Savetnica

Da li se po završetku smera unutrašnjih poslova na Pravnom fakultetu u NS mogu baviti poslom detektiva?

Pitanje:

Da li se po završetku smera unutrašnjih poslova na Pravnom fakultetu u NS mogu baviti poslom detektiva? Da li postoje neke specijalizacije, kursevi ili slično što bi mi to omogućilo? Molim Vas da mi pomognete i pojasnite poslove kojim bih mogla da se bavim sa ovim smerom, iz razloga što se dvoumim koji (smer) da upišem, a mnogo me interesuje kriminalistika, odnosno posao detektiva. Hvala najlepše! Pozdrav! :))))))))))

Odgovor:

Hvala tebi na pitanju :) Ako sam dobro razumela, želela bi da se baviš rešavanjem kriminalnih dela i planiranjem strategije suzbijanja kriminaliteta? Tu vrstu poslova u Ministarstvu unutrašnjih poslova, u ovom trenutku, mogu obavljati osobe koje imaju završeni fakultet iz oblasti društveno-humanističkih nauka, u koje spada i Pravni fakultet. Odabirom smera unutrašnjih poslova bi se već na četvrtoj godini usmerila na oblast krivičnog prava, a postoji i više načina na koji bi se mogla dalje usmeravati u toj oblasti.

Nakon završenog Pravnog fakulteta, možeš da upišeš specijalizaciju na Kriminalističko-policijskoj akademiji (http://www.kpa.edu.rs/cms/studije/specijalistickestudije.html), nakon koje bi stekla stručni naziv specijalista kriminalista, i master studije kako bi stekla naziv master kriminalista. Takođe, možeš i da upišeš specijalističke studije na Fakultetu bezbednosti ili intrerdisciplinarni master program Terorizam, organizovani kriminal i bezbednost.

S obzirom na tvoje interesovanje, možeš već u toku fakulteta da potražiš stručne prakse u institucijama u kojima bi želela da radiš i da na taj način stičeš odgovarajuća znanja i veštine. Tokom studija možeš da kontaktiraš i Centar za razvoj karijere kako bi dobila informacije o mogućnostima za stručne prakse i obuke.

Ukoliko budeš odabrala ovaj fakultet, možeš se dalje usavršavati i u oblasti krivičnog prava. Zapošljavanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova zavisi i od njihovih konretnih potreba, tako da je dobro da imaš različite opcije za traženje posla ili samozapošljavanje koje odgovaraju tvojim interesovanjima.

1960
24.03.2016
EU flag Rad portala BOŠ Karijera podržava Evropska unija u okviru programa „Evropa za građane i građanke“.