Aktuelno

UPISALI STE FAKULTET, ŠTA DALJE?

05.07.2023.

Upisali ste prvu godinu i pred vama je dosta nepoznanica, strepnji i uzbuđenja.  Kako uklopiti vežbe, seminarske radove, ispite, porodicu, prijatelje, honorarni posao, sport, hobi? Sada je pravo vreme da naučite da balansirate između važnih i vrednih stvari u vašem životu jer život tokom studija sa sobom nosi dosta stresnih situacija. Dobra vest je da ukoliko se potrudite da se spremite za nove izazove, planirate pažljivo svoje naredne korake, studiranje će biti upravo onako kako bi i trebalo da bude  – uzbudljiva otkrića i ”uranjanje” u omiljene naučne oblasti i upoznavanje sa željenom karijerom.

Dobrodošli na Univerzitet u Beogradu!

Upisali ste prvu godinu i pred vama je dosta nepoznanica, strepnji i uzbuđenja.  Kako uklopiti vežbe, seminarske radove, ispite, porodicu, prijatelje, honorarni posao, sport, hobi?   Sada je pravo vreme da naučite da balansirate između važnih i vrednih stvari u vašem životu jer život tokom studija sa sobom nosi dosta stresnih situacija. Dobra vest je da ukoliko se potrudite da se spremite za nove izazove, planirate pažljivo svoje naredne korake, studiranje će biti upravo onako kako bi i trebalo da bude  – uzbudljiva otkrića i ”uranjanje” u omiljene naučne oblasti i upoznavanje sa željenom karijerom. 

STUDIRANjE BEZ STRESA - steknite navike uspešnih studenata

I pre nego što vas uhvati panika od brojnih i nepoznatih obaveza , evo par saveta kako da umanjite stres, dobro organizujete svoje vreme i naravno, pronađete slobodno vreme za zabavu.

Počnimo!

·         redovnim čitanjem!

 I pre nego što počnu predavanja i vežbe i upoznavanje se sa stručnom literaturom, potrudite se da steknete naviku da čitate svakog dana. To mogu biti članci vezani za struku ili nešto iz šire oblasti, naravno književnost je uvek dobro došla! Kad dođe vreme za savlađivanjem obimnog i kompleksnog gradiva, sedenje i čitanje sa pažnjom  vam neće predstavljati  problem.

·         redovnim  pisanjem!

Bez obzira da li studirate tehničke, prirodno-matematičke, medicinske ili društvene nauke, veština pisane komunikacije će vam biti od izuzetne koristi tokom studija, a posebno tokom potrage za prvim zaposlenjem koja iziskuje pisanje velikog broja različitih propratnih i motivacionih pisama. Ukoliko budete želeli da konkurišete za stipendiju, veštine pisanja su presudne.  Ako do sada to niste radili često ili uopšte, počnite sa pisanjem dnevnika u kome možete opisivati  događaje, ljude, prilike i šta ste iz tih situacija naučili. Kad dođete u situaciju da opišete u par rečenica svoje prethodno radno iskustvo i motivaciju da se zaposlite kod određenog poslodavca, uradićete to kao iz šale!

 Zato pišite redovno da biste sačuvali veštinu i stvorili prednost tokom studija i na tržištu rada. 

·         redovnim pohađanjem  predavanja i vežbi!

Na početku ćete najverovatnije  odlaziti na sva predavanja, ali tokom vremena učiniće vam se da su neka predavanja dosadna, manje važna ili čak potpuno nebitna. Lako se možete navići da ta „nevažna predavanja“, posebno ukoliko počinju rano ujutro, zamenite izlaskom prethodne večeri, žurkom ili gledanjem serija do ranih jutarnjih časova.  A šta se dešava kad počnete da propuštate predavanja i vežbe?  Propustićete da čujete koja su poglavlja bitna za ispit i čuveno profesorsko: ovo pravilo treba da znate kao pesmicu! ; koje zadatke treba završiti i do kada, kako se rade i u kom obliku predaju – beleške vaših kolega nikad neće biti jasne kao kad ih sami vodite. I ako mislite da profesori ne primećuju vaš izostanak, varate se.

·         vođenjem dnevnika redovnih aktivnosti!

​ Loše upravljanje vremenom je jedan od glavnih problema i uzroka neuspeha na studijama za svakog studenta. Činiće vam se da imate više vremena nego ikada tokom svog dosadašnjeg školovanja, ali vreme klizi kao pesak  kroz prste, a projekti i seminarski radovi koje ćete morati da uradite samostalno će se lako nagomilati ukoliko ih ne budete završavali redovno i na vreme. Zato napravite mesečni kalendar u koji ćete beležiti sve obaveze i rokove koji su pred vama na fakultetu. Kad su sve obaveze na jednom mestu, javiće vam se šira slika kako će ustvari vaš naredni mesec da izgleda i da li ćete imati vremena za planirani izlet, odlazak na muzički festival ili bilo koju drugu vannastavnu aktivnost. Kako da ipak uklopite vaša vannastavna interesovanja sa redovnim studijama, pogledajte članak Upravljanje vremenom

·         upoznavanjem svojih profesora!

