Pitanje savetnici

Zanima me nemački jezik ali mi nikad nije išlo pisanje sastava

Da li možda znate koliko ima "slobodnog pisanja" na Filoloskom fakultetu? Zanima me nemački jezik ali mi nikad nije išlo pisanje sastava u srednjoj školi. Da li će mi ovo predstavljati problem? Hvala.

1295
pre 8 godina

Odgovor savetnice:

Možda bi ti najviše značilo da pogledaš spisak predmeta na Filološkom fakultetu i njihove opise. Oni su dostupni na sledećim linkovima:

http://www.fil.bg.ac.rs/lang/sr/katedre/germanistika/nemacki-jezik/studijski-program/ 

http://www.filum.kg.ac.rs/images/Nemacki_jezik_i_knji_OAS_2015.pdf

Pisanje sastava može biti deo predispitnih obaveza i ispita. Takođe, na pojedinim ispitima može se tražiti odgovaranje u formi eseja ili izrada seminarskog rada. Pisanje jeste jedan od aspekata poznavanja svakog jezika, tako da mislim da se može očekivati i na ovim studijama.

Ono što je važno da znaš jeste da je pisanje veština koja se može razvijati. Ukoliko ti u srednjoj školi to nije išlo dobro, to nikako ne znači da to ne možeš naučiti. Upornim radom i trudom možeš savladati i ovu veštinu i biti bolji u njoj. Takođe, nisam sigurna da li je tvoje iskustvo vezano za konkretno nemački jezik ili maternji jezik? Ukoliko je ovo drugo u pitanju, takođe je dobro da znaš da se na fakultetu može tražiti poznavanje drugačijih pisanih formi, za koje važe drugačija pravila pisanja. Ako se odlučiš za dalje usavršavanje u ovoj oblasti, može ti koristiti da potražiš literaturu u vezi sa pisanjem u biblioteci ili na internetu. Postoje različiti specijalizovani priručnici u ovoj oblasti kao i materijali koji ti mogu pružiti korisne smernice. Takođe, možeš zamoliti nekog ko poznaje jezik na nešto malo višem nivou od tebe ili nekog od svojih nastavnika da pročita neki tvoj rad i da ti da detaljnu povratnu informaciju o tome šta i na koji način možeš da unaprediš.