Aktuelno

DREAM JOB – mit ili realnost

05.07.2023.

Koliko je značajno posedovati talenat i veštine, toliko je važno da ih prepoznamo ali da ih prepozna i naše poslovno okruženje.  DREAM JOB – mit ili realnost? Mi kažemo ostvariv san. Naravno, ako sanjamo u skladu s realnošću. Kako bismo definisali svoj dream job, treba da utvrdimo i svoju polaznu tačku kao i stepenice i ciljeve. Ne zaboravimo da se razlikujemo i po obrazovanju i po praktičnom delovanju, uostalom po pogledu na svet i na karijeru. I da svaki čovek ima sopstveni dream job. Neko funcioniše bolje kad radi isti period dana tokom radne nedelje, neko bolje funkcioniše kada ima vezanih nekoliko dana za projekat pa pauzu, neko je bolji individualno, neko u timu, a neko kada postoji preplitanje i induvidualnog i timskog. U krajnjoj liniji, različiti smo, imamo različite afinitete i ambicije i to je sve u redu.

Koliko je značajno posedovati talenat i veštine, toliko je važno da ih prepoznamo ali da ih prepozna i naše poslovno okruženje. 
 

DREAM JOB – mit ili realnost? Mi kažemo ostvariv san. Naravno, ako sanjamo u skladu s realnošću.
 

Kako bismo definisali svoj dream job, treba da utvrdimo i svoju polaznu tačku kao i stepenice i ciljeve.

Pri definisanju ličnih kompetencija od pomoći može biti sledeća formulacija:

Posedujem iskustvo u _____________. Moj dream job bi definitivno morao da se odnosi na to. Takođe bih voleo/la da unapredim svoje veštine u ______________. Razmišljao/la sam o ovome ranije i znam da bih želeo/la da nastavim da usavršavam svoje veštine u________________, kao i da naučim više o_______________.

Na osnovu mojih veština i interesovanja, na svom dream job-u, želeo/la bih da _________________ u vezi sa ______________, idealno u kompaniji gde bih mogao/mogla _________________i_____________. Oba aspekta su mi zaista važni i uzbuđen/a sam što su podjednako važni za ovu kompaniju. U suštini, moj posao iz snova bio bi da ________________ za __________________ na poziciji koja bi mi omogućila _________________ i ________________. Posebno cenim ovu poslednju tačku – to je razlog zbog kojeg sam tako uzbuđen/a što sam na intervjuu za ovu poziciju.[1]
 

Hajde za početak da svako od nas dopuni ove rečenice pa ćemo biti bliži svom dream job-u.
 

Ne zaboravimo da se razlikujemo i po obrazovanju i po praktičnom delovanju, uostalom po pogledu na svet i na karijeru. I da svaki čovek ima sopstveni dream job. Neko funcioniše bolje kad radi isti period dana tokom radne nedelje, neko bolje funkcioniše kada ima vezanih nekoliko dana za projekat pa pauzu, neko je bolji individualno, neko u timu, a neko kada postoji preplitanje i induvidualnog i timskog. U krajnjoj liniji, različiti smo, imamo različite afinitete i ambicije i to je sve u redu.
 

Međutim, uopšteno govoreći, nekoliko aspekata sadrži svaki dream job:

  • uključuju da radiš nešto što voliš
  • izazovan je ali koriste tvoj jedinstveni skup veština
  • omogućava ti da kreiraš proizvod/uslugu kojim se ponosiš
  • visoka plata i velike beneficije
  • omogućava ti značajnu slobodu, fleksibilnost i slobodno vreme
  • zadovoljstvo je raditi s takvim menadžmentom i kolegama.

Mnogi mogu pogledati listu i reći ,,Ti sanjaš!” ali snovi se ostvaruju! Ljudi često govore ,,To je prljav posao, ali neko to mora da uradi.” Isto je i sa dream job – neko mora i to da radi.[2]


Zato te ohrabrujemo da iskoristiš sve mogućnosti koje su oko tebe – čitaj tekstove koji se bave biznisom, ličnim napretkom, raznim savetima za uspešnu karijeru, pohađaj seminare i obuke, upoznaj što više ostvarenih profesionalaca ali i studenata s drugih fakulteta i iz regiona, Jednostavno – upoznaj i sebe i druge. Naš razvojni put traje ceo život – sad je izvrsno vreme da postaviš snažne temelje.
 

Među profesije za koje postoji opšte mišljenje da su dream job spadaju: nastavnik, pilot, preduzetnik, somelije, profesionalni sportista, glumac/muzičar/model, pisac… (izvor https://resume.io/blog/dream-jobs) . Ne zaboravimo da je opšte mišljenje jedno a da svako od nas ima sopstvene snove koje treba da sledi i da nekada čak i to što ispunjava našu okolinu ne pruža isto zadovoljstvo i nama.
 

U nastavku navodimo nekoliko check point-a koji nam mogu pomoći u dosezanju cilja kao što je dream job:

  • analiza trenutne situacije – nivo kompetencija i drugih okolnosti koji su važni za karijeru
  • kako bi izgledao život tad i da li nam je to u redu
  • prepoznati situacije u kojima uživamo
  • potreban nivo edukacije za taj dream job i način na koji ćemo ga ostvariti
  • potreban nivo iskustva
  • prisutnost prilika na tržištu za takvim kadrom
  • kompanije s kojima se usaglašavaju vrednosti i našeg dream job-a
  • povećanje mreže kontakata i u toj branši ali i šire
  • otvorenost za nove mogućnosti
  • neodustajanje nakon neuspeha već učenje na iskustvu.
     

Stremite uvek ka napretku i ulažite u svoju karijeru i ostvarivanje ciljeva znanjem, kontaktima, iskustvom. 

Tekst i slika preuzeti sa sajta: https://studenter.org/pocetna-stranica