Savetnica

Kako da postanem inspektor?

Pitanje:

Imam dva pitanja ako biste mogli da mi odgovorite veoma mi je bitno.Prvo pitanje je da bih postao policajac nema drugog načina osim da odem na neku vrstu priprema u Sremskoj Kamenici? Drugo pitanje je da li je moguće postati inspektor sa završenom srednjom gimnazijom i pravnim fakultetom, odsek kriminalistika, i kako je moguce postati inspektor? Mnogo vam Hvala unapred.

Odgovor:

Da, ukoliko želiš da budeš policajac, potrebno je da se posle srednje škole upišeš u Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici na obuku koja traje godinu dana. Postoje drugi načini da radiš u policiji (na primer, posle Kriminalističko-policijske akademije i Pravnog fakulteta), ali ovo je jedina ustanova za osnovnu obuku policije. Nakon završene obuke, po donošenju odluke o prijemu u radni odnos u Ministarstvo unutrašnjih poslova, polaznici se raspoređuju na odgovarajuća radna mesta,u svojstvu pripravnika, a po završetku pripravničkog staža (koji traje 6 meseci) i položenog pripravničkog ispita, stiču status policijskog službenika. Više o upisu možeš pogledati na sledećem linku: http://www.copo.edu.rs/Upis_u_Centar-172-1.

Što se tiče drugog pitanja, moguće je postati inspektor nakon završenog Pravnog fakulteta. Da bi upisao Pravni fakultet ne moraš da završiš gimnaziju, pošto je uslov za upis bilo koja četvorogodišnja srednja škola. Takođe, možeš da postaneš inspektor i nakon završene Kriminalističko-policijske akademije, a ukoliko je to konkursom predviđeno, i posle Fakulteta bezbednosti. Uslov za upis svih ustanova koje sam navela je četvorogodišnja srednja škola, dakle to ne mora biti gimnazija već i srednja stručna škola. Da bi postao inspektor potrebno je i određeno radno iskustvo i druge kvalifikacije, koje su određene konkursom za to radno mesto.

22974
10.02.2016
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.