Aktuelno

Efektivne tehnike učenja za studente i srednjoškolce

15.07.2023.

Učenje vam je noćna mora, a pismeni i kolokvijumi se bliže? Ne brinite, niste sami u agoniji. Veliki izbor školskih knjiga i udžbenika za osnovce kroz koje smo svi prolazili, nekada se činio kao veliki zalogaj, a onda je usledila srednja škola, a za neke i fakultet – čuvena Analiza na FTN-u, Rimsko pravo na Pravnom fakultetu i Politički sistem EU na FPN-u su samo neka štiva koja studentima zadaju glavobolje. Stoga smo za vas izdvojili tehnike za učenje kako biste što lakše “preživeli” kontrolne zadatke i ispitne rokove!

Učenje vam je noćna mora, a pismeni i kolokvijumi se bliže?

Ne brinite, niste sami u agoniji.

Veliki izbor školskih knjiga i udžbenika za osnovce kroz koje smo svi prolazili, nekada se činio kao veliki zalogaj, a onda je usledila srednja škola, a za neke i fakultet – čuvena Analiza na FTN-u, Rimsko pravo na Pravnom fakultetu i Politički sistem EU na FPN-u su samo neka štiva koja studentima zadaju glavobolje.

Stoga smo za vas izdvojili tehnike za učenje kako biste što lakše “preživeli” kontrolne zadatke i ispitne rokove!

#1 Pomodoro tehnika za učenje za bolju koncentraciju

Pomodoro tehnika je jednostavna, ali efektivna metoda učenja koja se fokusira na organizaciju vremena i produktivnosti.

Ovaj princip uključuje fokusiranje na određeni zadatak tokom kratkih perioda, poznatih kao „pomodori“, nakon čega usleđuje pauza (vaša nagrada).

Pomodoro tehnika se sastoji od 5 koraka:

  1. Odabir zadatka koji treba da se obavi.
  2. Postavljanje tajmera na 25 minuta, što je dužina jednog pomodora.
  3. Rad na zadatku do kraja pomodora bez prekida.
  4. Nakon svakog pomodora, pravite pauzu od 5 minuta.
  5. Nakon 4 pomodora, napravite dužu pauzu od 15 do 30 minuta.

Ključna prednost ove tehnike je u tome što se učenje organizuje u kratkim periodima, što pomaže u održavanju koncentracije i motivacije.

Uz to, pauze nakon svakog pomodora pomažu u smanjenju zamora i povećavaju efikasnost učenja, što je posebno značajno za online nastavu i učenje, usled činjenice da provodite vreme ispred ekrana.

Evo nekoliko saveta za primenu Pomodoro tehnike tokom učenja:

  • Odaberite jedan zadatak koji želite da završite i fokusirajte se na njega tokom jednog pomodora.
  • Isključite sve ometajuće faktore, kao što su mobilni telefoni, društvene mreže i televizor.
  • Pauze su važne, koristite ih da se odmorite, prošetate, popijete vodu ili napravite neku drugu kratku aktivnost. Pokušajte da ne listate videe na TikTok-u ili reels-e na Instagramu.
  • Koristite tajmere za praćenje svog vremena i budite sigurni da ne prekoračite 25 minuta za jedan pomodoro.
  • Nakon 4 pomodora, napravite dužu pauzu da se odmorite i osvežite.

Ukoliko primetite da su vam kratki periodi prekratki ili da bi vam više od 5 minuta pauze prijalo, možete modifikovati tehniku.

Važno je da je prilagodite svojim potrebama i učinite svoje učenje efektivnijim!

#2 Feynman tehnika za razumevanje novih koncepata

Feynman tehnika za učenje je princip koji je osmislio fizičar Richard Feynman. Ova tehnika sadrži jasna i kratka pravila koja mogu pomoći studentima da bolje razumeju i zapamte informacije.

Feynman tehnika se sastoji od 4 koraka:

  1. Izaberite koncept koji želite da naučite i napišite ga na papir.
  2. Objasnite koncept kao da ga objašnjavate nekome ko nema nikakvo znanje o tome. Pokušajte da objasnite koncept u jednostavnim rečima i primerima koje biste koristili u svakodnevnom životu.
  3. Koristite analogije i ilustracije da biste pomogli u objašnjenju koncepta na što jednostavniji način.
  4. Ponovite postupak kada god naletite na neki novi koncept.

Ključni deo Feynman tehnike je taj da se koncept objašnjava na jednostavan način. To može pomoći studentima da razumeju i zapamte podatke i esenciju predmeta, jer se fokusiraju na primarne ideje i povezuju ih sa svakodnevnim životom.

Feynman tehnika za učenje može biti korisna za razumevanje i pamćenje novih koncepta. Primenom ove tehnike, možete bolje pripremiti gradivo za testove, što je odlično za kolokvijume i kontrolne.

#3 Tehnika mape uma za vizuelno pamćenje informacija

Mape uma su vizuelne prezentacije informacija koje pomažu u organizovanju i pamćenju koncepta i ideja.

One se mogu koristiti za bilo koji predmet ili zadatak, a mogu biti korisne za različite aspekte učenja, kao što su pamćenje, razumevanje i povezivanje različitih ideja.

Osnovna zamisao mapa uma je da se ideja ili koncept postavi u središte stranice, a zatim se koriste grane koje se razgranavaju iz središta kako bi se organizovale informacije i ideje u hijerarhijski format. Grane predstavljaju povezanosti između ideja i podataka, dok slike, simboli i ključne reči pomažu u pamćenju.

Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da primenite tehniku mapa uma tokom učenja:

  1. Izaberite ključni koncept koji želite da organizujete.
  2. Nacrtajte središnji element mapa uma na papiru i stavite ga u sredinu stranice.
  3. Nacrtajte grane koje se odvajaju od centralnog elementa i predstavljaju ključne kategorije ili ideje vezane za centralni element.
  4. Koristite slike, simbole i ključne reči da biste opisali i pamtili svaku granu.
  5. Odvojite se od centralnog elementa i razvijajte svaku granu sa novim granama i područjima u skladu sa hijerarhijskim odnosom ideja i podataka.
  6. Koristite boje da biste istakli važne elemente.

Mapa uma se može koristiti za različite aspekte učenja, kao što su:

  • Planiranje eseja ili prezentacije: Možete koristiti mapu uma da organizujete svoje ideje i napravite plan pre nego što počnete sa pisanjem.
  • Memorisanje gradiva: Možete koristiti mapu uma da organizujete i pamtili ključne ideje, datume ili definicije.
  • Povezivanje različitih ideja: Možete koristiti mapu uma da povežete ideje iz različitih predmeta ili različitih delova gradiva.

Mapa uma može biti korisna jer je vizuelna i interaktivna. To znači da možete lako videti korelaciju između ideja i informacija, što može pomoći u razumevanju i pamćenju.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan i zanimljiv, te da smo uspeli da vam pružimo dovoljno relevantnih informacija i saveta kako biste uspešnije organizovali vaše učenje – Želimo vam puno sreće u predstojećim kontrolnim zadacima i ispitnim rokovima!

 

Tekst je preuzet sa sajta: https://beleske.com/