Aktuelno

Najčešće greške koje pravimo dan pre ispita

09.08.2022.

Dan pred ispit je sam po sebi stresan. Stres može doći kao posledica velikog truda i velike odgovornosti usled nekada i višenedeljne pripreme ispita ili sa druge strane, kao posledica velike količine materijala koju treba savladati u kratkom periodu. Međutim, pored svog tog stresa, često sebi znamo da “natovarimo” i dodatnu presiju.

Dakle, koje su to najčešće greške koje pravimo 24 sata pre ispita?

1. Učenje samo novih stvari, bez obnavljanja

Dan pred ispit je kao pravi trenutak kada osećamo da sve što nismo postigli da pročitamo do tada, upravo treba tog momenta da slijemo u naš mozak, koji se već bori sa gomilom informacija, koje nije ni siguran da li je smestio u fioke malo duže memorije. Nekada, od silne želje da ne ostavimo nijednu nepročitanu stranu, zaboravljamo da i prethodno gradivo treba obnoviti i utvrditi koliko dobro je ostalo u našem sećanju. 

Savet: Pravite više iteracija učenja novog gradiva i obnavljanja. Svaki dan prvo započnite obnavljanjem naučenog, pa onda nastavite sa novim lekcijama.

2. Preslišavanje uz otvorenu knjigu

U toku obnavljanja gradiva, lako možemo da zavaramo sebe šta smo zaista naučili, a čega uz dovoljno asocijacija možemo da se prisetimo. U takvu zamku vrlo lako upadamo ukoliko ostavimo otvorenu knjigu ispred sebe, jer pogotovo vizualistima, to može biti i više nego dovoljna naznaka za početak priče.

Savet: Napišite pitanja na papirićima, izvlačite ih i odgovarajte na njih. Ukoliko nemate ispitna pitanja, sami pretpostavite kakva bi mogla biti. Na taj način niste vezani za redosled lekcija i simulirate sebi realnu atmosferu ispita. Držite sve knjige zatvorenim.

3. Nespavanje noć pred ispit

Ovo je vrlo često medveđa usluga koju činiti sebi. Želite da što više toga pređete, a zapravo činite da je vaš mozak na dan ispita na malom procentu svog kapaciteta, tako da i ono čega bi se mogao setiti ili izvesti neki zaključak iz nečega što niste konkretno naučili, ali imate znanja da spojite fragmente, sada više ne uspeva tako lako. 

Savet: Dobro organizujte dan u satnicama tako da kombinujete novo gradivo, ponavljanje i san. San vam je gorivo koje će vam sutra dati i potrebno samopouzdanje, snalažljivost i iscrpeti informacije iz “malog mozga”.

4. Potpuna izolacija 

Koliko vam se često dešava da vaš dan pred ispit izgleda kao kućna izolacija, ili bolje reći - sobna izolacija, uz ograničenje u broju koraka i selekciju hrane i pića? O da, vrlo često! 

Savet: Dan pred ispit treba da bude kao i svaki drugi dan u vašoj glavi. Ukoliko kreirate previše neprirodnu atmosferu i vaš organizam će drugačije reagovati. Imajte jasan cilj i budite posvećeni, ali se trudite da zadržite sve segmente jednog vašeg prosečnog dana.

Tekst preuzet sa:  https://startuj.com/blog/obrazovanje/najcesce-greske-koje-pravimo-dan-pre-ispita-1088