Aktuelno

Produžen rok konkursa za izbor najboljih studentskih radova o EU

12.07.2023.

Cilj nagradnog konkursa, koji je Ministarstvo raspisalo 29. marta 2023. godine, je da neposredno uključi mlade akademske građane u otvorenu argumentovanu debatu o bitnim aspektima pristupnog procesa i članstva Republike Srbije u Evropskoj uniji. Konkurs je otvoren za studente programa osnovnih akademskih studija i programa master akademskih studija svih univerziteta u Republici Srbiji.

Ministarstvo za evropske integracije produžava rok za prijem radova za „Nagradni konkurs za izbor najboljih individualnih studentskih radova o evropskoj integraciji i procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji“.


Novi rok za prijem studentskih radova je 25. septembar 2023. godine. Cilj nagradnog konkursa, koji je Ministarstvo raspisalo 29. marta 2023. godine, je da neposredno uključi mlade akademske građane u otvorenu argumentovanu debatu o bitnim aspektima pristupnog procesa i članstva Republike Srbije u Evropskoj uniji.


Radovi bi trebalo da odgovore na jedno od šest pitanja:
1. Rezultati nove metodologije pregovora o pristupanju nakon četiri godine od francuske inicijative za Zapadni Balkan.
2. Francuska i Srbija: od savezničke istorije do partnerstva sa EU.
3. Evroskepticizam, dezinformacije i digitalna pismenost: uzroci i posledice evroskepticizma na proces pristupanja Srbije EU, na koji način dezinformacije u eri digitalnih medija utiču na formiranje percepcije koju građani Srbije imaju o EU,  mehanizmi formiranja evroskepticizma, kako ga prevazići?
4. Uticaj mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika na ekonomske aktere sa zapadnog Balkana.
5. Vladavina prava i evropske integracije Srbije: mehanizmi EU za unapređenje vladavine prava u Srbiji, koristi za građane Srbije od ovog procesa?
6. Izazovi i perspektive evropske ekonomske integracije Srbije.


Komisija sastavljena od profesora Univerziteta u Beogradu procenjivaće kvalitet pristiglih radova, a za autore tri najbolja predviđeni su honorari u iznosu od 110.000, 80.000 i 60.000 dinara. Pored tri najbolje rangirana, Ministarstvo će u elektronskom zborniku studentskih radova objaviti i ostale radove koji ispune kriterijume.


Konkurs je otvoren za studente programa osnovnih akademskih studija i programa master akademskih studija svih univerziteta u Republici Srbiji.


Tekst konkursa možete da preuzmete ovde.
Rešenje o raspisivanju konkursa možete da preuzmete ovde.

 

Tekst i slika su preuzeti sa sajta: https://www.mingl.rs/rubrike/