Aktuelno

Kako da pronađeš vrednost u svakom poslu?

16.05.2024.

U današnje vreme, mnogi mladi traže savršen posao koji će da ispuni sve želje već na samom početku karijere. Međutim, često se dogodi da baš ti prvi poslovi budu manje zanimljivi ili da prosto deluje kako ne mogu doprineti karijernom napretku. Naša je preporuka da budeš strpljiv i da probaš da izvučeš maksimum iz svakog radnog dana, ma gde god se nalazio! Znaj da svaki posao na kom se nalaziš ima nešto da ti ponudi. Nekada je to samo dobra pouka i lekcija za budućnost, a nekad je mnogo više i kvalitetnije od toga. U ovom blogu ćemo razmotriti pet načina koji će ti pomoći da pronađeš vrednost u svakom poslu.

Otkrij svrhu svog posla

Prvi korak u pronalaženju vrednosti u svakom poslu je otkrivanje njegove svrhe. Svaki posao koji izabereš ima svrhu, čak i oni koji se čine manje važnim. Na primer, rad u prodavnici nije samo prodaja proizvoda, već i stvaranje pozitivne kupovne atmosfere za kupce.

Tvoj zadatak neće biti samo da otkucavaš proizvode i naplaćuješ ih, već da pomogneš kupcima i olakšaš im proces kupovine. Kada na ovim malim stvarima naučiš vrednost svake pozicije u firmi, to ćeš lako preneti i dalje kroz karijeru.

Da bi otkrio svrhu svog posla, postavi sebi sledeća pitanja:

  • “Kako moj posao pomaže ljudima?”
  • “Kako moj posao doprinosi celokupnoj zajednici?”

Kada otkriješ svrhu svog posla, moći ćeš da pronađeš vrednost u svakoj aktivnosti koju obavljaš.

Fokusiraj se na proces, a ne samo na rezultat

Često se fokusiramo samo na krajnji rezultat i ne obraćamo pažnju na proces, što je česta greška, naročito među mladima. Ako se fokusiraš na proces, moći ćeš da pronađeš vrednost u svakom svom narednom koraku, bez obzira da li to bile neke sitne poslovne odluke ili one krupnijeg karaktera.

Na primer, ako radiš kao kuvar, umesto da se fokusiraš samo na to kako jelo izgleda na kraju, fokusiraj se na proces pripreme hrane i na to kako svaki sastojak doprinosi ukusu i teksturi jela.

Ovaj primer je primenjiv u praksi čime god da se baviš. Nauči da uživaš u procesu, dok će krajnji rezultati biti zapanjujući!

Razvijaj sopstvene veštine

Razvijanje sopstvenih veština je još jedan način kako da pronađeš vrednost u svakom poslu. Bez obzira na to kakav posao obavljaš, uvek postoji prostor za napredovanje.

Iako si na početku svoje karijere koju tek treba da počneš da gradiš, ipak nemoj da gubiš nijedan trenutak, već od svog trenutnog posla probaj da izvučeš maksimum i pokupi sva moguća znanja.

Kada razvijaš svoje veštine, postavi sebi izazove i ciljeve, ali i probaj da ih ostvariš. Na primer, ako radiš kao asistent u oblasti digitalnog marketinga, možeš samostalno da postaviš cilj i potrudiš se da postaneš stručnjak i specijalista za neku specifičnu oblast poslovanja i da se usavršiš kroz seminare i obuku.

Svi smo mi nekada bili mladi i željni dokazivanja, tako da je potpuno u redu da pokažeš kako želiš da se ostvariš i da imaš veliku motivaciju za napredak!

Na razgovoru za posao možeš da postaviš pitanja koja se tiču tvojih budućih zaduženja i veština koje ćeš moći da razvijaš.

Pronađi smisao u svakodnevnom radu

Svakodnevni poslovi često mogu da izgledaju monotono i dosadno, ali ako znaš koji je smisao tvog boravka na tom radnom mestu, sve će biti mnogo lakše. Nekada će smisao rada biti isključivo finansijski, pa ako je tako, potrudi se da nađeš posao koji će te odlično plaćati.

Sa druge strane, ukoliko smisao pronađeš u nekim drugim višim vrednostima, one itekako mogu da nadomeste nešto manju platu. Primera radi, ukoliko znaš da radiš nešto dobro za svoju okolinu ili društvo, to bi trebalo da ti bude snažan motivator da svaki dan na poslu postigneš maksimum.

Iako smo već zaključili da prvi poslovi najčešće nisu ono što si oduvek sanjao, to ne treba da te koči da sebe svakodnevno motivišeš. Iskoristi svaki momenat da ostvariš svoje sitne dnevne pobede i svakodnevno se inspiriši na taj način! 

Usmeri se na pozitivne aspekte svog posla

Posao može da ima pozitivne i negativne aspekte, i to je uvek tako ma gde god radio. Retko gde će biti sve savršeno, tako da ti savetujemo da nijedan posao ne idealizuješ.

Konstantna negativnost te nigde neće odvesti, čak i kada je više onih stvari koje ti smetaju na poslu. Neka u tvojoj glavi prevagnu pozitivne okolnosti. Uvek se trudi da napraviš atmosferu na poslu takvom da tebi prija, a da se posao obavlja bez problema.

Takođe, okruži se ljudima koji ti odgovaraju, dok sa onima koji ti možda ne leže kao budući prijatelji ili neko sa kim bi pio kafu, održavaj korektne, poslovne odnose.

Zaključak

Na svakom poslu možeš da pronađeš vrednost ako se fokusiraš na svrhu posla, proces, razvijanje veština, pronalaženje smisla i pozitivne aspekte. Kada pronađeš vrednost u svom poslu, osećaćeš se motivisano, ispunjeno i spremno za nove izazove.

Tekst je preuez sa sajta: https://www.mjob.rs/