Savetnica

Posao tokom studiranja

Pitanje:

Kako najlakse izdrzavati sebe tokom studija, tj. kakav je izbor poslova koje je moguce odrađivati, a da pritom imamo dovoljno vremena da se posvetimo učenju?

Odgovor:

Usklađivanje obaveza na fakultetu i posla će zavisiti od toga koliko predavanja i vežbi ćeš imati na fakultetu koji budeš odabrala ali i koliko budeš dobro upravljala svojim vremenom. Biće važno da dobro planiraš svoje vreme, kako bi imala dovoljno vremena i za posao i za učenje.

Predložila bih ti da pogledaš sajtove omladinskih i studentskih zadruga u gradu u kojem budeš studirala, obično preko njih možeš naći poslove koji se mogu uklopiti sa studentskim obavezama. Ovde možeš pročitati više o njima. Takođe, mogla bi i da pogledaš više o honorarnim poslovima i poslovima koje možeš obavljati od kuće. Naime, možda bi ti odgovarali poslovi koji se rade preko interneta i za koje nije potrebno fizičko prisustvo. Pored posla, možeš da razmisliš i o plaćenoj studentskoj praksi, koja bi ti pomogla i u daljem sticanju praktičnih znanja i veština u vezi sa tvojim studijama.

Takođe, možeš da razmisliš i o programu work&travel koja može biti dobra prilika studentima koji na vreme završe ispitne obaveze da tokom leta otputuju u inostranstvo i tamo rade. Na taj način, mladi mogu da zarade dovoljno da proputuju, usavrše jezik ali i donesu nešto od ušteđenog novca.

Još neki linkovi koji ti mogu biti korisni:

http://www.najstudent.com/

https://poslovi.infostud.com/
http://portalmladi.com/poslovi
http://rs.jooble.org/posao-za-studente

Nadam se da smo ti pomogli! Ukoliko budeš imala još neko pitanje ili nedoumicu, slobodno nam piši.

1664
11.01.2016
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.