Pitanje savetnici

Imam veliki problem kad je u pitanju biranje fakulteta

Uskoro krećem u četvrtu godinu gimnazije (prirodno-matematički smer) i imam veliki problem kad je u pitanju biranje fakulteta. Prosek mi je 5.00 tako da zaista mogu da sednem i naučim čak i ako me nešto ne zanima, odgovorna sam što se toga tiče. Međutim problem je šta izabrati. Volim da crtam i dobro mi ide, volim jezike (govorim tečno engleski i španski), dobro mi ide i matematika i malo lošije fizika. Obožavam da gledam filmove i čitam knjige takođe. Razmišljala sam o arhitekturi, ali je sad opšte poznato da nema posla posle ovog fakulteta, a ne bih želela da se posle ogromnog truda koji sam uložila ne nađe posao. ETF ne bih želela jer me informatika ne zanima i iskreno mislim da mi i ne ide toliko dobro pisanje kodova, mislim da sam samo zbog ogromnog vežbanja i truda dobila ocenu koju sam želela. Građevinski inženjer mi ne zvuči loše i dosta sam se raspitivala, ali opet nisam sigurna jer se sećam da me je profesorka upozorila da je matematika tamo užasno teška. Nakon ovoliko priče, moje jedino pitanje kako odlučiti? Odabrati ono sto me najviše zanima i rizikovati za posao ili odabrati ono što ne zvuči loše ali imati siguran posao? Da napomenem, master studije planiram da studiram u inostranstvu, jer mislim da ću tako sebi povećati šanse za dobrim poslom sa odličnom platom. Hvala unapred na odgovoru, kakav god da je znam da će pomoći.

1166
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Verujem da si zabrinuta, odabir fakulteta nije laka odluka. Predlažem ti da svoj uspeh shvatiš kao veliku prednost, a ne kao manu, jer ti odličan uspeh pruža još šire mogućnosti u odabiru fakulteta, više bodova na prijemnom i pokazuje tvoje dobre radne navike koje ti mogu pomoći da nastaviš uspešno i na fakultetu. Jako je lepo što si svestrana i imaš toliko interesovanja!

Primetila bih da si ipak već napravila uži izbor fakulteta. Veoma često se javlja dilema da li upisati ono što nas više interesuje ili onaj fakultet za kog važi da će nam pružiti siguran posao. Predlažem ti da u našoj bazi zanimanja dobro pogledaš mogućnosti zapošljavanja, prednosti i mane zanimanja koja te interesuju. Svako ima svoje mišljenje o težini određenih fakulteta, pa tako i tvoja profesorka, i  zato bi bilo najbolje da još jednom pogledaš kroz studijske programe fakulteta koje si mi pominjala i potražiš više izvora informacija. Najbitnije je da ti sama vidiš da li te određeni studijski program interesuje. Kako si već odličan učenik verujem da ćeš vrednim radom savladati i najteže ispite. Što se tiče mogućnosti zapošljavanja želela bih da ti napomenem da svoju karijeru uveliko razvijaš i na fakultetu pa svoju zapošljivost povećavaš tako što pored redovnih predavanja i vežbi pohađaš programe praksi i druge vidove usavršavanja.

Slobodno me kontaktiraj ako budeš imala još neke nedoumice!