Pitanje savetnici

Dvoumim se između ekologije i farmacije...

Dvoumim se između ekologije i farmacije. Prosek mi je u prve dve godine 3,5 i 3,8... Volim biologiju. Zanima me vaše mišljenje da li bih mogao farmaciju? ili neki predlog…

921
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Za farmaciju znam da je dosta ozbiljan i zahtevan fakultet. Ne znam da li su se u poslednje vreme reformisali ali svakako dugo traje, a prosek studiranja je oko 9, 10 godina. Naravno to ne znači da nema svetlijih primera, niti je to razlog da je ne upišeš. Tvoj prosek nije sjajan, ali nije ni loš. Imaš još dve godine da ga popraviš, što nije mala stvar. I hemija mora dosta dobro da se spremi za prijemni, znam da neki đaci počnu već na početku 4. godine, ali ti najbolje znaš koliko je tebi potrebno. Mislim da su predmeti više orjentisani na hemiju i sve njene grane nego na biologiju, ali više o tome možeš naći na ovom linku http://www.pharmacy.bg.ac.rs/
U svakom slučaju to je perspektivan fakultet i ljudi se uglavnom zapošljavaju a i dobro zarađuju, posebno ako imaju mogućnosti da otvore privatne apoteke. A sve češće se zapošljavaju farmaceuti za velike farmaceutske firme i u saradnji sa doktorima rade razne poslove koji imaju dodira i sa marketingom i nekim drugim granama mimo farmacije. To su uglavnom veoma lepo plaćeni poslovi.

Sa druge strane o studijama ekologije ne znam puno, ali pretpostavljam da su takođe ozbiljne i da bi i za njih trebalo malo da poradiš na proseku, ili dobro da spremiš prijemni, što je moguća misija. To su studije sadašnjosti i budućnosti. Možda trenutno nema mnogo radnih mesta za to obrazovanje, ali će ih svakako biti sve više. Mi imamo ceo deo ministarstva, tj. upravu za zaštitu životne sredine, koja ima svoje ispostave po celoj zemlji. Mislim da ovaj fakultet ima malo više veze sa biologijom kao predmetom. A pored toga imaš još ceo Biološki fakultet sa raznim njegovim smerovima.

Mislim da ti je dobra polazna tačka to što razmišljaš o predmetima koje voliš u školi. Sa druge strane pokušaj da to uklopiš sa svojim malo konkretnijim razmišljanjima o tome kakav bi posao voleo da radiš jednog dana. O odlikama i nekom okvirnom opisu tog posla i tome šta ti leži i šta misliš da bi dobro radio. Na taj način ćeš lakše doći do odgovarajućeg fakulteta.

Srećno,
Milena