Upoznajte svoje profesore jednako dobro kao što upoznajete predmete koji oni predaju. Primetićete da su svi profesori različiti. Neki su ćutljivi, drugi društveni, neki ozbiljni, uvek strogi i formalni, drugi duhoviti i neposredni, jedni  imaju prijatan, drugi neprijatan karakter , potom različite etičke, socijalne, političke poglede na svet. Jedni će insistirati da učite napamet gradivo iz njihovih udzbenika, drugi će ocenjivati  vaš kritički stav, inženjersko zaključivanje,  vašu sposobnost povezivanja  znanja iz različitih oblasti radi rešenja zadatog problema. Spisak različitosti je dug.  Koliko dobro upoznate svoje  profesore i prilagodite se njihovim zahtevima, toliko ćete biti uspešniji u savlađivanju gradiva i polaganju ispita.

·         pažljivim  odabirom ekipe za učenje

Učenje sa kolegama može biti motivišuće posebno ukoliko spremate zahtevan ili ne tako interesantan ispit. Razgovori koji se pokreću na određene teme vam mogu lakše i brže približiti i pojasniti određene pojmove i nove koncepte  u gradivu. Obično su grupe od tri do pet osoba najproduktivnije.  No ukoliko birate ekipu za učenje samo u odnosu na  vannastavna interesovanja, vaše učenje se može pretvoriti u zabavu. Ma koliko zabava bila bitna u vašem razvoju, ostavite sebi vremena za zabavu posle uspešnog učenja i završenih projekata, a ne pre! Stoga, pažljivo pratite ko je vrednica u vašoj studijskoj grupi, ko je redovan na predavanjima i vežbama i uvek ima proverene informacije i potrudite se da baš te osobe budu u vašoj grupi za učenje.

·          učenjem svakog dana po malo

Maratonsko učenje pred test ili ispit je najmanje efikasan način za pripremu, stresan i nezdrav.  Podelite svoje gradivo na manje delove i  trudite se da svakog dana savladate po jedan deo.  Takođe,  bitno je da vam je jasna svrha svake lekcije i zadatka, šta je potrebno da uradite i kako i da to saznate pre nego što napustite vežbe ili predavanja.  Nemojte se ograničiti samo učenje iz knjiga, pravite svoje beleške na pauzama između predavanja, crtajte svoje mape uma, pogledajte video snimak na zadatu temu ili crtež pronađen na internetu, poslušajte audio zapis na svom telefonu tokom vožnje autobusom. 

Učite taman toliko da možete lako da ponovite šta ste prethodno pročitali ili čuli. I ne zaboravite, sve što učite manji je deo šire slike oblasti vaših studija. Potrudite se da prepoznate koji je to deo, gde se on uklapa i kako.

·         tražeći pomoć od kolega, asistenata i profesora

Nemojte oklevati da pitate ako vam nešto nije jasno, na studijama nema glupih pitanja. Redovan odlazak na konsultacije neće biti ocenjen kao „ulizivanje“ profesorima i asistentima, već kao ozbiljno interesovanje za predmet. Imaćete priliku i da se bolje upoznate sa profesorom, ali i da profesor upozna  vas. Možda će vam u nekom trenutku trebati preporuka profesora /za praksu, stipendiju, odlazak na studentsku razmenu/, a redovne konsultacije su prava prilika da profesor  u vama prepozna studenta vrednog pažnje.

·         ne odustajući  lako

Ili još bolje, ne odustajte nikad! Mnogo vas komplikovanih situacija čeka na fakultetu, u isto vreme je moguće da će se u vašem privatnom životu iskomplikovati nešto važno, i obično se sve dešava u isto vreme.

·         pozitivnim  razmišljanjem!

Uradili ste većinu gore navedenih stvari ali niste uspeli da položite prvi ili poslednji ispit za uslov, nikako ne uspevate da završite sve planirano i vaš studentski život sve brže izmiče kontroli?

Gore glavu  jer očajavanjem i panikom nećete biti u prilici da vidite prvu sledeću  priliku koja vam ide u susret, niti ćete moći da prepoznate dobre stvari u neplaniranim i naizgled vrlo nepovoljnim situacijama. 

Prateći ove savete, dosta toga možete postići i samim tim osećaćete se dobro. Dobrom organizacijom posla i redovnim radom imaćete vremena i za prijatelje, porodicu i hobi.  A sada prionite na posao i.... srećno!

Ukoliko vam je potrebna podrška u ovom periodu dođite kod nas, prijavite se za savetovanje.

 

Pogledajte u nastavku dve dobre priče koje vas mogu ohrabriti ako izgubite dah tokom "trke ka cilju".

The Power Of belief -- mindset and success | Eduardo Briceno | TEDxManhattanBeach

Why we all need to practice emotional first aid /Guy Winch/TEDxLinnaeusUniversity

 

Tekst i slika su preuzeti sa sajta: http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/