Pitanje savetnici

Za prijemni ispit spremam matematiku, ali sam rastrzana između tri fakulteta.

Već je kraj februara, a ja se i dalje dvoumim koji fakultet da upišem. Za prijemni ispit spremam matematiku, ali sam rastrzana između tri fakulteta. Jedna, za sad najsigurnija opcija mi je Elektrotehnički fakultet u Beogradu. Ne bih rekla da me ni malo ne interesuje ova oblast, ali je sigurno da mi je najveća motivacija za ovaj fakultet novac bez kog ne bih uspela da ostvarim neke od svojih najvećih snova, međutim, u poslednje vreme se dvoumim da li da krenem za sigurnom opcijom ili za svojim najvećim interesovanjem, avionima. Zbog toga su mi Saobraćajni i Mašinski fakultet druge dve opcije ka kojjima, u poslednje vreme, sve vise naginjem. Ne znam koliko je ovo zanimanje perspektivno i vredi li upisivati ove fakultete. Hvala unapred.

994
pre 8 godina

Odgovor savetnice:

Znam da si zabrinuta zbog toga što još uvek nisi donela konačnu odluku o fakultetu, ali mislim da je dobro da sada razmisliš o različitim opcijama. Pri tome, zaista jeste prednost što se za sva tri fakulteta o kojima razmišljaš polaže matematika. Što se tiče tvoje prve opcije, potpuno je u redu što u procesu odlučivanja uzimaš u obzir i informacije o plati, ali je važno da budeš dobro informisana i o ostalim aspektima zanimanja kojma se možeš baviti nakon završetka Elektrotehničkog fakulteta, da bi znala da li ti ona odgovaraju. Jedan dobar razlog za upisivanje studija koje nas interesuju, jeste taj što smo onda motivisani da se time bavimo i da se stalno usavršavamo. Međutim, nisam sigurna da li možda postoje i neki aspekti zanimanja koja su povezana sa ovim fakultetom a da te interesuju? I u slučaju da završiš Elektrotehnički fakultet, postoji mogućnost da se baviš pojedinim poslovima u vezi sa avionima kao što su rad na razvoju uređaja za dinamičku simulaciju leta aviona, modelovanje leta aviona, projekat i razvoj avionskog radara... Posle završenog Mašinskog fakulteta mogla bi da se baviš, između ostalog, projektovanjem i proračunom vazduhoplovnih struktura računarskim i klasičnim putem. Sa druge strane, Saobraćajni fakultet bi te više usmerio na poslove u vezi sa vazdušnim saobraćajem. Predložila bih ti da razmisliš o ovim različitim opcijama i šta bi najviše želela da radiš u vezi sa avionima, možda ti to može biti od pomoći u procesu donošenja odluke.

Ukoliko pogledaš sajtove Nacionalne službe za zapošljavanje ili sajtove za traženje posla, videćeš da se traže i kandidati sa završenim Saobraćajnim i Mašinskim fakultetom. Međutim, šta je najbolje za tebe da upišeš i da li vredi upisivati ove fakultete, ne može niko drugi da ti kaže jer samo ti možeš doneti tu odluku. Znam da to nije lako, posebno što nemaš garanciju da ćeš po završetku nekog fakulteta bez većih teškoća naći posao sa platom koja ti odgovara. Međutim, ti možeš povećati svoje šanse za to, kroz stalno usavršavanje i sticanje praktičnih znanja i veština koje su tražene na tržištu rada.