Savetnica

Medicinska rehabilitacija

Pitanje:

Smer na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu - OAS "Medicinska rehabilitacija" mi se veoma dopao. Problem je što ne mogu da nađem dovoljno podataka. Prvo, da li je "stanje" malo bolje sa diplomom posle ovih studija? Ako uopšte možete da mi kažete nešto dodatno o fizioterapeutima i njihovom poslu, jer sam uglavnom čitao da su u lošoj poziciji, pa da čujem i od vas nešto što možete da mi kažete. Dalje, jedna od muka mi je to što ne znam da li je moguće dodatno školovanje (master ili bilo koji drugi vid). Na sajtu fakulteta ne piše ništa. Postoji master posle recimo OAS Zdravstvene nege, ali posle Medicinske rehabilitacije, ne. Čuo sam za interdisciplinarni master "Sportska medicina i fizikoterapija" ali koliko taj master vredi? Da li uopšte mogu da ga upišem posle OAS med. reh.? Dalje sam pronašao i specijalističke strukovne i specijalističke akademske studije (koliko sam skapirao, nisu to "klasične" specijalizacije koje se rade posle šestogodišnjih studija medicine, već nešto drugo) u Beogradu. O njima pa baš ništa ne znam! Može li neko da mi ih pojasni? Moguće li je upisati ih posle ovog smera u NS? I na kraju, mogućnost za doktorske studije? Znam da u Statutu Medicinskog fakulteta u NS piše da to mogu da upišu studenti sa završenim studijama od 6 godina ili studenti sa OAS i masterom iz recimo Specijalne edukacije ili Zdravstvene nege, ali ponovo, studenti medicinske rehabilitacije se ne pominju nigde. Inače, da ne pomislite svašta, nije meni cilj da ja sad upisujem doktorske studije. Glupo je i prerano da razmisljam o tome. Jednostavno, zanima me postoji li mogućnost za dalje školovanje, jer time te studije medicinske rehabilitacije nisu "slepa ulica" ili neke bezvezne studije. Ili otkud znam, strukovne studije "namazane" i pretvorene u akademske. Jednostavno, ako postoji mogućnost za dalje školovanje, to dosta toga znači.

Odgovor:

U potpunosti si u pravu kada razmišljaš o mogućnostima za dalje školovanje. To jeste izrazito važna informacija i tvoja inicijativa da istražiš sve mogućnosti za nastavak školovanja je zaista pohvalna. 

Nakon osnovnih studija koje te interesuju, postoji više mogućnosti za master studije. Pored master studija Sportska medicina sa fizikoterapijom (na linku možeš pročitati i uslove za upis), postoje i master akademske studije Rehabilitacijau okviru Univerziteta u Novom Pazaru. Postoji mogućnost i da uskoro budu akreditovane master studije Mehatronika u medicinskoj rehabilitaciji. Više informacija možeš pogledati i ovde i ovde (na sajtovima udruženja fizioterapeuta). Takođe, postoje i doktorske studije Sportska medicina sa fizikoterapijom. Pored toga, možeš da se kroz master studije usmeriš na neku drugu, srodnu oblast, vezanu za medicinu, i da onda upišeš doktorske studije, za koje ispunjavaš uslove. 

Što se tiče specijalizacija, u čemu se one sastoje je dosta detaljno napisano na sajtu Medicinskog fakulteta u Beogradu. Završetkom specijalističkih strukovnih studija stiče se naziv strukovni fizioterapeut - specijalista. Prema uslovima konkursa, moguće je upisati ove studije nakon završenih osnovnih strukovnih ili akademskih studija. Ovde možeš pogledati jedan od prošlogodišnjih konkursa. Sa druge strane, što se tiče specijalističkih akademskih studija, postoji pravilnik koji detaljno objašnjava različite mogućnosti za specijalizacije. U uslovima za prijavljivanje u jednom od prethodnih konkursa navedeno je da kao uslov završen Medicinski fakultet. Međutim, zbog uslova navedenih pravilnikom, mislim da bi bilo dobro da proveriš da li bi mogao da nastaviš te studije ukoliko te zanima i ta opcija - kontaktiranjem studentske službe fakulteta koji organizuje specijalizacije (za Medicinski fakultet u Beogradu kontakt telefon je 011/ 3636-300) ili konktaktiranjem Udruženja fizioterapeuta (na linkovima koje sam tu prosledila možeš naći njihov kontakt).

Na kraju, što se tiče mogućnosti za zapošljavanje, stekla sam utisak da te ova tema dosta zanima i da zaista želiš da se baviš ovim zanimanjem. Ako pogledaš dokumente Nacionalne službe za zapošljavanje i različitih sajtova za nalaženje posla, videćeš da tih oglasa ima ali da se naglašava da je važno da kandidati imaju određena specifična znanja i radno iskustvo. Na situaciju sa ponudom radnih mesta ne možeš da utičeš, ali ono što možeš da uradiš jeste da tokom studija uložiš trud u sticanje znanja i veština, da stičeš radno iskustvo kroz stručne prakse i različite obuke. Takođe, može biti važno i tvoje dalje usavršavanje kroz postdiplomske studije. Pored toga, imaš i opciju samozapošljavanja.

Mislim da je veoma važno da i dalje nastaviš da tražiš informacije o nastavku školovanja koje su ti potrebne, moguće je da imaš još neku opciju koja nije navedena ovde. Možeš da se obratiš studentskim službama fakulteta ali i Centru za razvoj karijere Univerziteta u Novom Sadu - http://www.razvojkarijere.uns.ac.rs/.

Nadam se da sam ti barem malo pomogla, a ukoliko budeš imao još neko pitanje ili nedoumicu slobodno mi piši.

2505
18.02.2016
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.