Aktuelno

Kako napisati CV kada imaš malo iskustva?

06.03.2024.

Da li vam je poznata ova situacija? Pronašli ste oglas za posao koji vam se dopada, sigurni ste da biste mogli da se dobro pokažete na tom poslu, ispunjavate većinu uslova iz oglasa… I onda ugledate „Uslove konkursa“ i oni vas potpuno obeshrabre, jer obično tu piše da se traži neko sa dve, tri godine iskustva na istim ili sličnim pozicijama. Nažalost, vi imate svega par meseci radnog iskustva ili ste tek izašli sa fakulteta.

Upravo je manjak radnog iskustva jedan deo problema, koji utiče na mlade da se ne prijavljuju na konkurse. A čak i kada se prijave, sa loše sastavljenom biografijom, ne dobijaju posao, jer ne uspevaju da privuku pažnju HR-a ili poslodavca. A šta je potrebno kako biste im „zapali za oko“? Ne mnogo- samo dobro istaknute veštine, znanja i vrline.

Poznato je da je dobar CV odskočna daska za poslovni svet. Nije ga lako napisati ni kada imate šta da u njega stavite, a posebno je izazovno početnicima koji ga prvi put pišu. Ipak, ovo nije nemoguća misija i uz dobre savete i vi možete uspeti. Samo uključite svoju kreativnost u proces i sledite naše smernice.

Vizuelni izgled CV-a je važan i držite se pravila

S obzirom na činjenicu da HR-ovi imaju oko tridesetak sekundi vremena za preliminarnu selekciju biografija, jako je važno da odmah vide ono što im je potrebno. To znači da nemate baš mnogo vremena da ostavite dobar utisak. Zato se vaš CV mora izdvojiti iz mase drugih, a najbolji način za to je da kreirate vizuelno dopadljivu biografiju.

Pre svega birajte pregledan i jednostavan template, a kreativne biografije prepustite iskusnijima. Mnogo je mesta na internetu na kojima možete pronaći odgovarajući dizajn. Probajte da inspiraciju potražite na Canvi ili Pinterestu. Osim jednostavnog dizajna, neka i jezik bude u istom stilu- bez bespotrebnih nabrajanja i pompeznih fraza.

Font koji bi trebalo koristiti je Arial ili Calibri, a njegova veličina 11 ili 12. Pišite u crticama, a ne cele rečenice. Bold izbegavajte za sve osim za svoje ime i naziv fakulteta/škole koju ste završili. Izbegavajte i podvlačenje reči i italic.

Rubrike koje CV treba da sadrži:

  • Lični podaci– ime, prezime, adresa, broj telefona i e-mail adresa,
  • Lični profil– sažetak o vama u dve, tri rečenice, koji sadrži vaše zvanje, nešto o oblasti vašeg interesovanja, vašim veštinama. Ukoliko imate zanimljiv hobi i to je ok navesti,
  • Poslovi, volontiranje, praksa– navedite studentske poslove koje ste radili. Takođe i ako ste tokom studija imali obaveznu praksu, a ovde možete navesti i učestvovanje na studentskim seminarima,
  • Preporuke i stipendije– ukoliko ste tokom studija bili na praksi, obavezno zamolite poslodavce za pisma preporuke. Isto možete zatražiti i od profesora, kod kojih ste imali odlične ocene ili koji su vas već preporučivali za poslove ili stipendije,
  • Obrazovanje– informacije treba da navedete od najnovijih ka starijima (fakultet, zvanje, godine studiranja, zatim srednja škola)
  • Strani jezici– navedite sve jezike koje govorite ili kojima se služite. Ako imate sertifikate za određeni nivo, obavezno ih navedite,
  • Poznavanje rada na računaru– obično se kao osnovni paket navodi MS Office i internet, a ako znate i više od toga, obavezno sve to navedite,
  • Društvene mreže i blog– LinkedIn profil treba navesti, a ako ste kreativac možete dodati i Instagram (ukoliko on promoviše vaš rad). Ako pišete blog, ovo je mesto da se pohvalite svojim tekstovima,
  • Lična interesovanja– ovde navedite šta vas zanima u slobodno vreme (ples, čitanje knjiga na stranom jeziku, fotografisanje, sport). Sve ovo će pokazati da kvalitetno provodite vreme i da imate interesovanja koja u nekom trenutku mogu biti korisna i u vašem profesionalnom životu.

Sve ovo treba da stane na jednu stranicu, pa budite štedljivi sa rečima.

Posedujete veštine, samo treba da ih tako i predstavite

Kada prvi put sastavljate CV sasvim je razumljivo da niste baš sigurni šta sve treba napisati u sekciji koja se odnosi na veštine. Ovde, uglavnom, mladi kandidati ili ne nahvale sebe dovoljno ili pak preteraju u tome. Ako ste vi jedan od onih koji ne zna šta treba da stoji u ovom delu biografije, onda obratite pažnju na naše preporuke.

Prvi korak je da sastavite listu vaših veština, znanja i potencijalnih talenata. Neka lista bude što duža i opširnija. Zatim, razmislite šta od toga može da bude korisno za poslodavca i obavljanje vašeg budućeg posla, pa je u skladu sa zahtevima konkursa suzite.

Budite sigurni da će svaki poslodavac ceniti ukoliko pročita da kandidat poseduje veštine analitičkog razmišljanja, jedinstven pristup rešavanju problema, kreativnost i odlične organizacione sposobnosti (posebno ako se to odnosi na organizaciju vremena).

Prilagodite vaš CV poslu za koji se prijavljujete

CV nije dokument koji jednom kreirate i onda samo šaljete istu verziju na sve konkurse. Morate ga prilagoditi zahtevima poslodavca i samog radnog mesta. Zato, pažljivo pročitajte uslove konkursa, šta poslodavac traži od budućeg zaposlenog na toj poziciji i u skladu sa tim popunjavajte sekcije u vašoj biografiji.

To znači da su promenljive kategorije koje se tiču vaših veština i znanja koja posedujete. To, međutim, nikako ne znači da treba da stavljate neistinite informacije. To nikako!

Ukoliko su neke veštine tražene u tekstu konkursa, a vi o njima imate samo teorijsko znanje, ali ne i praktično, onda to tako i navedite. Poslodavac ne traži da početnik odmah zna sve, već često žele da mlade kolege oblikuju u profesionalnom smislu od samog početka, učeći ih svim veštinama određenog posla.

Budite iskreni i verujte u sebe

Vera u uspeh je možda i najvažnija, pored dobro napisanog CV-a, kada se prijavljujete za neki posao. Zato samo hrabro i iskreno krenite u poslovni svet i očekujte uspeh.

A kako biste povećali svoje šanse da vas pozovu na razgovor za posao, obavezno pročitajte naše savete na ovu temu koji vam mogu biti od koristi. Nakon što vas pozovu na vaš prvi razgovor za posao, sledeći korak je dobra priprema i zato kod nas možete pronaći još saveta, koji će vas pripremiti i za ovu fazu.

Dobili ste sve potrebne savete, sada je na vama da ih primenite i uspešno prođete konkurs za posao. Želimo vam puno sreće u traženju posla.

Tekst je preuzet sa sajta: https://www.mjob.rs/