Aktuelno

Koliko puteva ima nakon diplomiranja?

14.06.2023.

Formalno obrazovanje je izuzetno važno, svedoči o našoj školovanosti, istrajnosti u određenom sistemu, postignutom cilju, uopšteno govori o našim kvalitetima - ali diploma jeste mnogo više od zvanja koje na njoj piše i karijera jeste mnogo više od diplome.

Izborom studija započinjemo svoj profesionalni razvoj. Prepoznali smo određena znanja i videli sebe u toj delatnosti. Ali da li je sve u tome da steknemo diplomu?

Formalno obrazovanje je izuzetno važno, svedoči o našoj školovanosti, istrajnosti u određenom sistemu, postignutom cilju, uopšteno govori o našim kvalitetima. 
 

Ali diploma jeste mnogo više od zvanja koje na njoj piše i karijera jeste mnogo više od diplome.
 

Školovanjem razvijamo i osećaj za funkcionisanje individualno i u timu, pokazujemo kooperativnost, uklapanje u kolektiv, komuniciramo sa autoritetima, prolazimo evaluaciju.  Kroz različite vrste seminarskih radova, referata, predispitnih obaveza uvežbavamo i javni nastup i prezentovanje izveštaja, kao i pisano i usmeno izražavanje. 
 

Komforno je u društvu svojih prijatelja i poznanika na studijama baviti se stručnim temama. Izazovi nastaju kada komuniciramo sa kolegama iz drugih naučnih oblasti i tragamo za oblikom zajedničke saradnje ili ih upoznajemo sa svojom strukom. Tada na scenu stupaju naše prezentacione i pregovaračke veštine kao i naš interdisciplinarni pristup.
 

Za karijerni razvoju veliki značaj ima proširivanje mreže kontakata, tako da vam savetujemo da kad god imate priliku posetite neki događaj, konferenciju, kongres. Osim što možete čuti dragocena iskustva ostvarenih profesionalaca, kao i njihove savete, stičete i poznanstva sa novim ljudima. Kao student možete se povezati na zajedničkim projektima, radi pisanja naučnih radova, u organizaciji studentskih putovanja. 
 

Započnite razvoj karijere već tokom studija – i putem praksi i projekata, ali i učestvovanjem u mentorskim programima različitih kompanija. Pored zvanja, za karijeru je vrlo značajno i iskustvo – kako u stručnoj oblasti tako i u komunikaciji sa kolegama različitih profesija i statusa. Pritom, ne znači da ćemo se u životu baviti isključivo onime za šta smo se školovali – možda ćemo vremenom prepoznati druge afinitete. 
 

Put obrazovanja – bilo formalnog bilo neformalnog – nije gotov završetkom studija i zaposlenjem. Profesionalce grade i želja za učenjem, sposobnost usvajanja novih znanja, poštovanje dogovora, izvršenje obaveza, preuzimanje odgovornosti i kasnije uz napredak i ispoljavanje mentorskih i liderskih sposobnosti. Tokom karijere imaćete priliku da prolazite i razne obuke a možda odlučite i da se prekvalifikujete i završite još jedan fakultet – zašto da ne! 
 

U tome je lepota razvoja karijere – inspirišete se novim poduhvatima. Vaša baza informacija, kontakata, ostvarenih saradnji, unapređivanje postojećih znanja i savladavanje novih jesu dragocen kapital. Zato iskoristite svaku priliku da polemišete o određenim temama, učestvujete na nekom skupu, predstavite sebe, saslušate druge, naučite nešto novo, budete u kontaktu sa svojim kolegama i predstavnicima privrede – time gradite uspešnu karijeru i kreirate sebi mnogo mogućnosti za napredak – jer odgovor na naše pitanje s početka jeste – onoliko puteva koliko vi stvorite.

 

Preuzeto sa sajta: https://studenter.org/blog/koliko-ima-puteva-nakon-diplomiranja