Pitanje savetnici

Koliko je zanimanje psihologa perspektivno?

E ovako... Interesuje me, ako upišem psihologiju, koliko je zanimanje psihologa (bilo kog smera) perspektivno, kako u Srbiji, tako i u inostranstvu? Da li je to zanimanje toliko "propalo" ovde koliko ljudi misle. Takodje, dvoumim se izmedju Filozofskog u Beogradu i u Novom Sadu. Koji fakultet je, po vašem mišljenju, bolji? Imam veliku želju da nakon studija zivim u Solunu, ali ne znam kako da se raspitam o tome kakva je tamo situacija. Trenutno sam treća godina gimnazije, znam da imam još vremena, ali bih volela što pre da se odlučim i krenem sa pripremama za prijemni.

1127
pre 8 godina

Odgovor savetnice:


Mislim da je baš dobro što si već sada počela da razmišljaš o tome šta ćeš upisati, tako ćeš imati dosta vremena da istražuješ i prikupljaš podatke koji su ti neophodni. Psihologija pruža brojne mogućnosti za zapošljavanje u različitim institucijama. Međutim, slično kao i sa ostalim studijskim programima, ima i zaposlenih i nezaposlenih diplomaca psihologije. Ako si čitala ranije odgovore na ovom sajtu, znaš da posebno ističemo to da svaka osoba može i povećati svoju zapošljivost - kroz veće angažovanje na studijama i nakon njih - kroz različite programe stručnih praksi, obuke, volontiranje, učestvovanje na konferencijama, u različitim projektima i sličnim aktivnostima. 
Što se tiče tvog pitanja o tome koji fakultet je bolji, to ne mogu da ti kažem, jer je to dosta individualno. Nekim osobama više odgovara program i uslovi studiranja na jednom fakultetu, a nekima na drugom fakultetu. Pošto se program studija ipak razlikuje, predložila bih ti da detaljno pogledaš spiskove predmeta, mogućnosti za prakse i volontiranje, uslove studiranja na jednom i na drugom fakultetu, pa da onda oceniš koji tebi više odgovara. 
Na kraju, što se tiče tvog pitanja u vezi sa Solunom, nisam sigurna da li te interesuje nastavak školovanja tamo ili zapošljavanje? Ukoliko je to školovanje, više o različitim programima možeš pogledati na ovoj adresi http://www.studyingreece.gr/Bachelors/Default.aspx. Ukoliko te interesuje zapošljavanje i priznavanje diploma, o tome možeš da se informišeš ovde -  http://www.enic-naric.net/. Više informacija o tržištu rada i zapošljavanju u Grčkoj, možeš pronaći ovde i na ovom sajtu. Ako planiraš zapošljavanje tamo, prednost bi ti svakako bila poznavanje grčkog jezika, tako da možeš da razmisliš o tome da već sada počneš da ga učiš.