Pitanje savetnici

Moje interesovanje je pisanje.

Poštovana, uskoro završavam gimnaziju, prirodno-matematički smer. Moje interesovanje je pisanje. Obožavam da pišem sastave i za školu i ovako. Na poslednjem letnjem rasustu sam napisala knjigu (70-ak) stranica.

Dobijam nagrade na književnim konkursima. Volela bih da u budućnosti radim kao profesor srpskog jezika i književnosti u srednjoj školi(gimnaziji po mogućstvu), ili da budem spisateljica, stoga vas molim da mi detaljnije objasnite kako da uspem u tome...koji fakultet je najbolje da upišem (volela bih da bude u Nišu)...ima li takvog posla kod nas...? Unapred zahvalna :D

1019
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Čestitam na napisanoj knjizi i nagradama koje su dokaz tvog divnog talenta. Veoma je važno što si otkrila šta je ono u čemu uživaš dok radiš. Ljudi često otkriju svoje buduće zanimanje baš kroz interesovanja i hobije. Uspeh je zagarantovan kad radiš nešto što voliš. Postoji izreka kineskog filozofa Konfučija: ,,Izaberi posao koji voliš i nećeš morati da radiš ni jedan dan u svom životu".

Predlažem ti da pogledaš studijski program srbistike na Filozofskom fakultetu u Nišu http://www.filfak.ni.ac.rs/preuzimanje/category/75-predmeti-oas-srbistika-2014. Nakon tih studija bićeš kvalifikovana kao profesor srpskog jezika. Da bi bila spisateljica ne moraš da završiš ovaj fakultet (ne postoji neko posebno obrazovanje koje ti je potrebno za ovo zanimanje), mada ove studije mogu da ti pomognu u tome. I tokom pohađanja gimnazije upoznala si se sa radom profesora/ke srpskog jezika i književnosti, koje je apsolutno prisutno kod nas i u osnovnim, srednjim školama i institutima.

Želim ti puno uspeha u daljem radu i studiranju.