Aktuelno

Šta se smatra dobrim nastupom na razgovoru za posao?

13.01.2024.

Kada se pripremate za razgovor za posao obično obraćate pažnju na ono što ćete reći, trudite se da uvežbate i kako ćete to saopštiti, vežbate čvrst stisak ruke, birate pažljivo poslovnu kombinaciju koju ćete obući i posvećujete se detaljima. Sve ovo jeste od izuzetne važnosti za prvi i svaki sledeći utisak koji ćete ostaviti na regrutera, ali ima još nešto mnogo važnije – pozitivan stav. To je onaj jedan element koji će svi zapamtiti, pored koga će staviti veliku zvezdicu i upisati vam pozitivan komentar.

Kada se pripremate za razgovor za posao obično obraćate pažnju na ono što ćete reći, trudite se da uvežbate i kako ćete to saopštiti, vežbate čvrst stisak ruke, birate pažljivo poslovnu kombinaciju koju ćete obući i posvećujete se detaljima. Sve ovo jeste od izuzetne važnosti za prvi i svaki sledeći utisak koji ćete ostaviti na regrutera, ali ima još nešto mnogo važnije – pozitivan stav. To je onaj jedan element koji će svi zapamtiti, pored koga će staviti veliku zvezdicu i upisati vam pozitivan komentar.

Tokom intervjua, dok razgovarate sa regruterima, imate priliku da se predstavite u najboljem svetlu, prikažete najkvalitetnije osobine svoje ličnosti i ostavite opšti pozitivan utisak na buduće poslodavce. Pozitivan stav, često, može prevagnuti kao najvažniji faktor na osnovu koga će regruteri doneti odluku i to u vašu korist. U nastavku ovog bloga bićete u prilici da pročitate šta se smatra uspešnim nastupom na razgovoru za posao, šta je pozitivan stav, kako ga pokazati i zbog čega je to tako važno.

Samo malo podsećanje pre toga. U prethodnim blogovima smo pisali o tome kako odabrati pravog kandidata za posao iz ugla regrutera i obavezno pročitajte taj tekst, kako biste sagledali i njihov ugao ovog komplikovanog procesa, koji za kandidata počinje slanjem CV-a, zatim pozivom na intervju koji se ovih dana uglavnom održava online (ako vam je potreban tutorial kako da se pripremite za online intervju, imamo tekst i o tome) i na kraju procesa je donošenje odluke, koju svaki kandidat nestrpljivo čeka.

Hajde sada da vidimo šta je potrebno da zablistate na razgovoru za posao i pokažete se u najboljem svetlu.

Šta znači pokazati pozitivan stav na razgovoru za posao?

Ako ste mislili da pokazivanje pozitivnog stava podrazumeva samo ljubaznost, osmehivanje i spontanost, onda ste samo delimično u pravu. Međutim, mnogo važniji od ovog pojavnog oblika pokazivanja pozitivnosti je njegov suštinski oblik u kome se nalazi esencija pozitivnog stava – tu esenciju možemo prepoznati u želji i motivaciji da preuzmete odgovornost za obavljanje posla, spremnosti da probate nove metode i učite o novim stvarima, kao i u tome da se ne ljutite i ne zauzimate odbrambeni stav kada napravite grešku. Iako verovatno svako od nas ponekad ima razlog zbog kog se ne oseća najprijatnije na razgovoru za posao, ili je baš tog dana dobio neku lošu vest, žurio kako bi na vreme stigao na zakazani termin i mnogo drugih situacija koje mogu uticati na raspoloženje; to sve ne treba da bude razlog da ne pokažemo pozitivan stav, budemo prijatni i ljubazni i pre svega profesionalni. Najvažnije je ostaviti sve probleme ispred kancelarije u koju ulazimo i pokazati potpuni profesionalizam. Regruteri i poslodavci će znati da cene takvo ponašanje.

 

Na koji način manifestujemo pozitivan stav

Pokazivanje pozitivnog stava može doneti prijatnu atmosferu tokom razgovora kako vama, tako i poslodavcu. Zbog toga se potrudite da zapamtite neke od ovih saveta koji će vam pomoći da ostanete pozitivni tokom intervjua za posao. No i pre nego što dođete na sam intervju postoje tri stvari koje možete uraditi, a koje će pozitivno uticati na vaš nastup.

Šta možete uraditi pre intervjua?

Pre intervjua možete povesti računa o sledećim stvarima: oblačenju, informisanju o kompaniji i pozitivnom razmišljanju. Kada je oblačenje u pitanju važi ona izreka “kada dobro izgledate, dobro se i osećate”, pa u skladu sa tim birajte i šta ćete obući.

Preporučujemo vam da se držite formalnog ‘dress coda’, da dobro ispeglate belu košulju, ispolirate cipele i zakopčate barem jedno dugme na sakou. U čemu god da se osećate moćno (suknja ili pantalone) obucite to i rezultat neće izostati. Vi ćete se osećati snažno i sposobno, a to će i drugi videti. Ako ne želite previše da lutate u izboru boja, onda su crna i bela najsigurnije. Takođe povedite računa o izboru nakita i neka on bude diskretan, baš kao i šminka.

