Savetnica

Planiram da upišem arhitekturu, zanima me koja je razlika između ovih fakulteta u Novom Sadu, Beogradu i Nišu?

Pitanje:

Planiram da upišem arhitekturu, zanima me koja je razlika između ovih fakulteta u Novom Sadu, Beogradu i Nišu i za koji mislite da će mi doneti najbolje znanje i struku što se tiče ovog posla?

Odgovor:

Svaka čast na tome što se interesuješ o potencijalnim fakultetima i što želiš da prikupiš sve informacije pre nego što doneseš odluku, to je zaista pohvalno.

Na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu možeš da se opredeliš za jedan od dva načina studiranja: 

  1. Možeš da završiš osnovne studije koje traju 3 godine, odnosno nose 180 poena. Nakon završenih osnovnih studija dobijaš zvanje inženjer arhitekture. Program studija pogledaj ovde. Po završetku osnovnih studija, možeš da nastaviš neki od ponuđenih modula na master studijama u trajanju od 2 godine. Program master studija pogledaj ovde.
  2. Drugi način je da upišeš integrisane osnovne i master studije arhitekture, koje su odmah u trajanju od 5 godina, i po završetku dobijaš zvanje master inženjer arhitekture. Program integrisanih studija pogledaj ovde.

Na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, osnovne studije arhitekture traju 4 godine i nose 240 poena. Po završetku dobijaš zvanje diplomirani inženjer arhitekture i možeš da upišeš master studije koje traju godinu dana. Program na FTN-u možeš pogledati ovde

Na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu studije takođe traju 4 godine i po završetku možeš da biraš jedan od dva smera na master studijama. Program možeš pogledati ovde.

Što se tiče znanja koje stičeš na fakultetu, zaista ne mogu reći da je neki bolji od drugog. Svaki fakultet ima nešto svoje. Uostalom, koliko ćeš znanja i stručnosti usvojiti velikim delom zavisi i od toga koliko ćeš se ti posvetiti studiranju. Ako želiš da učiš i budeš dobar student, to ćeš postići na bilo kom od ovih fakulteta. Možda ne bi bilo loše da odluku doneseš na osnovu još nekih kriterijuma. Npr. uporedi predmete na sva tri fakulteta, razmisli gde ti se više dopadaju, kao i godine trajanja osnovnih studija, pošto se razlikuju. Takođe, pogledaj programe na smerovima master studija, možda ti se neki smer dopadne više na jednom nego na drugom fakultetu, u slučaju da rešiš da nastaviš školovanje i nakon osnovnih studija. Dobro istraži sajtove fakulteta i pokušaj da vidiš koliko ima prakse na kom fakultetu. To ti može poslužiti kao još jedan od kriterijuma za odabir. Takođe, školarina u slučaju da ne uspeš da upišeš studije na budžeta. Arhitektonski fakultet u Beogradu spada u jedan od najskupljih u Srbiji, pa porazmisli da li bi tvoji roditelji mogli to da priušte. Ne bi bilo loše da za svaki od ovih fakulteta napraviš tabelicu "za i protiv", prosto da sebi ispišeš šta ti se na kom fakultetu dopada, odnosno ne dopada, i da na taj način doneseš za sebe najbolju odluku. 

Za koji god fakultet da se odlučiš, ako mu se u dovoljnoj meri posvetiš, ako tokom studija pohađaš i neku praksu, učestvuješ u raznim projektima pri fakulteta, ali i van, ili se na slične načine usavršavaš i polako stičeš praktično iskustvo, vremenom ćeš biti sve sigurnija u svoju stručnost, a samim tim ćeš polako i sebi povećavati verovatnoće za nalaženje posla.

Srećno i ako imaš još nekih pitanja, slobodno mi piši.

 

2892
07.04.2015
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.