike učenja koje treba da isprobaš

09.08.2022.

Da li je tvoja trenutna metoda učenja isčitavanje gradiva u nedogled, u nadi da ćeš nešto zapamtiti? Ako jeste, verovatno si pod velikim stresom - kako zbog samih ispitnih rokova, tako i zato što ti ne ide da zapamtiš ogromne količine informacija u kratkom vremenskom periodu.

Nikad nije kasno da naučimo da efikasno upravljamo vremenom i da savladamo tehnike učenja koje će nam omogućiti da brže naučimo gradivo i da imamo više vremena na raspolaganju u toku dana. U nastavku pogledaj preporuke za tri metode učenja koje ti mogu pomoći u ovome:

1. SQ3R metoda

SQ3R metoda je tehnika razumevanja čitanja koja pomaže u identifikaciji bitnih informacija. SQ3R je skraćenica za pet koraka procesa razumevanja čitanja, koja obuhvata sledeće elemente:

  • Anketa - umesto da čitaš celu knjigu, prelistaj prvo poglavlje i zabeleži sve naslove, podnaslove, slike i grafike
  • Pitanja - sastavi pitanja vezana za sadržaj poglavlja (npr. o čemu se radi u poglavlju, šta već znaš o ovoj temi…)
  • Čitanje - pročitaj celo poglavlje od početka do kraja i pronađi odgovore na prethodno sastavljena pitanja
  • Preslišavanje - ukratko ponovi svojim rečima pročitano i pokušaj da se setiš najbitnijih delova gradiva, kao i da ponoviš odgovore na postavljena pitanja
  • Osvrt - kada završiš poglavlje, pregledaj materijale i razmisli da li sve u potpunosti razumeš. Propitaj sebe nešto iz gradiva i pročitaj ponovo delove koje je potrebno

2. Praksa učenja kroz vreme

Tehnika distribuirane prakse ili praksa učenja kroz vreme postiče studente da uče na duže staze umesto da štrebaju noć pred ispit. Iz kratkoročne memorije se brzo zaboravljaju informacije, stoga je potrebno raditi na tome da se znanje “smesti” u dugoročnu memoriju. Raspoređivanje učenja omogućava umu da povezuje znanje i da ga nadograđuje tako da se kasnije može lakše setiti. Da isprobaš ovu tehniku, isprati tehniku u nastavku:

  • 1. dan - nauči gradivo
  • 2. dan - prelistaj i podseti se 
  • 3. dan - prelistaj i podseti se 
  • Posle nedelju dana - ponovo prelistaj i podseti se
  • Posle dve nedelje - ponovi i podseti se

Kod ove tehnike, treba napomenuti da je bitno da kreneš da planiraš unapred i da na početku svakog semestra rasporediš neko vreme svakog dana samo za prelistavanje i pregled gradiva.

3. Fajnmanova tehnika

Fajnmanova tehnika je efikasna metoda za brzo učenje, zasnovana na ideji da ako želimo nešto dobro da razumemo, treba to da pokušamo da objasnimo na jednostavan način, prostim rečima. Pokušavajući da nešto što učimo objasnimo svojim rečima, verovatno ćemo ga razumeti mnogo brže. 

Kako tehnika funkcioniše: 

Napiši gradivo koji učiš na papir. Objasni ga svojim rečima kao da podučavaš nekog drugog. Pregledaj napisano i proveri da li postoje neke greške. Ako postoje, prođi ponovo kroz knjigu ili skriptu i pronađi tačne odgovore. Ako u napisanom tekstu postoje tehnički izrazi ili složen jezik, vrati se i prepiši te delove ponovo, koristeći jednostavne reči, tako da bi gradivo mogao da razume i neko ko nema tvoje obrazovanje.

Niko ne želi da provede više vremena učeći nego što je neophodno. Savladavanje efikasnih tehnika učenja može osigurati da se potpuno spremiš za ispit i može pomoći da sprečiš nadolazeću anksioznost.

Tekst preuzet sa: https://startuj.com/blog/obrazovanje/efektivne-tehnike-ucenja-koje-treba-da-isprobas-1052