Pitanje savetnici

Pod stresom sam jer ne znam sta je najbolje za mene

Za par dana krećem u četvrti razred Gimnazije Prirodno-matematičkog smera, ta cinjenica mi ovih dana ne da da spavam... Pod stresom sam jer ne znam šta je najbolje za mene, uvek mislim da ću da izaberem pogrešno zanimanje a to nikako ne bih želela jer mi od toga zavisi ceo život. U školi najviše volim da učim biologiju, hemiju, engleski, a zanima me i psihologija koju sam imala samo jedne godine. Nešto što najviše mrzim je srpski i pisanje sastava. Matematika mi je uvek išla od ruke ali od kad smo dobili lošeg profesora nisam učila ništa tako da ne znam da li bih smela da upišem neki fakultet gde ima matematike.. Razmišljala sam o Medicini ali mi je to dosta naporno i ne verujem da bih bila spremna na toliko odricanja.. Stomatologija je dosta slična ali mislim da je za nju potrebno dosta novca da bi se uspelo? Ostaje mi FIlozofski ili fakultet za Rehabilitaciju ali ne znam koliko su dobri i kolike su šanse da posle njih nađem neki posao?

843
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Prirodno je da si zabrinuta, jer pred tobom jeste odluka koja zahteva dosta promišljanja. Međutim, to svakako nije jedina odluka koju ćeš doneti u vezi sa svojom karijerom. Danas je situacija sa tržištem rada takva, da je verovatno da će svako promeniti više zanimanja tokom svog života. Odluka koja je pred tobom jeste važna ali ništa nije nepopravljivo - čak i ako odlučiš da upišeš nešto što ti se ne dopada, možeš da se predomisliš kasnije i da se usmeriš u nekom drugom pravcu.

Dosta toga si već učinila. Vidim da si razmišljala o tome u kojim predmetima uživaš i koji fakulteti bi ti odgovarali. Možda bi bilo dobro i da razmisliš o tome koja zanimanja bi ti odgovarala, pa da zatim pogledaš koji fakulteti su povezani sa njima. Takođe je važno da detaljno sagledaš sve fakultete o kojima razmišljaš i prikupiš sve relevantne informacije - studijski programi, spisak predmeta, program prijemnog ispita, potreban broj bodova, školarine, zastupljenost stručne prakse, mogućnosti zapošljavanja - sve su to informacije koje mogu biti relevatne za tebe. U pravu si da studije medicine, zbog svog trajanja, zahtevaju posvećenost, a ti najbolje poznaješ sebe i svoje radne navike, da bi znala da li bi ti to odgovaralo ili ne. Nisam sigurna na šta misliš kada kažeš da je potreban novac za stomatologiju? Što se tiče Filozofskog fakulteta i Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, oni imaju različite studijske programe, te bi te možda zanimalo da pogledaš koji bi te od njih interesovao.

Strategija da razmišljaš o tome predmeti u srednjoj školi su ti se dopali jeste dobra, ali mislim da je važno da ne sudiš o pojedinim zanimanjima samo na osnovu predmeta koje si imala u srednjoj školi. Kao što si i sama primetila, ponekad zavisi i od nastavnika kakvo će ti iskustvo biti sa njima, a i inače su samo pojedini aspekti predmeta predstavljeni u srednjoj školi. Dobro bi bilo da istražuješ više o zanimanjima, na sajtovima i razgovorom sa nastavnicima i osobama koje se bave njima, kako bi stekla potpuniju sliku čime bi sve mogla da se baviš. Takođe bi onda bilo dobro da to dovedeš u vezu sa tvojim veštinama i osobinama, sa interesovanjima i time kako želiš da ti izgleda radno mesto. Na primer, neki aspekti psihologije i studijski programi na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju usmereni su na pomaganje drugim ljudima, dok biologija i hemija spadaju u prirodno-naučne delatnosti koje nisu usmerene na neposredno pružanje pomoći i podrške drugim ljudima. Razmisli o tome gde se ti više pronalaziš.

Želim ti puno uspeha u traganju za informacijama koje će ti biti od pomoći, a ako budeš imala još neko pitanje ili nedoumicu slobodno mi piši.