Aktuelno

Recite nam nešto o sebi – prvi izazov na intervjuu za posao

09.08.2022.

Više ne mogu ni da se setim na koliko intervjua za posao u životu sam bila. Na većini bi nakon početnog prijatnog: „Dobar dan, izvolite, sedite“, usledio i pravi direkt: „Molim vas, recite nam nešto o sebi“.

„Aman braćo i sestre, na šta tačno mislite i šta vas tačno zanima, da li da vam prepričam CV, da li da pričam šta radim u slobodno vreme, da li da spominjem mačku i morsko prase ili da kažem zašto mi se baš vi sviđate kao poslodavac. Imate moj CV i motivaciono pismo pred sobom, već ste me pozvali na razgovor, šta više hoćete od mene?” – prolazilo mi je kroz glavu dok sam se borila sa porivom da se okrenem i pobegnem koliko me noge nose.

Ova teška nedoumica se razrešila tek onda kada sam se godinama kasnije i sama našla u „odboru za doček“ novih kolega i imala prilike da sa zaposlenima u ljudskim resursima učestvujem u intervjuima i stvari posmatram iz malo drugačijeg ugla.

Prvo pitanje bitno za razbijanje treme i dobar početak razgovora

Niko ne voli da mu kandidati padaju u nesvest od treme, pa vešt intervjuer ovo pitanje koristi da razbija led i neprijatnu tenziju na početku razgovora. Često se ljudi opuste, grč popusti i intervju postane dijalog i jedan prilično običan razgovor. Tako bezbolno može da se pređe i na onaj deo kada slede pitanja o radnom iskustvu i kvalifikacijama ili “rafalnu paljbu” kako je kandidati od milja zovu. Drugim rečima, intervjuere pre svega zanimaju vaše iskustvo i kvalifikacije. Nemam sumnji da će ovo pitanje iskoristiti da steknu utisak na koji način se uklapate u kompaniju i koju vrednost donosite. Zanimaće ih kako ćete napraviti kratki rezime svoje karijere, na koji način ćete povezati svoje radno iskustvo i zahteve posla na koji konkurišete.

Pažljivo će pratiti koje stavke iz svog CV ćete staviti u prvi plan i kako ćete ih obrazložiti. To će im pokazati koliko dobro ste proučili oglas, šta je po vašem mišljenju ključno za posao za koji konkurišete i koliko dobro umete da razdvojite bitne stvari od nebitnih.

 Primera radi, ako krenete kao kiša oko Kragujevca, od samih početaka svoje karijere, pojašnjavanja odnosa sa svakim poslodavcem, detaljnim opisom svakog posla, bez jasnog fokusa, sva je prilika da ćete se tako zapetljati da nećete znati ni šta je bilo pitanje, ni šta ste u stvari rekli. Bonus je da će vaši sagovornici izgubiti interesovanje i da zavisi od njhovog stpljenja i umešnosti koliko će uspeti da vas vrate na pravi kolosek.

Kako da se pripremite

U stvari sve je na vama. Da li ćete uspešno preskočiti ovu prepreku, zavisi od vašeg fokusa, jasnoće i konciznosti. Nakon višegodišnje vremenske distance, sigurna sam da bih ovom izazovu pristupila na potpuno drugačiji način. Umesto da me trenutak ponese (što je nekad bilo sjajno, a nekad potpuna katastrofa), uvek bih pre izabrala pristup „vežba stvara majstora“.

Pritom, da me ne shvatite pogrešno, ne mislim na napamet naučene odgovore koji bi mogli da „upale“,  jer niko od nas nije robot i to deluje izveštačeno i često iritantno. Tajna dobrog nastupa na celom intervjuu, a naoročito kod ovog pitanja  je dobra priprema:

  • Ključno je da detaljno pročitate tekst oglasa. Podvucite ključne stavke koje su poslodavcu bitne i koje je stavio u prvi plan.
  • Nakon toga, zapišite koji je vaš odgovor na zahteve u tekstu oglasa.  Pokušajte da napravite jednu iscrpnu listu zbog čega ste vi dobar kandidat, istaknite svoje kvalifikacije, radno iskustvo, dodatne obuke. To ne znači da treba da prepišete svoj CV jer u njemu sigurno ima  i stavki koje nisu od suštinske važnosti za vaše kratko predstavljanje.
  • Iz tog spiska pokušajte da izvučete 5-7 stavki koje su najrelevantnije za posao za koji konkurišete i oko toga forimiraje svoj nastup. Vaš odgovor treba da pogodi u metu,  da izazove interesovanje, dodatna pitanja i da pokažete da ste dobro iskoristili smernice tj. “puškice” koje su vam ostavili u tekstu oglasa. Ovde može da vam pomogne i tzv. „elevator pitch”, odnosno koncept kratkog jezgrovitog govora kojim biste nekom objasnili šta radite i ko ste u stvari vi za period manji od minuta koliko traje i vožnja liftom.
  • Onda pokušajte da napravite simulaciju tog intervjua, najbolje je da nađete nekog nepristrasnog prijatelja koji može da bude vaš intervjuer i koji može da vam postavi sva ona očekivana pitanja koja vas na intervjuu čekaju – naravno među prvima „Recite nam nešto o sebi“. Ovo je sjajan način za eliminaciju stresa, bržu adaptaciju na stvarnu situaciju i dobra generalna proba koja može da vam pokaže o čemu dodatno treba da promislite i još bolje se pripremite.

Kuda ovo pitanje sve može da vas odvede

Računajte da vaš intervju neće trajati više od pola sata, nekada 45 minuta, zavisno od broja kandidata. Preciznim i usredsređenim izlaganjem moći ćete da iznesete relevantne činjenice i izazovete interesovanje sagovornika.

Ako intervjuu pristupite stihijski, vrlo je verovatno da ćete krenuti zbrda zdola, izgubićete logičku nit i onda je sve stvar sreće. Prisustvovala sam razgovorima gde kandidati počnu da pričaju o radnom iskustvu, pa se prebace na porodicu, situaciju u zemlji, hobije i nastaje jedna opšta nerazmrsiva papazjanija. To ne znači da ste nužno „pali“ na razgovoru za posao, ali intervjuer treba da uloži ogroman mentalni napor i prisebnost da vas vrati na put sa kog ste krenuli. Onda vas obuzima panika, nervoza, rasejanost, što otežava posao i vama i onome ko vas intervjuiše.

U slučaju kada ste sa sobom razgraničili šta su vaše glavne prednosti prilikom konkurisanja za posao, biće vam daleko lakše da se na nepoznatom terenu snađete. Dobar početak znači da ćete biti opušteniji i lakše se fokusirati na na problemske situacije koje postave pred vas. Nije retkost da se intervju završi sa smehom i u krajnje prijatnoj atmosferi.

Uostalom nikada nećete znati šta sve možete dok ne probate. Vaš prvi naredni razgovor za posao može da bude odlična prilika za nov pristup. Kada ste svesni svojih prednosti i jakih strana, ne samo da učestvujete u razgovoru, već možete da ga oblikujete i usmeravate. Na interjvuu to donosi psihološku stabilnost i ubija tremu. A onda možete nesmetano da pokažete zašto ste prava osoba za posao koji želite.
 

Tekst preuzet sa: https://poslovi.infostud.com/blog/recite-nam-nesto-o-sebi-prvi-izazov-na-intervjuu-za-posao/