Savetnica

Da li mogu da upišem fakultet nakon Medicinske škole?

Pitanje:

Poštovana, Imam veliki problem koji me muči već neko vreme. Dakle, čula sam da posle srednje medicinske skole neću moći da upišem fakultet. Zato sam u nedoumici jer bih želela da je upišem i kasnije idem na fakultet, a ne želim da upišem gimnaziju. Još se nisam odlučila između laboratorijskog tehničara i medicinske sestre- vaspitača. Takođe me zanima, sta bih posle ovih smerova mogla dalje da upišem? Hvala unapred!

Odgovor:

Posle Medicinske škole možeš da upišeš veliki broj fakulteta. Zapravo, uslov za upis najvećeg broja fakulteta jeste završena srednja škola u četvorogodišnjem trajanju, bilo da je to gimnazija ili srednja stručna škola. O uslovima za upis možeš se informisati u Konkursima za upis i Pravilnicima za upis osnovnih studija, koji se objavljuju na sajtovima fakulteta i univerziteta. Teškoću u upisivanju fakulteta bi imala jedino ako bi upisala neki obrazovni profil koji traje tri godine. U tvom slučaju, nakon oba profila (laboratorijski tehničar i medicinska sestra-vaspitač) mogla bi da upišeš veliki broj fakulteta, s obzirom na to da oni traju četiri godine. Za koji konkretno fakultet bi mogla da se odlučiš, zavisi i od tvojih interesovanja. Pretpostavljam da bi te mogli interesovati Medicinski fakultet, Biološki fakultet, Farmaceutski fakultet, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju ili Hemijski fakultet. Međutim, možda će te interesovati i neki drugi fakultet ili tokom srednje škole odlučiš da bi želela da se baviš nekim zanimanjem koje nije povezano sa medicinskim naukama, hemijom i biologijom. I to je u potpunosti u redu, samo dobro istraži svoje opcije i obrati pažnju na to šta se traži od tebe na prijemnom ispitu.

Takođe, preporučila bih ti da pogledaš Vodič za osnovce na sledećem linku http://www.vodiczaosnovce.nsz.gov.rs/. Tu se možeš detaljnije informisati o profilima u Medicinskoj školi koje planiraš da upišeš.

5118
24.03.2016
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.