Savetnica

Posao nakon Kriminalističko-policijske akademije

Pitanje:

Zdravo! Vaš sajt sam otkrila sasvim slučajno, i mogu reći da sam prezadovoljna informacijama koje pružate o zanimanjima, i fakultetima kako stići do određenog zvanja. Treći sam razred gimnazije, opšteg tipa, odličan sam ucenik (4,68). Od malena sam zainteresovana kako za vojsku, tako i za policiju. Može se reći, da to svesno želim jer mi je dosta rođaka kako u vojsci tako u policiji i žandarmeriji aktivno. Naravno, još veću zelju za time mi je povećalo i aktivno gledanje kriminalističkih serija. Znam da u stvarnom svetu nije isto kao na malim ekranima. Ali imam jednu veliku dilemu, iako mnogo želim da upišem fakultet i dobijem zvanje Kriminalističarka, da li je moguće naći posao u svojoj zemlji sa tim zvanjem nakon završenog fakulteta? Da li posle studija, imamo obezbeđen posao,kao što je to slučaj sa oficirima Vojne akademije, ili sami sebi tražimo posao? Jer ne vidim svrhu upisivanja fakulteta, ako posle toga moraš da odeš iz svoje zemlje jer ne možes naći adekvatan posao u svojoj struci. Hvala.

Odgovor:

Drago mi je da ti se dopada naš sajt i da su ti informacije koje si pronašla bile korisne :) Super je što znaš koja te oblast zanima kao i to što si sada počela da prikupljaš informacije koje su ti potrebne za donošenje odluke.

Koliko je meni poznato, posao nakon Kriminalističko-policijske akademije u Ministarstvu unutrašnjih poslova nije zagarantovan za kandidate iz svake generacije, već to zavisi od toga da li je potpisana određena vrsta ugovora sa njima. U svakom slučaju, zaposlenje zavisi i od toga da li kadidat ispunjava određene propisane uslove za zasnivanje radnog odnosa. Dakle, za nalaženje posla u Ministarstvu unutrašnjih poslova nakon studija utiču njihove kadrovske potrebe za popunom radnih mesta ali i tvoje kompetencije.

Osim Ministarstva unutrašnjih poslova, diplomci koji završe studijski program kriminalistike mogu se zaposliti i u drugim državnim organima i organizacijama, što je takođe nešto što te može interesovati. Takođe, može te zanimati i da pogledaš i istražiš ostala zanimanja u oblasti bezbednosti. Da bi povećala sebi šanse za zaposlenje dobro bi bilo i da postižeš dobre rezultate na studijama i da kontinuirano stičeš praktična znanja i veštine.

1254
01.02.2016
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.