Pitanje savetnici

Željela bih da upišem isključivo grafički dizajn

Ove godine završavam srednju školu, gimnaziju i željela bih da upišem isključivo grafički dizajn jer se jedino vidim u toj struci. Zanima me gdje bih mogla da radim sa svojom strukom i da li je to dobar izbor mog zanimanja? Da li je priznat u inostranstvu i koliko je aktuelan taj posao danas? Iskreno me zanima vase mišljenje i unaprijed se zahvaljujem.

851
pre 8 godina

Odgovor savetnice:

Mislim da je odlično što veoma uživaš u nekoj oblasti i što si se prepoznala u nečemu. Samo bih volela da te podsetim na to da svako može da bude uspešan u čitavom nizu zanimanja. Znam da mnogo želiš da se baviš grafičkim dizajnom, ali dobro je da imaš u vidu da tvoja interesovanja i veštine mogu da se uklope i sa nekim drugim zanimanjima, ukoliko ti bude zatrebala rezerva. Da li je grafički dizajn dobar izbor za tebe, to ipak možeš samo ti da odlučiš, ali dobro je da ta obuka bude zasnovana na pažljivom razmatranju informacija.

Možeš da pročitaš više o zanimanju grafičkog dizajnera ovde - http://karijera.bos.rs/zanimanja/show_info/101, a tu imaš napisano i gde grafički dizajneri mogu da rade. Taj posao svakako jeste aktuelan danas, međutim, dobro je da znaš da sa svakom diplomom ima i zaposlenih i nezaposlenih ljudi i da je za nalaženje posla veoma važno i da stičeš praktična znanja i veštine (kroz programe stručne prakse, obuke, učestvovanje u projektima i slično). Što se tiče priznatosti u inostranstvu, dobra strana ovog zanimanja jeste da možeš da i iz naše zemlje radiš neke poslove koji su potrebni u nekim drugim zemljama. Pri tome, veoma je važan tvoj portfolio odnosno tvoje iskustvo u ovoj oblasti. Takođe, može biti veoma važno tvoje poznavanje stranih jezika. Što se tiče konkretne priznatosti diplome, o tome ćeš moći da se raspitaš na sajtu http://www.enic-naric.net/ i http://prijemni.infostud.com/priznati-fakultet-visa-skola/?poll=11.

Nisi mi rekla na kom fakultetu ćeš konkurisati, ali pretpostavljam da znaš da imaš više opcija. Smerovi vezani za grafički dizajn postoje na Beogradskoj politehničkoj školi, Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.