Savetnica

Želim da budem patronažna sestra za bebe. Koji smer mi je potreban?

Pitanje:

Želim da budem patronažna sestra za bebe. Pretpostavljam da mi je potrebna medicinska škola, ali koji smer? Da li bih mogla da radim sa smerom medicinska sestra-vaspitač ili mora smer medicinska sestra-tehničar? Da li mora viša medicinska posle toga ili je dovoljno da se odradi 6 meseci prakse i da se položi stručni ispit? Koliko je potrebno vremena da se dobije posao? Unapred hvala. Pozdrav

Odgovor:

Da bi se bavila poslom patronažne sestre, potrebno je da završiš srednju medicinsku školu, ginekološko-akušerski smer. Ne bi mogla da se baviš time ukoliko završiš neki od dva smera koja si navela. Nije neophodno da završiš Visoku medicinsku školu nakon srednje, jer patronažne sestre rade sa srednjom školom. U principu, nastavak školovanja ti može pomoći ukoliko bi želela da jednog dana budeš glavna sestra, ali kao glavna sestra se ne bi bavila poslom koji sada želiš, već bi se bavila planiranjem, upravljanjem, organizacijom i nadzorom rada sestara, tehničara i pomoćnog osoblja itd. 

Ono što je obavezno da bi bila patronažna sestra je da po završetku srednje škole stažiraš 6 meseci, a zatim da položiš državni ispit. Ranije je bilo obavezno da odradiš 3 meseca staža u domu zdravlja i 3 meseca u porodilištu, ali je moguće da je sada to promenjeno i da možeš da odradiš svih 6 meseci u jednoj instituciji. Pitanje je kako će biti organizovano za četiri godine, dok ti završiš srednju školu. Svakako je preporučljivije da ukoliko možeš da biraš, staž odradiš tamo gde bi htela da radiš, u tvom slušaju u porodilištu. Postoji još jedan, sličan smer, pedijatrijska sestra - tehničar, gde bi takođe radila sa bebama, ali i sa malom decom.

Što se tiče dolaska do zaposlenja, to zaista ne bih mogla tačno da ti kažem. To zavisi od broja otvorenih radnih mesta u trenutku kada budeš položila državni ispit i mogla da tražiš posao. Svaki Dom zdravlja ima Službu polivalentne patronaže u kojoj je obavezno da bude zaposlena patronažna sestra, u većim službama i po njih nekoliko. Danas postoji veliki broj i privatnih klinika, pa i tu postoji mogućnost zapošljavanja. Devojka koju ja poznajem a da se bavi tim poslom, je još pre nego što je položila državni ispit počela da volontira u porodilištu. Sa volontiranjem je nastavila i nekih godinu dana nakon položenog ispita, do momenta dok se nije ukazalo slobodno radno mesto. Kada se otvorila slobodna pozicija, zbog toga što se dobro pokazala za sve to vreme, zaposlena je za stalno u porodilištu. Jedino je time želela da se bavi pa je bila spremna da se strpi koliko god je bilo neophodno. Dakle, postoji mogućnost da bi možda morala malo više da se potrudiš i strpiš kako bi ostvarila svoj cilj. Volontiranjem bi stekla mnogo praktičnog iskustva, zapamtili bi te i sigurno imali u vidu ukoliko se pokažeš kao vredan potencijalni radnik kojeg će biti srećni da zaposle.

 

1879
04.05.2015
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.