Aktuelno

Istraži, stvaraj, inoviraj: Prijavi se na Design thinking radionicu za mlade

22.06.2024.

Raspisan poziv za učešće na besplatnoj Design Thinking radionici koja se održava 10 – 11. jula  u Beogradu. Prijave su otvorene do petka, 5. jula, za pojedince, studente i grupe mladih,  uzrasta 18-30 godina. Ako imaš između 18 i 30 godina, želiš da saznaš više o preduzetništvu i učiniš nešto dobro za svoju  zajednicu, prijavi se na našu interaktivnu Design Thinking radionicu! 

Kada i gde? 

Datum: 10-11. jul 2024. 

Mesto: Beograd 

Šta ćeš naučiti na DT radionici? 

• Kako kroz preduzetništvo možeš da rešavaš društvene i ekološke probleme u zajednici u kojoj  živiš i doprineseš pozitivnim društvenim promenama? 

• Koji alati mogu da ti pomognu da bolje razumeš problem koji želiš da rešiš? 

• Uz pomoć kojih alata možeš uspešno sa svojim timom da razvijaš i prototipiraš inovativna  rešenja? 

• Koji su prvi koraci u razvoju preduzetničke ideje? 

• Ko može da ti pomogne na preduzetničkom putu? 

O DT radionici: 

Design thinking je kreativan proces razvoja inovativnih ideja i rešenja, koji se fokusira na ljude, njihove  potrebe i podstiče razvoj veština kao što su rešavanje problema, povezivanje sa ljudima i preduzetničko  razmišljanje. Neke od najpoznatijih kompanija kao što su Nike, Google i IKEA, koriste DT u svom radu, ali i  mnoge organizacije i startapi koji razvijaju inovativne ideje i rešenja. Koristeći istu metodu mi želimo da te  osnažimo i opremimo alatima potrebnim za pokretanje pozitivnih društvenih promena i razvijanje  inovativnih preduzetničkih ideja. 

PRIJAVLJIVANJE 

Ukoliko želiš da se upoznaš sa DT kreativnom metodom za rešavanje problema i inspirisan/a si da  usmeriš svoje talente i resurse na rešavanje društvenih problema i poboljšanje kvaliteta života u lokalnoj  zajednici, prijavi se odmah!  

Ko može da se prijavi? 

Prijave su otvorene za sve pojedince, studente i grupe mladih, uzrasta od 18 do 30 godina. Kako se prijaviti? 

Prijavljivanje je jednostavno. Sve što treba da uradiš jeste da popuniš kratak formular na ovom linku.

Do kada možeš da se prijaviš? 

Rok za prijavljivanje je petak, 5. jul 2024. godine.  

Troškovi: 

Učešće na radionici je potpuno besplatno, kao i sam proces prijavljivanja. Za učesnike koji putuju, biće  refundirani putni troškovi i biće obezbeđen smeštaj u Beogradu. 

Kriterijumi selekcije učesnika radionice: 

Učesnici će biti odabrani na osnovu njihove motivacije za učešće na radionici.  

Poziv je otvoren za mlade iz cele Srbije, a prilikom odabira prednost će imati mladi sa prebivalištem iz  sledećih okruga: Zapadnobački, Kolubarski, Podunavski, Braničevski, Zlatiborski, Borski, Zaječarski,  Toplički, Jablanički, Pčinjski, Nišavski, Rasinski, i dve beogradske gradske opštine - Obrenovac i Lazarevac.  

Prilika za polaznike DT radionice: 

Učesnici radionice koji razviju prve ideje i rešenja imaće priliku da se prijave za učešće u programu  Regionalnog inkubatora za socijalne preduzetnike – RISE. RISE je besplatni program podrške za razvoj ideja  i inovativnih rešenja za pozitivne promene u zajednici koji u Srbiji sprovodi Smart kolektiv, a istovremeno  se odvija još u pet balkanskih zemalja. Polaznici RISE programa u periodu od oktobra ove godine do  februara 2025. razvijaće uz podršku eksperata i mentora svoju ideju od nule do biznis modela, a najbolji  timovi dobiće i dodatnu finansijsku podršku za pokretanje preduzeća. 

O organizatoru i partnerima:  

Organizator DT radionice je Smart kolektiv, nezavisna, neprofitna organizacija osnovana 2003. godine u  Beogradu. Pionir je kako razvoja socijalnog preduzetništva u Srbiji, tako i društveno odgovornog  poslovanja. Polazeći od ideje povezivanja biznisa i društva, Smart kolektiv nalazi načine da se iskustva i  logika biznisa primene u rešavanju društvenih problema, pomaže kompanijama da artikulisano i strateški  sarađuju sa zajednicom, a raznim društvenim grupama da zainteresuju poslovni svet za svoje potrebe i  inicijative i postanu inovativnije, efikasnije i održivije. 

Projekat RISE su podržali Francuska razvojna agencija (AFD), Evropska unija (EU), Regionalna kancelarija  za saradnju mladih (RYCO), Francusko-nemačka kancelarija za mlade (OFAJ) i PULSE (Groupe SOS). RISE  program ideacije u Srbiji realizuje se uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.  Radionica se održava i kao jedna od aktivnosti projekta “Perspektive za mlade u ruralnim sredinama” u  okviru Nemačke razvojne saradnje u Srbiji koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju  GIZ u saradnji sa Ministarstvom za turizam i omladinu kao vodećim partnerom.

Tekst je preuzet sa sajta: https://www.mingl.rs/rubrike/