Pitanje savetnici

Želela bih da završim neki fakultet koji može biti priznat u inostranstvu

Iduće godine upisujem fakultet a još uvek nisam odlučila koji. Želela bih da završim neki fakultet koji može biti priznat u inostranstvu. Pa ako možete da mi kažete koji fakulteti su priznati u UAE i sa kojom završenom školom se tamo najbolje prolazi, hvala unapred. :)

3155
pre 8 godina

Odgovor savetnice:

Potpuno je u redu što je jedan od faktora koje uzimaš u obzir perspektiva u inostranstvu, međutim, mislim da je važno da razmotriš i druge faktore - koji fakulteti i zanimanja odgovaraju tvojim veštinama, interesovanjima, sposobnostima i vrednostima. Svakako jeste važno da radiš u zemlji u kojoj želiš, ali je podjednako važno da ti i samo radno mesto i studije odgovaraju, zar ne?

Što se tiče priznatosti fakulteta, ne postoji jedinstvena lista priznatih fakulteta. Više informacija o tom celom procesu možeš saznati na sajtu http://www.enic-naric.net/i-need-to-have-my-qualifications-evaluated.aspx
i http://prijemni.infostud.com/priznati-fakultet-visa-skola/?poll=11. Ukoliko te interesuje koji su poslovi traženi, bilo bi dobro da potražiš više informacija o tržištu rada. S obzirom na to da perspektivna zanimanja u zemlji koju si navela mogu biti i uslužne delatnosti i tehnička i tehnološka zanimanja, predlložila bih ti da prvo razmisliš koja oblast bi ti odgovarala, a da onda pogledaš i mogućnosti za zaposlenje. Za nalaženje posla, pored diplome je podjednako važno i radno iskustvo, tako da bi bilo dobro da budeš angažovana tokom studija i da stičeš praktična znanja. Jedna mogućnost za to jeste uključivanje u programe stručne prakse, a možeš da potražiš i prilike za stručnu praksu u inostranstvu.

Na kraju, evo jednog korisnog teksta za traženje zaposlenja u inostranstvu koji ti može koristiti - https://poslovi.infostud.com/vesti/Kako-da-se-bezbedno-zaposlite-u-inostranstvu/49190.