Pitanje savetnici

Šta da upišem?

Učenica sam Ekonomske škole, smer poslovni administrator. Četvrta sam godina i počela sam da razmisljam o tome šta da upišem. Ali imam problem što ne znam šta hoću da ušpišem. Ono što znam da me ne zanima su medicina i pravo. Isto tako ne bih ni ekonomiju. Pre neke društvene nauke. Kakva je budućnost sa učiteljskim fakuletom? i koji mi još fakultet predlažete?

1153
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

To kako si ti krenula može biti jedan od načina donošenja ovako važne životne odluke. Eliminisanje svih onih opcija koje po tebi ne dolaze u obzir. A onda nastaviš dalje.
Po meni, mislim da je preduslov ozbiljno posvećivanje ovome. Kao prijemni pre prijemnog:)

Važno je da svakodnevno i stalno razmišljaš o ovome. Naravno ne u smislu da se opterećuješ i stresiraš, već da konstruktivno razmišljaš kako sebi možeš da pomogneš i kako da doneseš najbolju odluku za sebe.

Mislim da je važno da izabereš nešto što odgovara tebi kao osobi. Kada biraš fax moraš se rukovoditi nekim subjektivnim kriterijumima, isto koliko i onim objektivnim. Jer izbor fakulteta jeste toliko važan ne samo zato što ćeš na njemu provesti minimum3 godine nego što on može u velikoj meri da odredi tvoje buduće zanimanje a to je nešto što radimo veliki deo svog odraslog života.

Ti subjektivni kriterijumi su: tvoja interesovanja, tvoje želje, tvoje sklonosti, hobiji, promišljanje i odnos tvojih kvaliteta i tvojih slabijih tačaka (na kojima može da se radi uvek).
Neki standardni način koji preporučujem svim mladima jeste: da pogledaju spiskove svih fakulteta koji postoje kod nas (ima ih kod nas na Mingl-u: http://karijera.mingl.rs/ kao i na infostud-u), fakultete analiziraš ne samo po nazivu i nekom opštem mišljenju koje vlada o njima (ili mišljenju tvojih vršnjaka) već analizom smerova i predmeta koji se na njemu uče. Svi predmeti su jako važni, posbeno oni stručni, i njihovi nazivi ti mogu dosta reći o poslovima koji se posle mogu raditi sa tim faxom - jer mnogi predmeti su zapravo opisi nekih zanimanja ili grupa zanimanja. posle analize fakulteta možeš otići i korak dalje pa se baviti opcijama za master i postdiplomske studije posle tih osnovnih. ono što je pak ključno je da razmotriš koja su to sve zanimanja koja se obavljaju posle tog faxa. Koji su to poslovi?
Kada saznaš koji su to poslovi tu se ne zaustavljaš još uvek. Jer treba nešto više da saznaš i o samim poslovima i da proceniš koliko se tebi te teme, oblasti, poslovi, zanimanja, firme, institucije, sektori rada...čine zanimljivim  za tebe.

Za početak je mislim dosta. u bilo kom delu ovog procesa možeš meni da se obratiš. A pored toga savetujem da razgovaraš sa: profesorima u školi, posebno onima koji predaju predmete iz onih nauka o kojima ti inače razmišljaš (za studije), psihologom ili pedagogom u školi, starijim osobama, posebno onima koje su završile fakultete koje razmatraš i koje rade u tim oblastima - kako bi ti što bliže opisali svoje viđenje struke.
Naravno sve te doživljaje i viđenja drugih ljudi treba da shvatiš kao lične stavove a neka objektivna shvatanja. i treba da proceniš čije mišljenje i stav je za tebe najbitnije.