Aktuelno

Digitalne veštine koje mogu da ti pomognu da se istakneš na tržištu rada

19.03.2024.

U današnjem digitalnom dobu, sticanje određenih veština može da bude vrlo isplativo, naročito dok pronalaziš svoj put u profesionalnom svetu. Digitalne veštine postaju sve traženije, ne samo zbog ubrzanog razvoja tehnologije, već i zbog promena u načinu poslovanja, komunikacije i novih zanimanja.

Brojni poslovi za mlade mogu da budu početak tvoje karijere u digitalnom svetu, a možeš i da ih iskoristiš za učenje i usavršavanje veština koje kasnije mogu da budu od značaja prilikom popunjavanja CV-ja ili promene karijere. Evo nekoliko ključnih digitalnih veština koje mogu da ti pomognu da se istakneš i ostvariš uspeh u karijeri.

1. Veštine komunikacije

Efikasna komunikacija putem e-maila, društvenih mreža i drugih digitalnih kanala postaje sve važnija u poslovnom okruženju. Razvijanje veština pisanja profesionalnih e-mailova, vođenja online sastanaka i kreiranja relevantnog digitalnog sadržaja već zasigurno može da se smatra osnovom komunikacije za brojne kompanije, a takođe su bitne veštine za sve više novih i zanimljivih pozicija.

Naš savet je da posvetiš vreme razvijanju i usavršavanju ovih veština, jer baza je najbitnija, i uvek može da se nadograđuje.

2. Digitalni marketing

Digitalni marketing postaje komponenta bez koje ne može da se ostvari uspešna strategija poslovanja. Sad se sigurno pitaš šta sve podrazumeva digitalni marketing? Možeš da kreneš od osnova – a to su veštine vezane za SEO (Search Engine Optimization), vođenje društvenih mreža, kreiranje kampanja na društvenim mrežama, e-mail marketing, Google oglašavanje I analitiku, kako bi pokrio/la pozicije koje su tražene na tržištu rada.

Poznavanjem alata poput Google Analytics-a, Semrush-a, Google ili Meta Ads-a možeš značajno da unaprediš prisutnost kompanije na internetu i pomogneš poslodavcima da ostvare svoje ciljeve. Takođe, još jedno od interesantnih i traženih zanimanja u okviru digitalnog marketinga je Copywriter za društvene mreže i e-mail marketing, a sa ovim veštinama pisanja pomažeš u prezentovanju brenda, proizvoda i usluga.

3. Veštine upravljanja projektima

Organizacija i vođenje projekata su ključne veštine koje poslodavci često traže. Korišćenje alata poput Trello-a ili Asane, kao i razumevanje principa upravljanja vremenom, omogućava efikasno izvršavanje zadataka u radnom okruženju. Ove veštine ne samo da pomažu u ličnom uspehu, već i doprinose uspešnosti timskog rada.

Možeš da se specijalizuješ, za ovu i slične pozicije i time postaneš ekspert u upravljanju projektima, ali takođe sve navedene komponente mogu da ti koriste i za razne druge pozicije, kao i za popunjavanje veština za tvoj CV. Pogledaj koje sve aplikacije mogu da ti pomognu prilikom kreiranja CV-ja.

4. Veštine analize podataka

Sposobnost interpretacije podataka postaje sve važnija u svim industrijama. Poznavanje alata poput Excel-a, Spreadsheet-a ili naprednijih alata poput Tableau-a može dodatno da poboljša izglede za dobijanje prilika za mnoštvo pozicija u kojima je tražena analiza i interpretacija podataka.

5. Veštine programiranja

U eri digitalne transformacije, posao programera je već neko vreme vrlo popularno zanimanje. Možeš da počneš sa upoznavanjem osnova programiranja, i ukoliko ti se svidi i ide od ruke, kasnije možeš da nadogradiš svoje znanje.

Poznavanje programskih jezika poput Pythona, JavaScripta ili Java-e može da ti otvori vrata mnogih poslovnih prilika, bilo da se odlučiš za posao freelancer-a ili za rad u nekoj kompaniji.

Sticanje ovih digitalnih veština ne samo da će ti omogućiti da se istakneš na tržištu rada, već će ti pružiti i mogućnost da se prilagodiš brzim promenama.

Ulaganje vremena i truda u razvoj ovih veština može da ti bude od velike koristi za izgradnju uspešne karijere u digitalnom dobu. Čak iako se odlučiš za neke klasične poslove i pozicije, razvijanjem tehnologije, ona ulazi u sve sfere poslovanja i mnoge od ovih veština će ti biti potrebne u svakodnevnom komuniciranju i radu.

Tekst je preuzet sa sajta: https://www.mjob.rs/