Sledeće što morate obavezno uraditi je temeljno istraživanje kompanije u koju odlazite na razgovor za posao. Pitanja o misiji, viziji, delatnosti kojom se oni bave su obavezna i ako ne znate da odgovorite na njih, to neće ostaviti dobar utisak. Zato, istražite sajt, pogledajte LinkedIn kompanije i pripremite se. Svojom informisanošću ćete poslodavcu jasno staviti do znanja da ste zainteresovani za posao, a i vi ćete biti mnogo sigurniji u svom nastupu.

Treća stvar na koju možete uticati pre samog intervjua je način na koji ćete razmišljati. Ako budete ušli na razgovor noseći negativne misli u glavi, to će se videti na vama i regruteri će to jasno uočiti. Zato, pre nego što uđete na intervju, obavezno razmislite o svim uspesima i odličnim rezultatima koje ste postigli do sada. Setite se neke određene situacije u kojoj ste bili najviše ponosni na sebe i sa tim osećanjem uđite na razgovor za posao

 

Šta treba raditi tokom razgovora za posao?

Vodite računa o neverbalnoj komunikaciji, odnosno o tome koliko mašete rukama, kako naglašavate važne reči gestikulacijom i najvažnije od svega – na koji način držite telo. Držanje je jedan od najvažnijih načina kojim sagovornicima stavljamo do znanja koliko samopouzdanja imamo.

Ukoliko sedite pogrbljeni, izbegavate kontakt očima ili okrećete telo suprotno u odnosu na regrutera, možete odati utisak uplašene i nesigurne osobe. Umesto toga, sedite pravo, ramena zabacite što više unazad i gledajte regrutera pravo u oči. Na ovaj način ćete pokazati samopouzdanje i pre nego što progovorite.

Iako kandidati, koji prvi put dolaze na razgovor za posao, obično misle da se vrlo jasno i koncizno izražavaju to uglavnom nije slučaj. Zato, potrudite se da svoje misli oblikujete tako da zvuče precizno i jasno. Nemojte da koristite izraze za koje ne znate baš sigurno šta znače, jer nije poenta da zvučite pametno, već da razumete ono što govorite. Izostavite poštapalice, zaboravite na žargon i uvek se trudite da dovršite misao.

Sledeće na šta treba da obratite pažnju je slušanje. Pokažite da aktivno i pažljivo slušate i odgovorite na pitanje regrutera, pošto ga poslušate. Koncentrišite se da pravilno razumete i protumačite pitanje koje vam se postavlja, kako biste dali što precizniji i potpuniji odgovor. Ukoliko vam je potrebno dodatno pojašnjenje, ne plašite se da ga potražite, jer to pokazuje da ste pažljivo slušali i da već razmišljate o odgovoru.

Pokažite da ste se dobro pripremili za razgovor, tako što ćete tačno znati da nabrojite stavke iz vaše biografije koje vas izdvajaju kao dobrog i posvećenog kandidata. Jako je važno da povežete prethodna iskustva sa opisom posla koji ste pročitali u oglasu. Čak iako nemate relevantno iskustvo za pojedine zadatke iz opisa, agilnim stavom, zainteresovanošću i entuzijazmom možete nadomestiti to. Na taj način ćete pokazati izuzetnu zainteresovanost za posao, a to je na početku karijere ponekad važnije od kvalifikacija.

Ne zaboravite da se osmehujete, to će uticati i na vas i na regrutera da se osećate prijatnije. Zatim, obavezno ukoliko bude prilike ubacite po neku šalu, kako biste pokazali da imate dobar smisao za humor i kako biste nasmejali buduće poslodavce. To je jako bitno, jer svi volimo da radimo sa pozitivnim i duhovitim mladim ljudima. Ipak, zapamtite da ne treba da budete ni previše opušteni, pa da pređete na ‘ti’, već ostanite na visokom profesionalnom nivou komunikacije.

Uz pomoć ovih pitanja dobijate priliku da se dodatno istaknete

Na kraju ovog bloga želimo da vam ukažemo na nekoliko pitanja za koja posebno treba da se pripremite, jer vam se tako pruža prilika da se posebno istaknete i pokažete da ‘vi to možete’. Hajde da vidimo koja su to pitanja.

  • Opišite neku veliku prepreku ili konfliktnu situaciju na prethodnom poslu/ projektu. Kako ste je prevazišli i rešili? Cilj je da pokažete kako razumete da su određene prepreke samo privremene, pa ih možete prevazići.
  • Kako se ponašate u situaciji kada se od vas traži da nešto uradite, a vi mislite da nemate dovoljno kapaciteta za to? Osobe koje žele da pokažu kako mogu sve, ne plaše se novih izazova i izlaska iz zone komfora.
  • Na koji način ste pomogli nekome od kolega ili kupaca, iako to nije bilo u opisu vašeg posla? Kandidati koji tvrde da bi radili naporno i posvećeno za tim se ne plaše da pomognu kolegi da što pre završe neki zadatak. Takođe, pomoć kupcu da što pre reši određeni problem može biti vrlo cenjena.