Aktuelno

Šta je pismo preporuke i kako da ga uvrstiš u CV

10.11.2023.

Kada govorimo o preporukama, obično se misli na dve stvari – pismo preporuke koje kandidat zajedno sa radnom biografijom prilaže prilikom prijave na novu poziciju ili program preporuke koji neke kompanije imaju razvijen, gde svojim zaposlenima dodeljuju bonuse ukoliko prvi dostave kontakt osobe koja će kasnije biti zaposlena.

Kada govorimo o preporukama, obično se misli na dve stvari – pismo preporuke koje kandidat zajedno sa radnom biografijom prilaže prilikom prijave na novu poziciju ili program preporuke koji neke kompanije imaju razvijen, gde svojim zaposlenima dodeljuju bonuse ukoliko prvi dostave kontakt osobe koja će kasnije biti zaposlena.

U ovom tekstu ćemo se baviti prvom od dve stvari, odnosno dokumentom koji kandidat prilaže prilikom prijave na otvorenu poziciju.

Šta je pismo preporuke?

Ovo pismo predstavlja dokument koji pruža dodatne informacije o kandidatu kako bi se prijava za određenu poziciju ili ulogu dodatno učvrstila i validirala kroz reči i mišljenja ljudi sa kojima je taj kandidat imao radnih iskustava.

Pismo preporuke može da ističe profesionalne uspehe kandidata, njegove ili njene sposobnosti, integritet, kao i konkretne doprinose prethodnim radnim pozicijama, timovima ili projektima.

Ko može napisati pismo preporuke?

Pismo preporuke može doći od više različitih izvora. Često se povezuje samo za prethodne poslove i preporuke koje možete dobiti od svojih menadžera, međutim, ovo pismo može doći i sa drugih izvora, kao što su fakultet, škole i radionice vannastavnih aktivnosti, itd.

1. Bivši poslodavac

Prethodni nadređeni ili menadžer može napisati preporuku koja se fokusira na kandidatove radne sposobnosti, postignuća i profesionalno ponašanje na prethodnom radnom mestu.

2. Profesor ili mentor

Profesor ili osoba koja je bila mentor kandidatu tokom školovanja ili u stručnom kontekstu može pružiti informacije o kandidatovim akademskim veštinama, postignućima i interesovanjima.

3. Kolege

Kolege s posla ili sa fakulteta mogu napisati preporuke koje se oslanjaju na njihovo zajedničko iskustvo i saradnju, posebno ako se fokusira na timsku dinamiku i doprinos kandidata projektima ili radnom okruženju.

4. Klijenti

U slučaju da je kandidat radio kao samostalni profesionalac ili u konsultantskoj ulozi, klijenti ili klijentkinje mogu napisati preporuku koja se odnosi na rezultate i usluge koje je kandidat pružio.

5. Organizacije ili udruženja

Predstavnici organizacija ili udruženja u kojima je kandidat bio aktivan, kao član ili volonter, mogu pružiti preporuku koja se odnosi na doprinos kandidata toj zajednici.

6. Nastavnici u školama vannastavnih aktivnosti

Ukoliko se kandidat usavršavao u nekim drugim školama kao što su škole jezika, sporta ili razvijanja nekih dodatnih veština, nastavnik koji je radio sa kandidatom može izneti njegova dostignuća, sposobnosti i karakter koji je kandidat ispoljio.

Na koji način ovo pismo prilažeš uz svoj CV?

Pismo preporuke možeš dostaviti prilikom bilo koje prijave na poziciju, međutim, bitno je da imaš nekoliko stvari na umu:

  1. Imenuj prikladno sve dokumente koje prilažeš, tako da se jasno ističe šta je CV, a šta su pisma preporuke. U slučaju da šalješ više pisama preporuke, u nazivu dokumenta jasno naznači poreklo preporuke (naziv firme/organizacije, itd).
  2. Razmisli koje preporuke su adekvatne za poziciju na koju se prijavljuješ. Tokom vremena ćeš možda prikupiti više preporuka, međutim, neće sve biti jednako relevantne za poziciju na koju apliciraš. Izdvoji one ključne.
  3. Obezbedi kontakt podatke osobe koja je pisala preporuku u okviru preporuke, u slučaju da poslodavac želi da validira izrečeno.
  4. Priloži ovo pismo na adekvatan način. Ukoliko se na poziciju prijavljuješ preko forme za prijavu, izaberi adekvatno polje u okviru kojeg ćeš prikačiti preporuku.
  5. Pismo preporuke možeš linkovati i na nekoliko adekvatnih mesta, kao što je stavka u CV-ju koja navodi dato radno iskustvo ili u okviru svog Linkedin profila.

Kada god si u prilici, prilikom zaključivanja prethodnog radnog odnosa, prakse ili programa edukacije, od saradnika i nadređenih možeš zatražiti preporuku. To ti može postati praksa koja će kasnije doprineti da se tvoj CV izdvoji među ostalima.

Teekst je preuzet sa sajta: https://startuj.com/