Savetnica

Kako napraviti plan učenja?

Pitanje:

Poštovana, idem na prvu godinu Pravnog fakulteta. Kako učiti do 5 predmeta za mesec dana? Imam ispite tih 5 predmeta za mesec dana, ali ne znam kako da počnem. Da li imate neki savet kako rasporediti učenje? Da li može npr. 1 predmet 3 sata, pa pauza, pa tako redom? Treba do septembra da položim 9 ispita, ali do sada sam samo 1 ispit dala, samo rimsko pravo. Na druge ispite nisam ni ušla zbog stresa i gubljenje vremena... Da li imate neki savet kako napraviti plan učenja da bih položila tih 9 ispita? Hvala unapred! Pozdrav!

Odgovor:

Verujem da ti je sada teško i da ti sigurno toliko predmeta deluje kao "nemoguća misija", ali samo polako, ako dobro rasporediš vreme sve možeš da uspeš. Uostalom, dala si jedan od najtežih premeta, čak i ja znam koliko se svi žale na rimsko pravo :) 

Treba da budeš svesna da nije baš rešenje da se preforsiraš, ipak je 5 predmeta za mesec dana mnogo, pogotovo ako su obimni. Učenje po ceo dan i noć, bez normalnog sna niko ne može da izdrži i nije zdravo. Ne znam da li si sama sebi zadala taj izazovni zadatak, pošto koliko znam, za uslov je bitno da daš određen broj ispita do kraja školske godine, a ne da je očistiš u junu. Razmisli koliko je zaista ispita realno da daš u ovih mesec dana. Po meni, bolje je da spremiš dva ispita kako treba, nego da svih pet spremiš polovično i na taj način rizikuješ da li ćeš neki od njih položiti.

Stručnjaci kažu da se najefikasnije uči pre podne od 8h do 11h i popodne od 15h do 18h. Svakako mislim da bi ti trebalo da učiš u onom vremenu koje tebi odgovara u skladu sa svojim bioritmom i rasporedom spavanja. Iščitaj tekstove koji su u nastavku i pronađi neki tempo učenja koji ti si čini da tebi lično odgovara i kog misliš da možeš da se držiš.

Evo nekoliko tekstova za koje se nadam da će ti biti od pomoći:

Uputstvo za učenje, Pedagoško društvo Srbije

15 pravila za efikasnije učenje

Vodiči za učenje i studiranje

Veoma je bitno takođe da pokušaš da se smiriš pred ispit i da ne dozvoliš da ti trema poremeti znanje. Većina studenata ima tremu pred ispit, pa opet uđu i potrude se da daju sve od sebe. Uostalom, šta je najgore što može da se desi? Najgore je da padneš ispit. Znam da to nije lako prihvatiti, ali uvek postoje naredni rokovi. Dobra strana izlaska na ispit u takvim situacijama je što tada postaneš svesna koje su to oblasti koje ne znaš i na čemu bi trebalo dodatno da poradiš, za razliku od toga kad i ne izađeš, pa nisi ni svesna šta je to što ne znaš.

Idealan recept za učenje ne postoji. Koliko god učila, može da se desi da padneš ispit iz nekih drugih razloga. To se nadam da ćeš prihvatiti i za kasnije, jer te čeka još nekoliko godina studiranja i velika je verovatnoća da ćeš se naći u takvoj situaciji. Važno je da se ti koncentrišeš i da daš sve od sebe. Trudi se i radi vredno, ali nemoj da kloneš ako ponekad zapne. Ja ne poznajem nijednu osobu koja nikad nije pala ispit, ma koliko učila. Takođe je bitno da veruješ u sebe i da se posle svakog pada podigneš i izvučeš iz toga nešto korisno. Pasti ispit je najbezazlenija stvar u životu, jer uvek postoji naredna prilika da je ispraviš :) Naravno, to ne znači da to treba da ti služi kao izgovor :)

Nadam se da će ti nešto od ovih materijala biti korisno. Želim ti puno sreće na ispitima i mnogo vere u sebe :)

 

3097
03.06.2015
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.