Pitanje savetnici

Razmišljam da upisem informatiku

Razmišljam da upišem informatiku na PMF-u. Nadam se da mi možete pomoći u sledećoj dilemi; ne znam da li su bolje trogodišnje (Informatičar) ili četvorogodišnje (Diplomirani informatičar) studije?Rad u prosveti me ne interesuje, što je omogućeno četvorogodišnjim studijama, ali se plašim da ću sa trogodišnjim imati problem sa zapošljavanjem. Sta Vi mislite? Hvala! Pozdrav. :)

1090
pre 8 godina

Odgovor savetnice:

I jedne i druge studije imaju svojih prednosti i nedostataka. Trogodišnje studije bi ti omogućile ranije izlaženje na tržište rada, međutim, za pojedine poslove moguće je da se kao uslov postavlja da kandidati imaju zvanje diplomirani informatičar, odnosno da imaju taj stepen stručne spreme. Predložila bih ti da ti sama sprovedeš jedno malo istraživanje: poseti sajtove za traženje posla i sajt Nacionalne službe za zapošljavanje i pogledaj koje su tražene kvalifikacije za one poslove koji su tebi interesantni. Pored toga, ako se u tvom okruženju neko bavi poslom u oblasti informatike, možeš da popričaš sa njima i da saznaš njihova iskustva u vezi sa traženim obrazovanjem. Takođe, možeš i da stupiš u kontakt sa diplomcima fakulteta koji te interesuje i da prikupiš informacije koje su ti potrebne o studijama i mogućnostima za zapošljavanje. Ono što još možeš da uradiš jeste da pogledaš programe studija i da vidiš u čemu se razlikuju kompetencije koje ćeš steći posle jednog i drugog programa, kao i da istražiš mogućnosti za nastavak školovanja, ukoliko te to interesuje. Cilj ovog istraživanja bi trebalo da bude da utvrdiš koje studije su odgovarajuće za tebe.

Sa druge strane, isto koliko i diploma važno je i da imaš odgovarajuće radno iskustvo. Videćeš da poslodavci to ističu kao ključan uslov za zapošljavanje. Zbog toga bi i u slučaju da se odlučiš za trogodišnje ili četvorogodišnje studije, bilo važno da se uključuješ u različite programe stručnih praksi i da stičeš praktična znanja i veštine koje bi ti povećale mogućnost za zapošljavanje. Bilo bi dobro da usavršavaš svoje znanje stranih jezika, da prolaziš kroz različite obuke i da učestvuješ u različitim konkursima.