Aktuelno

ODRŽAN INICIJALNI SASTANAK PARTNERA NA PROJEKTU VIRTUELNE PRAKSE ZA INKLUZIVNO DRUŠTVO

22.02.2023.

Proces tranzicije mladih iz obrazovnog sistema na tržište rada, u odnosu na savremene trendove, u velikoj meri je podržan različitim multimedijalnim alatima. Kako bi mladi, posebno iz vulnerabilnih društvenih grupa, bili u prilici da pristupe različitim programima praksi i karijernog usavršavanja, bez obzira na geografska, fizička ili neke druge barijere neophodno je obezbediti saradnju različitih sektora koja će doprineti razvoju neophodnih kompetencija kod mladih.

Beogradska otvorena škola, u okviru projekta „Virtuelne prakse za inkluzivno društvo” organizovala je inicijalni sastanak partnera. Dvodnevnom sastanku, koji je održan 20. i 21. februara u hotelu „Prag”, prisustvovali su predstavnici partnerskih organizacija koje će učestvovati u sprovođenju projekta: Asocijacija XANO Channel iz Španije, Kulturno društvo Pixel iz Italije, Nacionalni savet mladih Makedonije, Junior Achievement (Belgija) i Dostignuća mladih u Srbiji.

U cilju stvaranja baze za poboljšanje programa praksi u formalnom, ali i neformalnom sistemu obrazovanja, učesnici su imali priliku da se upoznaju i razmene predloge o implementaciji aktivnosti. Sastanak je organizovan kroz nekoliko sesija, koje daju detaljniji uvid u aktivnosti za osnaživanje mladih, omladinskih organizacija, korporacija i nastavnog osoblja da iniciraju i sprovode međusobnu saradnju, koja će mladima omogućiti lakši pristup različitim programima stažiranja ali i proces tranzicije ka tržištu rada. Kako bi ostvarili navedeni cilj, biće kreirana platforma otvorenog tipa, koja će mladima omogućiti pristup virtuelnim praksama i sticanje praktičnih znanja za dalji karijerni razvoj. Poseban segmet sastanka bio je usmeren na komunikacionu strategiju i finansijsko upravljanje tokom sprovođenja projektnog plana.

Projekat „Virtuelne prakse za inkluzivno društvo” će se sprovoditi u Srbiji, Severnoj Makedoniji, Belgiji, Italiji i Španiji tokom 2023. i 2024. godine. Projekat je finansiran od strane Evropske agencije za obrazovanje i kulturu kroz program Erazmus+.

Tekst je preuzet sa sajta: https://www.bos.rs/