Aktuelno

5 saveta kako da pametno organizujete obaveze na fakultetu

13.01.2024.

Mi razumemo da nije uvek lako držati u glavi datume svih predavanja, vežbi, ispita, pa se desi ponekad da nešto previdimo. Međutim, ove veštine nisu samo važne za polaganje ispita,  vać su jako korisne i izvan fakulteta. Ukoliko se recimo odlučite da tokom studija pronađete i studentski posao, ove veštine će vam biti važne za usklađivanje studiranja i posla. Svaki poslodavac koji zapošljava početnika, prvo obraća pažnju na to kako on organizuje svoje dnevne zadatke.

Studenti koji imaju nedovoljno dobre organizacione veštine, imaju lošiji uspeh na fakultetu od svojih kolega koji su dobro organizovani i znaju da usklade predavanja, učenje i slobodno vreme. Organizacione veštine su prve na listi životnih veština za koje studenti tvrde da ih, uglavnom, nemaju. Na svu sreću postoji rešenje kako da pametno organizujete obaveze na fakultetu i naučite da uskladite sve obaveze. Uz naših 5 saveta za bolju organizaciju, sigurni smo da ćete imati puno uspeha u akademskom životu.

Mi razumemo da nije uvek lako držati u glavi datume svih predavanja, vežbi, ispita, pa se desi ponekad da nešto previdimo. Međutim, ove veštine nisu samo važne za polaganje ispita,  vać su jako korisne i izvan fakulteta. Ukoliko se recimo odlučite da tokom studija pronađete i studentski posao, ove veštine će vam biti važne za usklađivanje studiranja i posla. Svaki poslodavac koji zapošljava početnika, prvo obraća pažnju na to kako on organizuje svoje dnevne zadatke.

Hajde da pogledamo listu saveta koje možete primeniti već od sutra na organizaciju svojih obaveza.

1. Počnite da koristitee kalendar i upišite u njega važne datume

Ovo je prvi i najvažniji korak od koga treba da krenete. Zašto? Zato što vam kalendar, koji je osmišljen za celu akademsku godinu, donosi širu perspektivu i tera vas da unapred razmišljate i planirate. Jako je važno da vidite celu godinu na jednom papiru ili u digitalnoj formi, kako biste tačno znali kada imate obaveze, a kada ste slobodni u toku tog perioda. Kalendar podelite na manje celine- prvo napravite mesečno, a zatim i planiranje celog semestra.

 

Aplikacije poput Google kalendara, mogu biti vrlo korisne za planiranje akademske godine, jer je povezan sa vašim imejlom i kalendarom u telefonu, pa će vam stizati notifikacije da ne propustite neki važan rok. U njega možete upisati raspored predavanja i vežbi, kao i rokove za predaju seminarskih radova. Koristite boje da odredite prioritete i sinhronizujte kalendare za fakultetske i privatne obaveze.

2. Kupite planer

Nakon što ste svoje obaveze ubacili u kalendar, detaljnije planiranje dnevnih i nedeljnih zadataka možete uraditi u planeru. Bilo da koristite digitalni planer ili štampani, sve svoje obaveze možete upisati u njega i onda kada ih završite samo precrtate završeno. To vam pruža osećaj sigurnosti, jer uspevate da pratite sve važne zadatke i obaveze na jednom mestu.

Ključ je da pronađete sistem koji vama najviše odgovara, ali evo i nekoliko saveta kako možete organizovati svoj planer.

  1. Organizovanje zadataka po bojama– svakom predmetu dodelite jednu boju,
  2. Pravite dnevne ‘to-do’ liste,
  3. Organizujte zadatke po tome koliko su komplikovani, pa prvo uradite najteže,
  4. Istaknite najzahtevnije zadatke,
  5. Podelite kompleksne zadatke na nekoliko manjih, kako biste ih lakše završili.

Korišćenjem kalendara i planera zajedno, postižete bolju organizovanost, ali takođe na taj način možete da vodite i evidenciju o završenim zadacima, koliko vremena vam je trebalo da ih završite, da li ste ih ponekad odlagali i sl. Uz pomoć ovog sistema naučićete kako da rešavate kratkoročne i dugoročne zadatke.

3. Digitalizujte svoje beleške

Jako je važno da naučite kako da pravite kvalitetne beleške, uz pomoć kojih će vam biti lako da spremite ispite na lak i jednostavan način. Organizacija informacija i beleženje samo onih zaista najvažnijih će vam pomoći u tome.

Koje su prednosti digitalnih beleški? Ovo je jednostavno objasniti- možete ihpogledati gde god se nalazili, jer su vam dostupne na telefonu, a ne morate da vučete gomilu svezaka i knjiga sa sobom. Tako da ćete moći da iskoristite sve te sate provedene u gradskom prevozu vrlo korisno.

Pored toga, digitalne beleške je mnogo lakše dopunjavati ili brisati informacije iz njih, a dodatno ćete moći da se vrlo brzo snađete u njima i pronađete ono što vam je u tom trenutku potrebno. Dodavanje komentara je lako, kao i označavanje najvažnijih delova različitim bojama. Sve isto kao i sa markerima, samo digitalno i lakše.

Za digitalizovanje beležaka, možete koristiti Google docs ili ukoliko imate tablet ili telefon sa pametnom olovkom, onda možete i direktno unositi svoje zabeleške na taj način. Postoji i nekoliko aplikacija koje mogu rukom pisane beleške da prenesu u digitalnu kopiju, tako što se one prvo fotografišu, a zatim ih aplikacija prebaci u digitalni dokument.

 

4. Držite se rasporeda učenja

Kada kreirate raspored učenja pre svega je važno da budete iskreni prema sebi i da ne upisujete termine za učenje rano ujutru, ako znate da to ne možete ispuniti. Dakle, važno je da planovi budu realistični i ostvarivi. Produktivnost ćete povećati samo onda kada se držite zacrtanih ciljeva i obaveza iz rasporeda, ali i onda kada ste jako uporni u ostvarenju planiranog.

Jednom kada se odlučite da kreirate plan za učenje, u njega obavezno ubacite precizne termine za duže periode učenja, ali vodite računa da blokovi učenja ne budu dan za danom, već da imate vremena i za pauze. One su važne zbog toga što je potrebno određeno vreme da se informacije ‘slegnu’ i da ih vaš mozak poveže sa već naučenim gradivom.

5. Budite odgovorni prema svom mentalnom zdravlju

Na kraju, svi ovi saveti za bolju organizaciju vremena imaju za cilj da što lakše i rasterećenije prođete kroz proces spremanja gradiva i izlaska na završni ispit. Kampanjsko učenje, ponekad, zna da bude vrlo stresno, pa ga je potrebno izbegavati, u čemu će vam pomoći naši praktični saveti. Najvažnije je da naučite kako da balansirate između obaveza i stresa.

 

Sa druge strane spektra vaših obaveza, treba da se nađe vreme za vežbanje, opuštanje sa prijateljima ili šta god da vas čini srećnim. Jako je važno i da pronađete dovoljno vremena za spavanje, jer ono donosi bolju koncentraciju i jasan fokus kada počne stresni period spremanja ispita. Nemojte zanemariti mentalno zdravlje i kada osetite da ste previše opterećeni obavezama i pod stresom, pokušajte da se opustite meditacijom, čitanjem, šetnjom i sl.

Dobra organizacija je ključ uspeha!

 

Tekst je preuzet sa sajta: https://www.mjob.rs/