Pitanje savetnici

Edukacija za psihoterapeuta II

Hvala Vam puno na odgovoru. Zapravo, nisam jos uvek sigurna koje me zanimanje najvise privlaci, ali za sada me zanimaju dve oblasti: biologija(molekularna i fiziologija) i psihoterapija. Obzirom da u Srbiji postoji samo dodatna edukacija za psihoterapiju, pokusala sam da je spojim sa Bioloskim fakultetom. Razmisljala sam i o medicini u okviru koje bih takodje ucila biologiju, ali konacno je da ne bih mogla da radim kao lekar pa sam od te ideje odustala. Da li postoji jos neki nacin kako bih mogla da spojim ove dve oblasti, a da mi se pri tome ne ogranici izbor vrsta psihoterapije? Takodje, pronasla sam Privatni Univerzitet Sigmund Frojd u Becu u okviru kog postoji fakultet za psihoterapiju, ali nisam sigurna koliko bi me to kostalo, kao i da li ovaj fakultet postoji i u drugim gradovima u kojima ovaj Univerzitet postoji( Milano, Pariz..). Hvala, unapred!

3219
pre 7 godina

Odgovor savetnice:

Nema na čemu :) Pogledala sam još jednom detaljno uslove za različite vrste psihoterapije, a to možeš i ti da istražuješ sa ove adrese. Recimo, edukaciju za psihoanalitičara mogu da upišu lekari, psiholozi, pedagozi, andragozi, specijalni edukatori i socijalni radnici. Edukaciju u konstruktivizmu mogu da upišu lekari, psiholozi, pedagozi, andragozi, defektolozi i socijalni radnici. Racionalno-emotivno bihejvioralna terapija (REBT) povezana je sa psihologijom, medicinom i socijalnim radom. Uslov za upis geštalt terapije je diploma u društvenim naukama, a sistemska porodična terapija namenjena je psiholozima, pedagozima, specijalnim pedagozima, lekarima i socijalnim radnicima, a slični su uslovi i za edukaciju iz integrativne dečije psihoterapije. Na kraju, edukacije iz transakcione analize, psihodrame i hipnoterapije, prema informacijama na vebsajtovima, ne postavljaju nijedan poseban uslov u vezi sa vrstom obrazovanja.
 
Razlog zbog čega se za većinu edukacija u psihoterapiji postavlja uslov u pogledu prethodnog obrazovanja, jeste upravo to što je to dodatna edukacija, kao što si i sama dobro primetila. Dakle, uslov je da se psihoterapijom bavi neko ko je već odabrao obrazovanje koje može da vodi do pomagačkih zanimanja i koje može da pruži dobru osnovu za edukaciju. Biologija spada u prirodno-naučne delatnosti, tako da sama po sebi nije usmerena na pomaganje drugim ljudima. Naravno, razumevenje ljudskog ponašanja, pa i poremećaja, blisko je povezano sa znanjima u oblasti biologije. Tako i na studijama psihologije imaš predmete kao što su Fiziologija nervnog sistema, Biološka psihologija, Genetika i Neuropsihologija, a brojni drugi predmeti u nekom svom delu tiču se bioloških znanja. Takođe, studije defektologije obuhvataju biološke predmete, a i za prijemni ispit se sprema biologija.
 
Ono što mislim da je važno pitanje za tebe jeste da li želiš da se baviš pomagačkim zanimanjem, odnosno da li želiš da radiš sa drugim ljudima i da im pomogneš sa njihovim problemima, ili radije sebe vidiš kako se baviš proučavanjima i istraživanjima u laboratorijama ili nekoj sličnoj instituciji. Na to je važno da odgovoriš kako bi uspela da nađeš odgovarajući fakultet. Takođe, dobro je da imaš na umu i to da svi studijski programi obično pružaju različite mogućnosti za kasnije zapošljavanje, iako ih obično asociramo samo sa jednim zanimanjem. Recimo, nakon psihologije moguće je baviti se i istraživačkim radom, a i nakon medicine je takođe moguće usmeriti se na istraživački rad i klinička ispitivanja...
 
Na kraju, što se tiče fakulteta za koji si me pitala, pogledala sam da li njihov program studija psihoterapije ima i u drugim gradovima sem Beča, ali nisam uspela da nađem verzije tih sajtova na engleskom jeziku, što verovatno znači da nemaju ni studije na engleskom jeziku. Međutim, mislim da je dobro i da ti to detaljnije istražiš. Sajt im je informativan, pa možeš da pogledaš o finansijskom aspektu ovde, a takođe da pogledaš i ostale informacije o upisu.
 
Napisala sam ti baš veliki imejl :) Kao i ranije, ako mogu da ti pomognem na neki način, slobodno mi piši.