Aktuelno

IZABERI PRAVE STUDIJE ZA SEBE - UPIŠI SE NA UNIVERZITET U LJUBLJANI

02.02.2024.

Slovenija je sa Srbijom zaključila međudržavni sporazum na osnovu kog su studenti iz Srbije oslobođeni plaćanja školarine za osnovne i master studije, osim u slučaju da su prethodno već stekli ekvivalentan stepen obrazovanja. Školarina je obavezna i za sve vanredne studente i studente na doktoratu, pri čemu postoji mogućnost sufinansiranja doktorskih studija .

Prijava za upis u 1. godinu osnovnih i jedinstvenih magistarskih studijskih programa za kandidate iz Srbije je od 20. februara do 19. aprila 2024!


U ovoj studijskoj godini na Univerzitetu u Ljubljani ih studira 573, od toga 335 na osnovnim i jedinstvenim master studijskim programima, 206 na master studijama i 32 na doktorskim studijama, a što je najvažnije, studenti iz Srbije mogu da studiraju pod jednakim uslovima kao i slovenački studenti. 

Slovenija je sa Srbijom zaključila međudržavni sporazum na osnovu kog su studenti iz Srbije oslobođeni plaćanja školarine za osnovne i master studije, osim u slučaju da su prethodno već stekli ekvivalentan stepen obrazovanja. Školarina je obavezna i za sve vanredne studente i studente na doktoratu, pri čemu postoji mogućnost sufinansiranja doktorskih studija.

KONKURS ZA UPIS 2024/25 – rok za prijavu je do 19. aprila 2024. za osnovne i jedinstvene master studije!

U Raspisanom konkursu za upis, koji je objavljen na stranici Univerziteta u Ljubljani, možete pronaći vezu do eVŠ portala putem kojeg svi kandidati vrše onlajn prijavu. Na veb- stranicama Univerziteta u Ljubljani možete da pronađete više informacija o  rokovima prijave, kao i da pogledate video prezentacije u vezi sa ispunjavanjem prijave i predavanjem dokumenata za priznavanje.

Ove godine, prvi rok za prijavu za upis u 1. godinu osnovnih i jedinstvenih magistarskih studija za kandidate iz država koje nisu članice EU je od 20. februara do 19. aprila. Sve detalje vezane za prijavu, kao i druge korisne informacije, možete pronaći na vremenskoj liniji na stranici Univerziteta u Ljubljani.

Pomoć u postupku prijave i prijema je dostupna i u okviru Info tačke, a takođe se možete prijaviti i na  veb-savetovanje o postupku prijave i prijema za upis na osnovne studije. Želimo vas posavetovati, da za prijavu na Univerzitet u Ljubljani nisu potrebne usluge koje nude agenti i agencije za regrutaciju, s obzirom da je prijava veoma jednostavna, a ukoliko i naiđete na neki problem, sve je brzo rešivo i u svakom trenutku možete kontaktirati naše službe.

Rokovi za prijavu za master i doktorske studijske programe razlikuju se i biće objavljeni na stranici Univerziteta u Ljubljani. Predlažemo da u Raspisu konkursa za upis proverite rok za prijavu za željeni studijski program.

INFORMATIVNI DANI

16. i 17. februara 2024. će se održati informativni dani na fakultetima i akademijama u Ljubljani, a dodatne informacije potražite na njihovim veb-stranicama.

Takođe vas pozivamo i da se 22. i 23. februara 2024. godine od 13 časova pridružite na onlajn prezentaciji u kojoj će učestvovati i fakulteti i akademije iz Ljubljane, te ćete tako moći direktno da postavite pitanje predstavniku fakulteta za koji ste zainteresovani.

1. marta 2024. će se takođe od 14 časova organizovati i Q&A session, gde će vam predstasvnici biti na raspolaganju za sva pitanja koja imate. Više informacija o zahtevima za upis, proceduri prijema, dozvoli za privremeni boravak (vizi) i još mnogo toga, možete pronaći u videu ispod.

Više informacija o zahtevima za upis, proceduri prijema, dozvoli za privremeni boravak (vizi) i još mnogo toga, možete pronaći u videu ispod.

UL ADMISSION PROCEDURE

Kada je u pitanju odabir studija, važno je da, pre svega, zavirimo u naše srce i da pokušamo što bolje da spoznamo svoja interesovanja, a zatim da razmotrimo sve opcije koje su nam ponuđene i da ih na kraju uporedimo. Ovo može znatno olakšati dalji razvoj naše karijere, ali i ličnosti. Zato, posetite veb-stranice i društvene mreže fakulteta za koje ste zainteresovani, kao i štandove na virtualnom sajmu obrazovanja Na koji ćeš faks i saznajte sve što je potrebno da znate kada birate da studirate na Univerzitetu u Ljubljani i pripremite svoja pitanja.

Oni koji se žele da se što bolje pripreme za dolazak na studije, znaju da je veoma važno dobiti informaicje iz »prve ruke« o tome kako je biti međunarodni student na Univerzitetu u Ljubljani! U tome vam mogu pomoći međunarodni studenti ambasadori! Na stranici Univerziteta u Ljubljani, možete pronaći kontakte 15 međunarodnih studenata iz različitih zemalja, koji studiraju na fakultetima i akademijama Univerziteta u Ljubljani, te ih kontaktirati i pitati sve što vas zanima vezano za studije na Univerzitetu u Ljubljani, određenom fakultetu ili akademiji, kao i samom životu u Ljubljani i Sloveniji.

Budući da su budućim studentima te informacije zaiste važne, veoma smo ponosni što vam možemo predstaviti novi video serijal „Sa međunarodnim studentima o…“ koji ima za cilj da predstavi studiranje u Sloveniji i na Univerzitetu u Ljubljani. U ovom serijalu međunarodni studenti ambasadori će odgovarati na razna pitanja, uključujući: zašto su odlučili da studiraju u Sloveniji i na Univerzitetu u Ljubljani, kako je studirati ovde, da li su naišli na bilo kakve izazove, koje su prednosti studiranja, i još mnogo toga što može zanimati kako sadašnje, tako i buduće studente Univerziteta u Ljubljani, ali i one koji razmišljaju da jednog dana upišu fakultet ili akademiju baš na našem univerzitetu.

Pogledaj video: https://www.youtube.com/watch?si=YuVikh8IA9zmOA5I&v=HzZm0p3Mjq4&feature=youtu.be&ab_channel=UniverzavLjubljani

Ako vam je potreban savet ili pomoć, ne oklevajte da nas kontaktirate. Potrudićemo se da vam pružimo sve informacije i odgovore na sva vaša pitanja. Srećno!

Kratke i korisne informacije na srpskom jeziku možete pronaći na ovoj vezi: 

https://www.uni-lj.si/study/presentation/study-serbian/

https://www.uni-lj.si/study

Autor fotografije: Andrej Tarfila, izvor: www.slovenia.info