Pitanje savetnici

Razmišljala sam o upisu na fakultet Političkih nauka, smer novinarstvo

Završavam četvrtu godinu Ekonomske škole, smer ekonomski tehničar... Međutim, mene zanimaju više društveni predmeti pa sam razmišljala o upisu na fakultet Političkih nauka, smer novinarstvo. Zanimaju me jezici, pisanje... Kakva je perspektiva i šta sve mogu raditi sa tim smerom Novinarstvo i politikologija? Gde bih i kako mogla da volontiram npr. kako bih usavršila to? Razmišljala sam i o svojoj struci, marketing je nešto što me takođe zanima ali mislim da od državnih fakulteta jedino na FON-u ima tog smera, znate li mozda za jos neki državni u Beogradu koji ima sličan smer? Unapred zahvalna!

2978
pre 8 godina

Odgovor savetnice:

Nije retko da se mladi ne pronađu u potpunosti u srednjoj školi koju su odabrali, ali baš je dobro što si pronašla nešto što ti se dopada. Ukoliko bi upisala novinarstvo, mogla da se baviš radom u štampanim i elektronskim medijima, PR-om, u agencijama za ispitivanje javnog mnjenja i u drugim instutucijama koje možeš istražiti na sledećim linkovima:

http://www.fpn.bg.ac.rs/node/6444
http://karijera.bos.rs/zanimanja/#show_info/70
https://poslovi.infostud.com/zanimanje/Novinar/43

Na tim adresama možeš saznati i više o ovom zanimanju. Što se tiče perspektive, o tome možeš pročitati u odgovoru na jedno ranije pitanje - http://karijera.bos.rs/savetnica/951/koliko-je-perspektivno-upisati-novinarstvo.html.

Bravo za incijativu u vezi sa volontiranjem! Danas je veoma važno sticati praktična znanja i veštine kroz volontiranje i programe praksi. O pozicijama za praksu možeš saznati više preko Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu, a takođe i preko sajtova Najstudent, prakse.rs, Portal Mladi...  Možeš pogledati i dve publikacije koje ti mogu biti od pomoći i koje sadrže još korisnih adresa i materijala: Vodič za planiranje karijere i Priručnik za praksu. Takođe, ukoliko ti se dopadne neka ustanova i volela bi tu da stičeš znanja i veštine, možeš i sama da im pišeš i da proveriš da li postoji mogućnost da tu volontiraš. Evo i jednog korisnog teksta o volontiranju u oblasti novinarstva - http://portalmladi.com/pisati-za-portal-mladi-iskustvo-iz-prve-ruke.

Što se tiče marketinga, taj smer takođe postoji i na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. U nastavku je link ka prezentaciji smerova, gde možeš pročitati više o njemu - http://www.ekof.bg.ac.rs/wp-content/uploads/2014/05/PREZENTACIJA-SMEROVA.pdf.