Aktuelno

Pri kraju ste studija ili ste diplomirali?

13.04.2023.

Diploma ne znači nužno uspeh! Velike odluke su pred vama, da li da nastavite akademsku karijeru ili da krenete u potragu za poslom? Za početak, podsetite se šta bi vam sve bilo korisno da uradite pre diplomiranja...

DIPLOMA NE ZNAČI NUŽNO USPEH!

Velike odluke su pred vama, da li da nastavite akademsku karijeru ili da krenete u potragu za poslom?

Ukoliko imate poteškoća u donošenju odluke, CzRK vam može pomoći  da razjasnite svoje ciljeve i da se što bolje  pripremite za tržište rada.

Za početak, podsetite se šta bi vam sve bilo korisno da uradite pre diplomiranja, a ukoliko ste do diplome bili zauzeti učenjem i polaganjem ispita, sad je pravo vreme da se:

  • fokusirate na  sticanje radnog iskustva

 Najbolji  način je svakako praksa  i volontiranje, ali učešće  u radu studentske organizacije, istraživački rad sa mentorom, rad na projektima, stažiranje ili honorarni i sezonski poslovi.

Kako do prvog radnog iskustva?

- napišite Radnu biografiju /CV/ ciljano ka oblastima rada koja vas zanimaju,  dođite u CzRK ukoliko vam bude bila potrebna pomoć ili jednostavno potražite savet kako to da uradite na najbolji način u našem V-savetniku

- razmislite ko bi od profesora bio raspoložen da vam  da potrebnu preporuku za praksu ili posao, takođe, zamolite ih da vam preporuče poslodavca.

- osmislite strategiju za ulazak u skriveno tržište rada /skriveno tržište rada - radna mesta koja se ne oglašavaju, a postoji velika potreba za popunom/.

- napravite listu poželjih kompanija i kontaktirajte ih u potrazi za praksom ili honorarnim poslom preko leta.

- umrežite se dobro! Neka svi koje poznajete budu upućeni u to da tražite posao, šta znate i šta biste želeli da radite.

- redovno pratite vesti na našem sajtu kao i ostalim sajtovima koji oglašavaju honorarne poslove, prijavite se na njihove njuz letere.

- redovno pratite  naš program  “Saznajte iz prve ruke”.  Kao učesnici, bićete u prilici da  se lično predstavite budućem poslodavcu.

- razvijte veštine rada na računarima, naučite da radite u programima specifičnim za rad u vašoj struci /AUTOCAD, C++.../.  Poznavanje rada na računaru je danas obavezno za skoro svaki posao, osnovno znanje rada u programima kao što je Word, „PowerPoint“, korišćenje imejla i internet...

- počnite  sa učenjem drugog stranog jezika i  stvorite sopstvene prednosti i pre izlaska na tržište rada. Poznavanje jednog stranog jezika (najčešće engleskog) je nešto što se podrazumeva. Znanje engleskog jezika je neophodan uslov za većinu poslova danas. Ali, ne samo za obavljanje određenih poslova, već i za nastavak studiranja u inostranstvu. Možete da učite sami, preko Interneta, korišćenjem e-materijala, e-servisa, bilo da upisujete neki kurs u školi stranih jezika ili provodite neko vreme u inostranstvu (zbog studiranja, letnje škole ili prakse) ili sve to zajedno,  znanje stranih jezik može vam otvoriti vrata ka brojnim mogućnostima za rad, usavršavanje, dalje studiranje.

  • Ako planirate nastavak studija Srbiji ili u  inostranstvu

Ako planirate nastavak studija i Srbiji ili u inostranstvu, poslednja je prilika  da na vreme odaberete traženi Master kurs/doktorske studije i prikupite sve potrebne informacije vezane za uslove upisa i rokove.

Evo naših predloga:

- Produbite svoje stručno znanje iz specifične oblasti.  Izgradite profesionalan odnos  sa svojim profesorima, redovno odlazite na konsultacije. To vam može pomoći da brže i lakše prepoznate prava interesovanja u okviru svoje discipline i donesete odluku u vezi sa izborom teme za diplomski rad.

- Pokažite interesovanje za saradnju na projektima,  bilo da su to projekti na kojima profesori  trenutno rade /u okviru kojih uvek možete ponuditi da za početak  npr. unosite podatke/ ili su u pitanju studentski projekti  na kojima ste vi angažovani  i  potreban vam je mentor.

- Povežite se sa kolegama iz okolnih zemalja, npr. putem evropske mreže  studentskih udruženja  iz vaše oblasti studija.  Kroz partnersku organizaciju i realizaciju  stručnih poseta,  konferencija, studentskih projekata možete steći  dosta  korisnih veština koje će vam po završetku studija stvoriti prednost na tržištu rada . Profesori i asistenti će vam u takvim prilikama sigurno biti velika i rada podrška. Dobro istražite koji su vam resursi na raspolaganju, razmislite ko bi vam od poslodavaca mogao biti sponzor, koji nagradni konkursi postoje.

Tekst je preuzet sa sajta http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/