Aktuelno

Objavljeni rokovi za upis na fakultete Univerziteta u Ljubljani

07.02.2023.

Prijava za upis u 1. godinu osnovnih i jedinstvenih magistarskih studijskih programa za kandidate iz Srbije je od 17. februara do 20. aprila!

Univerzitet u Ljubljani je najveći i najstariji univerzitet u Sloveniji, a rangiran je među najboljih 3 odsto univerziteta u svetu. U ovoj studijskoj godini na njemu studira skoro 40 hiljada studentkinja i studenata. Već nekoliko godina uzastopce mnogo internacionalnih studentkinja i studenata dolazi upravo iz Srbije. U ovoj studijskoj godini na Univerzitetu u Ljubljani ih studira 505, od toga 291 na osnovnim i jedinstvenim master studijskim programima, 192 na master studijama i 22 na doktorskim studijama, a što je najvažnije, studenti iz Srbije mogu da studiraju pod jednakim uslovima kao i slovenački studenti.

Slovenija je sa Srbijom zaključila međudržavni sporazum na osnovu kog su studenti iz Srbije oslobođeni plaćanja školarine za osnovne i master studije, osim u slučaju da su prethodno već stekli ekvivalentan stepen obrazovanja. Školarina je obavezna i za sve vanredne studente i studente na doktoratu, pri čemu postoji mogućnost sufinansiranja doktorskih studija.

KONKURS ZA UPIS 2023/24 – rok za prijavu je do 20. aprila 2023. za osnovne i jedinstvene master studije!

Raspisanom konkursu za upis, koji je objavljen na stranici, možete pronaći vezu do eVŠ portala putem kojeg svi kandidati vrše onlajn prijavu. Na veb-stranicama možete da pronađete više informacija o rokovima prijave, kao i da pogledate video prezentacije u vezi sa ispunjavanjem prijave i predavanjem dokumenata za priznavanje.

Ove godine, prvi rok za prijavu za upis u 1. godinu osnovnih i jedinstvenih magistarskih studija za kandidate iz država koje nisu članice EU je od 17. februara do 20. aprila. Sve detalje vezane za prijavu, kao i druge korisne informacije, možete pronaći na vremenskoj liniji na stranici Univerziteta.

Pomoć u postupku prijave i prijema je dostupna i u okviru Info tačke, a takođe se možete prijaviti i na veb-savetovanje o postupku prijave i prijema za upis na osnovne studije. Upozoravamo vas da za prijavu na Univerzitet u Ljubljani nisu potrebne usluge koje nude agenti i agencije za regrutaciju, s obzirom da je prijava veoma jednostavna, a ukoliko i naiđete na neki problem, sve je brzo rešivo i u svakom trenutku možete kontaktirati službe Univerziteta.

Rokovi prijave za masterdoktorske studijske programe razlikuju se i objavljeni su u Konkursu za upis. Predlažemo da u Konkursu za upis proverite rok prijave za željeni studijski program.

INFORMATIVNI DANI

17. i  18. februara 2023. će se održati informativni dani na našim fakultetima i akademijama, a dodatne informacije potražite na njihovim veb-stranicama.

Takođe vas pozivamo i da nam se pridružite 27. februara 2023. godine od 13 i 14 časova na onlajn prezentaciji u kojoj će učestvovati i naši fakulteti i akademije, te ćete tako moći direktno da postavite pitanje predstavniku fakulteta za koji ste zainteresovani.

3. marta 2023. ćemo takođe od 14 časova organizovati i Q&A session, gde ćemo vam biti na raspolaganju za sva pitanja koja imate. 

Više informacija o zahtevima za upis, proceduri prijema, dozvoli za privremeni boravak (vizi) i još mnogo toga, možete pronaći u videu ispod.

Video: 

UL ADMISSION PROCEDURE - YouTube

Predlažemo da dobro razmislite o tome šta vam se dopada, jer to znatno olakšava učenje i sam odabir fakulteta. Posetite veb-stranice i društvene mreže fakulteta za koje ste zainteresovani, kao i štandove na virtualnom sajmu obrazovanja Na koji ćeš faks i saznajte sve što je potrebno da znate kada birate da studirate na univerzitetu u Ljubljani i pripremite svoja pitanja. Ako vam je potreban savet ili pomoć, ne oklevajte da ih kontaktirate. Potrudićemo se da vam pružimo sve informacije i odgovore na sva vaša pitanja. Srećno!

Kratke i korisne informacije na srpskom jeziku možete pronaći na ovoj vezi: https://www.uni-lj.si/study/presentation/study-serbian/.

www.uni-lj.si/study