Aktuelno

Kako učiti za prijemni ispit?

05.05.2023.

Bez obzira na to da li ste maturant koji se priprema za prijemni ispit za upis na fakultet ili učenik koji se priprema za prijemni ispit za upis u srednju školu, u nastavku teksta možete naći korisne savete i smernice koje će vam pomoći u postizanju željenog cilja.

Priprema prijemnog ispita za upis u srednju školu ili na fakultet može biti vrlo izazovna i stresna budućim srednjoškolcima i studentima. Međutim, uspešna priprema je ključna za ostvarenje željenog obrazovnog cilja. Od organizacije vremena za učenje, preko odabira pravih materijala i izrade rasporeda učenja, do strategija za rešavanje testova, postoji veliki broj faktora koje treba kordinisati. 

Važno je napomenuti da upis u srednju školu ili na fakultet neće zavisiti samo od toga kako uradite prijemni ispit. Bodovi za upis u srednju školu, kao i bodovi za upisa na fakultet, dodaju se na bodove koji se izvode iz opšteg uspeha.

Pre nego što započnete spremanje prijemnog ispita za upis u srednju školu, važno je da izračunate bodove koje vam donosi opšti uspeh iz osnovne škole. Na ovaj način dobićete predstavu o tome koliko dobro morate spremiti prijemni ispit kako biste upisali željenu školu. Isti princip važi i za upis na fakultet. U tom kontekstu, važno je da pri spremanju prijemnog ispita takođe održavate dobar prosek. 

Bez obzira na to da li ste maturant koji se priprema za prijemni ispit za upis na fakultet ili učenik koji se priprema za prijemni ispit za upis u srednju školu, u nastavku teksta možete naći korisne savete i smernice koje će vam pomoći u postizanju željenog cilja.

1. Setite se zašto učite 

Zamislite odlazak na prijemni ispit sa svim potrebnim znanjem i velikim samopouzdanjem. Zamislite momenat kada saznate da ste upisali željenu školu/fakultet. Pokušajte da vizualizujete svaki detalj i zapamtite taj osećaj kako biste se njime vodili kroz čitav proces priprema za prijemni ispit.

2. Izaberite dobro mesto za učenje

Kako biste što produktivnije započeli učenje, potrebno je da izaberete dobro mesto za to. Poželjno je da to bude:

• Mirno mesto na kojem ćete imati što manje prekida i odvraćanja pažnje.
• Mesto na kojem ćete imati dostupne potrebne materijale za učenje i dovoljno prostora za njih.
• Mesto sa dobrim osvetljenjem i udobnom stolicom. 
• Mesto sa odgovarajućom temperaturom i dovoljno svežeg vazduha.

3. Počnite sa najtežim gradivom

Ako želite da sebi osigurate uspeh na prijemnom ispitu, potrebno je da se dobro pripremite, posebno u oblastima za koje smatrate da su vam najteže. 

Uverenje da vam je određena oblast “najteža” za savladavanje može dovesti do pada motivacije i odlaganja učenja. Zbog toga je neophodno da se komplikovanom gradivu što pre posvetite kako biste ostavili dovoljno vremena za ponavljanje, kao i za učenje drugih oblasti.

4. Ne odlažite

Kako se ne biste našli u nepovoljnoj situaciji kada se približi prijemni ispit, počnite na vreme sa pripremama. Ukoliko krenete ranije, imaćete dovoljno vremena za odmor, a pređeno gradivo ćete bolje zapamtiti.

5. Prvo čitanje

Pre nego što se prvi put sretnete sa određenom materijalom, potrebno je da odlučite šta želiš da postignete tokom prvog čitanja. Ukoliko želite što više naučiti, potrebno je posvetiti dovoljno vremena i energije čitanju teksta sa razumevanjem.

S druge strane, ukoliko želite da steknete okvirnu predstavu materije, možete manje energije uložiti u prvo čitanje, te se kasnije posvetiti bitnijim delovima.

6. Pravite pauze tokom učenja

Ukoliko ne pravite redovne pauze, brže ćete se umoriti što za posledicu može imati i pad motivacije. U tom smislu, biće vam teže da se kasnije ponovo posvetite gradivu. Pravite male pauze ili pokušajte, na primer, sa Pomodoro tehnikom koju možete i prilagoditi svojim potrebama.

7. Učite uvek u isto vreme

Odaberite vreme tokom dana koje vam najviše odgovara za učenje i potrudite se da se svaki naredni dan u to vreme posvetite gradivu. Ovako ćete steći rutinu, a kako dani budu odmicali, primetićete da vam se u to vreme povećava koncentracija, ali i motivacija.

8. Odredite dnevne ciljeve

Kako biste imali veću motivaciju za učenjem, na početku svake nedelje postavite sebi dnevne ciljeve za tu nedelju. Na ovaj način ćete jasno znati koliko gradiva treba da pređete u toku svakog dana, što će vam pomoći da se koncentrišete. Možete da postavite i mesečne ciljeve, ali povremeno proverte da li je potrebno da ih korigujete.

9. Vodite beleške

Pokušajte da nakon svake veće celine zapišete najvažnije ideje po tezama i dodate važnije reference (materijali u kojima možete pronaći dodatne informacije o temi). Ovo će vam biti od velike pomoći kada budete hteli da se podsetite određene teme, ponovite celokupno gradivo ili da proverite svoje znanje. Ukoliko ste vizuelni tip, možete podvlačiti najbitnije stvari.

10. Ponovite gradivo

Složićemo se sa poznatom latinskom poslovicom "Ponavljanje je majka učenja" ("Repetitio est mater studiorum"). U skladu sa tim, potrudite se da odvojite nekoliko dana (ili nedelja, koliko smatrate da će biti potrebno) pred prijemni ispit za ponavljanje naučenog. Ponavljanje može biti zabavnije i ako uključite još nekog druga / drugaricu koji se sprema za isti prijemni.

11. Verujte u sebe 

ako pripremama za prijemni ispit pristupite sa stavom „šanse da položim su jako loše", imaćete manje izgleda za uspeh. Dakle, važno je verovati u sebe, a uz trud i dobru pripremu, vaše šanse da upišete željene studije su izuzetno visoke i to je nešto što treba da vas bodri kroz čitav proces.

Izvor: https://www.prijemni.rs/saveti-za-polaganje-prijemnog/kako-uciti-za-prijemni-ispit/67/