Pitanje savetnici

Grafičke komunikacije

Spremam se za upis na Akademiju umetnosti u Novom Sadu, za smer grafičke komunikacije (grafički dizajn). Pauzirao nekoliko godina posle srednje škole, ali ova oblast me jako interesuje i želeo bih da upišem

ovaj fakultet. Završio sam srednju ekonomsku školu i zbog toga moram polagati diferencijalni ispit iz istorije umetnosti (likovna kultura za srednju školu). Moje pitanje je u vezi tog diferencijalnog ispita. Gde se mogu malo više raspitati o tome? Zanima me da li je moguće dobiti neku stipendiju odmah kada se upišeš u prvu godinu osnovnih studija? I ako je moguće, koja je to stipendija, ko je dodeljuje i šta je potrebno za ostvarenje iste? Hvala unapred na odgovoru.

956
pre 8 godina

Odgovor savetnice:

Baš je dobro što si pronašao nešto što te interesuje i što si motivisan da upišeš fakultet u toj oblasti. U pravu si, predviđeno je da kandidati sa neodgovarajućim srednjim obrazovanjem polažu diferencijalni ispit. Pod neodgovarajućim srednjim obrazovanjem podrazumeva se da u nastavnom planu i programu nije bio zastupljen predmet Istorija umetnosti ili Likovna kultura u trajanju od najmanje dve školske godine.
 
Više informacija o diferencijalnom ispitu možeš naći u Pravilniku o upisu studenata na osnovne akademske studije. Takođe, detaljnije informacije bi trebalo da budu sadržane i u Informatoru za upis u prvu godinu akademskih studija na Akademiju umetnosti. Bilo bi veoma dobro da redovno pratiš sajt fakulteta kako bi na vreme našao potrebne informacije. Diferencijalni ispit se polaže u istom roku kad i prijemni ispit, a predviđeno je i da on bude eliminacionog karaktera odnosno da samo oni kandidati koji imaju više od 50% tačnih odgovora mogu da pristupe ostatku prijemnog ispita.

Ukoliko u navedenim dokumentima ne budeš našao informacije koje su ti potrebne, najbolje bi bilo da kontaktiraš studentsku službu, koja ti može dati najpreciznije informacije (odgovarajuće brojeve telefona možeš pronaći na adresi ovde).

Što se tiče tvog drugog pitanja, o stipendijama, moguće je da se prijaviš na konkurs za studentske kredite Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (na adresi http://www.mpn.gov.rs/stipendije-mpntr/). Obično i gradovi imaju stipendije koje daju studentima, tako da možeš da pogledaš da li postoji takva mogućnost na sajtu tvoje opštine ili grada. Takođe, dobro bi bilo da istražiš i druge mogućnosti za stipendiranje preko Centra za razvoj karijere Univerziteta u Novom Sadu - http://www.razvojkarijere.uns.ac.rs/ i odgovarajućih sajtova kao što su http://www.najstudent.com/stipendije/ i http://www.studentskizivot.com/domace-stipendije-za-studente/.

Ukoliko budeš imao još neko pitanje ili nedoumicu, bilo bi mi drago da pomognem.