Savetnica

Šta mogu da radim kao diplomirani politikolog za međunarodne odnose?

Pitanje:

Četvrta sam godina i došlo je vreme da odlučim koju ću fax da upišem.Vrlodobar sam đak i svake godine mi je prosek oko 4.0. Trenutno me interesuje FPN ,tačnije smer međunarodni odnosi. Zanima me da li je teško upisati taj smer i koliko mi je bodova potrebno otprilike. Što se tiče prijemnog deluje mi lako i mislim da mogu da bez problema položim to sa velikim brojem poena.Takođe, zanima me šta mogu da radim sa diplomom FPN-a, planiram da idem u inostranstvo i da radim u ambasadi ili pak EU ili UN. Naravno, mislim da se trudim da budem među najboljima na faxu i da radim dobro plaćen posao.

Odgovor:

Na sajtu Fakulteta političkih nauka možeš pronaći detaljan opis različitih poslova koje možeš obavljati kao diplomirani politikolog za međunarodne odnose: analitičar međunarodnih odnosa u službama najviših državnih organa, međunarodnih privrednih organizacija i korporacija, službenik Ministarstva spoljnih poslova i drugih ministarstava srodnog karaktera, diplomata na radu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, stručnjak angažovan na uključivanju Srbije u evropske integracije, kao i za rad u različitim međunarodnim vladinim i nevladinim organizacijama. 

Pozicije koje si opisao da bi želeo da radiš zaista bi podrazumevale da budeš veoma dobar na studijama, ali i da se usavršavaš u drugim aspektima. Na primer, bilo bi važno da odlično znaš engleski jezik ali i još jedan ili više jezika. Takođe, bilo bi dobro da tokom studija uključiš u programe prakse u institucijama koje si naveo - na taj način možeš steći praktična znanja i veštine koja su ti potrebna za obavljanje posla ali i uspostaviti važne kontakte sa zaposlenima u tim institucijama. U nastavku ti šaljem nekoliko linkova da bi mogao da vidiš šta se za te poslove traži i šta oni podrazumevaju: 

https://careers.un.org/lbw/Home.aspx

http://europa.eu/epso/apply/jobs/index_en.htm

http://europa.rs/administracija/slobodna-radna-mesta-i-staziranje/

http://ec.europa.eu/civil_service/job/index_en.htm

Što se tiče prijemnog ispita, ovde možeš pogledati rang listu za upis od prošle godine, a ovde rang listu 2014. godine. Možeš videti da je prošle godine poslednji upisani na budžetu imao 81,2 poena, a poslednji upisani na samofinansiranju 62,98. Dakle, ako se odlučiš za ovaj studijski program, biće važno da se dobro spremiš za prijemni i da ga uradiš veoma dobro.

2224
15.01.2016
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.