Aktuelno

JAVNA PREDAVANJA IZ OBLASTI JAVNOG ZDRAVLJA: "THE POLITICS OF GLOBAL HEALTH"

03.10.2023.

Univerzitet u Beogradu organizuje seriju javnih predavanja iz oblasti globalnog zdravlja u okviru Circle U. ERIA projekta. Pozivamo vas da učestvujete i podelite svoje ideje o problemima i mogućim rešenjima u sredu, 11. oktobra od 13 do 15 časova u svečanoj sali zgrade Rektorata na Studentskom trgu. Profesori i stručnjaci sa Circle U. univerziteta govoriće o politikama  globalnog zdravlja iz političke, ekonomske, društvene i istorijske perspektive. Razmatranje ovih tema biće posebno interesantno u kontekstu savremenih izazova liberalne demokratije.

Univerzitet u Beogradu organizuje seriju javnih predavanja iz oblasti globalnog zdravlja u okviru Circle U. ERIA projekta. Pozivamo vas da učestvujete i podelite svoje ideje o problemima i mogućim rešenjima u sredu, 11. oktobra od 13 do 15 časova u svečanoj sali zgrade Rektorata na Studentskom trgu.

Profesori i stručnjaci sa Circle U. univerziteta govoriće o politikama  globalnog zdravlja iz političke, ekonomske, društvene i istorijske perspektive. Razmatranje ovih tema biće posebno interesantno u kontekstu savremenih izazova liberalne demokratije.

Predavanja će biti na engleskom jeziku. Programom su predviđena sledeća predavanja i predavači:

  • The Politics Of Tuberculosis and Antimicrobacterial Resistence - Jens Seeberg, Aarhus University, Denmark
  • What does inequality mean In Global Health? - Sandy Tubeuf, Louvain University, Belgium
  • Medicine and Geopolitics, Pascal Grosse, Humboldt University Berlin, Germany
  • Global Health and The post-socialist world, Dora Vargha, Humboldt University
  • Global Health Reframed: A Global South Viewpoint, Tara Ballav Adhikari, Nepal Health Frontiers, Kathmandu, Nepal, Aarhus University, Denmark

Nakon predavanja biće organizovan ručak za sve učesnike. 

Molimo prijavite se za učešće ovde: https://forms.office.com/e/Ek4sFvK50s

Za sve zainteresovane koji nisu u prilici da prisustvuju događaju biće obezbeđen uživo prenos na zvaničnom YOUTUBE kanalu Univerziteta u Beogradu, a učesnici će moći da se pridruže diskusiji putem interaktivnog softvera.

Ovo je treće predavanje u nizu serije javnih predavanja na temu globalnog zdravlja namenjenih široj javnosti, u cilju podizanja svesti građana o pitanjima globalnog zdravlja i upoznavanja javnosti sa ključnim nalazima istraživača aktivnih na univerzitetima članicama.  Prva serija javnih predavanja iz oblasti globalnog zdravlja održana je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu u petak, 21. aprila. Ključne teme bile su prevencija kardiovasukalrnih i malignih bolesti, problem nastali usled pandemije Covid 19 i informisanost o globalnim zdravstvenim izazovima u savremenom svetu. Druga serija predavanja održana je 17. maja 2023. u Naučno tehnološkom parku u Beogradu u sklopu nacionalne konferencije u organizaciji Univerziteta u Beogradu pod nazivom „Jedno zdravlje: Međuzavisnost zdravlja ljudi, životne sredine i životinja“. Snimci predavanja dostupni su na Jutjub kanalu Univerziteta u Beogradu.  Više informacija možete pronaći na  https://www.circle-u.eu/events/2023/public-lecture-series-number-three.html

Teks i slika su preuzeti sa sajta: http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/