Aktuelno

Zašto je važno ići na praksu tokom studiranja?

13.02.2024.

Sticanje profesionalnog iskustva u određenoj oblasti još tokom studiranja ima veliki značaj za dalju vašu karijeru. Bilo da ste na početku svojih studija ili na završnoj godini praksa, internship ili stažiranje mogu biti ključni za pokretanje vaše karijere. To takođe može odrediti i pravac u kome će vaša karijera ići. Ako se pitate zašto je važno ići na praksu tokom studiranja i želite da budete sigurni kakve benefite vam to donosi, onda je ovo sasvim sigurno blog za vas.

Sticanje profesionalnog iskustva u određenoj oblasti još tokom studiranja ima veliki značaj za dalju vašu karijeru. Bilo da ste na početku svojih studija ili na završnoj godini praksa, internship ili stažiranje mogu biti ključni za pokretanje vaše karijere. To takođe može odrediti i pravac u kome će vaša karijera ići. Ako se pitate zašto je važno ići na praksu tokom studiranja i želite da budete sigurni kakve benefite vam to donosi, onda je ovo sasvim sigurno blog za vas. 

Treba još da znate da se tržište rada i ekonomski uslovi svakodnevno menjaju, ali se takođe menja i set veština koje su potrebne za obavljanje posla. Sticanje najrazličitijih iskustava i praktičnih znanja mora da bude deo procesa rasta i napredovanja jednog mladog profesionalca. Ponekad, kada preskoče praksu, diplomci tek kada stignu na tržište rada, saznaju koliko ono može biti kompetitivno. A da bi bili konkurentni i atraktivni poslodavcima, potrebno je da se nečim izdvoje iz mase sličnih. Praksa je jedan od načina da se to učini, čak i pre nego što neko diplomira. 

6 razloga zašto vam je potrebna praksa:

Ako želite sebi da osigurate siguran posao nakon fakulteta, o karijeri i njenom razvitku, treba da počnete da razmišljate dosta rano. Svako stažiranje i volontiranje mogu biti neprocenjivo iskustvo zbog koga ćete sutradan dobiti posao. Koji su još razlozi da krenete na praksu još tokom studija, čitajte u nastavku.

  1. Testirajte znanje naučeno iz knjiga

Učenje iz knjiga je dobro do određenog trenutka, ali onda je potrebna praksa. Student treba da naučeno primeni u realnim uslovima i nauči šta znači praktičan rad. Da biste znali kako izgleda samostalno i svakodnevno obavljanje posla, za koji se školujete, važno je da još tokom studija sebe izložite radu u praksi. Ukoliko studirate humanističke nauke, volontiranje u nevladinim organizacijama može biti odličan način da naučite upravljanje projektima. Dok kao mladi student novinarstva možete potražiti praksu u nekoj redakciji ili marketinškoj agenciji, gde ćete stvarno naučiti kako se piše novinarski članak ili saopštenje. 

2. Stažiranje vam pomaže da shvatite šta vas zanima

Možda vam se čini da sigurno znate koji je pravi karijerni put za vas i čime želite da se bavite. Međutim, nije se jednom desilo da neki student tokom fakulteta shvati da to što studira ipak nije za njega, pa se odluči za promenu. Nema boljeg načina da saznate da li je neka karijera za vas ili ne nego tokom prakse. Tu ćete videti kako izgledaju manji i veći zadaci, šta se radi tokom jednog radnog dana, koje veštine treba da posedujete da biste uspešno obavljali posao i na kraju, možete li da se nosite sa pritiskom (ukoliko je neki stresan posao u pitanju). 

3. Praksa može pokrenuti nova interesovanja kod vas

Bilo da birate praksu u oblasti koja vas interesuje ili nekoj bliskoj, za koju niste baš sigurni da li je za vas ili ne- obe opcije mogu biti dobre za vas. Kroz višemesečnu praksu možete otkriti da vam se više dopada neka druga oblast i to može biti odlično za vas. Ako ste sebe na početku fakulteta videli u banci recimo, a otišli ste na praksu u IT firmu i saznali da je project managment baš zanimljiv, onda treba da proširite vidike i posvetite se svojim novim interesovanjima. Potpuna promena interesovanja tokom prakse može na početku da vas uplaši, ali ćete kasnije uvideti da je baš ona odigrala najvažniju ulogu u tome da se odlučite za drugi karijerni put. Otvorite um za nova iskustva i videćete benefite toga. 

4. Stvarate veze sa profesionalcima u oblasti koja vas interesuje

Prakse ili stažiranja ti pomažu da se povežeš sa profesionalcima u oblasti o kojoj učiš i čiji deo želiš da postaneš u budućnosti. Ako nisi jedini stažista u kompaniji, nego vas je više, to je prilika da se povežeš sa njima. U budućnosti sa nekima od njih možeš raditi u istoj kompaniji ili možete pokretati sopstvene projekte. Svakako poznanstva koja steknete tokom stažiranja treba negovati, jer mogu biti dragocena za kasnije napredovanje u karijeri. Isti slučaj je i sa građenjem odnosa sa mentorima i drugim po stažu starijim kolegama. Nikada se ne zna kada će vašu radnu etiku i entuzijazam nagraditi učešćem u nekom sledećem, značajnom projektu.

5. Prakse vam dozvoljavaju da učite u sigurnom okruženju

Ovo je možda i najvažniji razlog zašto treba da idete na praksu. Učenje u sigurnom okruženju, gde je dozvoljeno da napravite greške i gde će neko ko radi u kompaniji mnogo duže od vas, znati kako da ispravi to. Takođe, kolege će vas naučiti kako da komunicirate greške, ali će vam pokazaće i kako da ih ne ponavljate u budućnosti. Od svojih kolega ćete još naučiti i mnogo konkretnih i praktičnih stvari, ali samo ako budete dovoljno radoznali i proaktivni da pitate i učite. 

6. Uče vas kako je balans između profe sionalnog i privatnog života važan

Dok ste još studirate, vaš raspored vam dozvoljava da se posvetite različitim aktivnostima pored učenja i da pametno organizujete obaveze na fakultetu. Možete da vežbate, učite strane jezike, uklopite i neki studentski posao u raspored. Međutim, uz tipičan kancelarijski posao, stvari se menjaju. Kada kroz stažiranje spoznate kako izgleda tipičan radni dan i sedmica, onda naučite i da pravite prioritete kada su neke važne aktivnosti u vašem ličnom životu u pitanju. To će vam pomoći da što bolje naučite da upravljate vremenom i obavezama i što efikasnije iskoristite vreme. 

Bilo da vaša praksa bude u vidu plaćenog stažiranja ili je obavljate kroz volonterski staž, važno je da budete sigurni da će vam se vreme posvećeno učenju u tom periodu isplatiti. A hoće, jer će vam učenje o poslu, poslovnom okruženju, kancelarijskim poslovima i kretanje od najosnovnijih zadataka, preko nešto težih, pa sve do najsloženijih- pokazati da ste sposobni i spremni za sledeći korak.

Tekst je preuzet sa sajta: https://www.mjob.rs/